Nadere inlichtingen betreffende het Rijkshonigmerk.


De Rijksmerken van raathonig zijn op wit papier gedrukt. De Rijksmerken voor slinger- en lekhonig zijn op geel papier gedrukt en die voor pershonig op bruin papier.
Wanneer men blijft denken aan de witte verzegelde raathonig, de gele slingerhonig en de meestal veel donkerder pershonig (bruin) behoeft men zich hiermee nooit te vergissen.

Bovendien staat op de rijksmerken voor raathonig een R, op die voor slingerhonig een S, en op die voor pershonig een P; zoowel dus aan deze letters als aan de kleur kan men de Rijksmerken voor de verschillende soorten uit elkaar houden. Daar de raathonig, slingerhonig en pershonig echter in zooveel verschillende verpakkingen in den klein- en in den groothandel voorkomen was het noodig nog verder met de onderverdeeling te gaan.

De Rijksmerken voor slinger- en lekhonig, die dus zijn gemerkt met een S, en zich bevinden op geel papier, zijn als volgt onderverdeeld:
¼ S voor slinger- en lekhonig in potjes van ¼ K.G. of ½ pond.
½ S voor slinger- en lekhonig in potjes van ½ K.G. of 1 pond.
S voor slinger- en lekhonig in potjes van 1 K.G. of 2 pond.
5 S voor slinger- en lekhonig in potjes van in verpakking van ongev. 5 K.G.
10 S voor slinger- en lekhonig in potjes van 10 K.G.
25 S voor slinger- en lekhonig in potjes van 25 K.G.

Daar het ondoenlijk was om voor elke grootere verpakking afzonderlijk nog weer Rijksmerken te ontwerpen, is de regeling als volgt gemaakt:
Op eene verpakking voor slinger- en lekhonig van meer dan 10 K.G. plakt men meer dan 1 Rijksmerk en wel zoo, dat de som der cijfers voor de letter S staande, het gewicht aan K.G. van den netto inhoud zooveel mogelijk benadert.

Wat hiervoor de grootere verpakking van slinger- en lekhonig is gezegd, geldt op dezelfde wijze voor raat- en pershonig. De Rijksmerken voor raathonig, die dus zijn gemerkt met een R, en zich bevinden op wit papier, zijn als volgt onderverdeeld:
S R voor raathonig in Secties inhoudende ongev. ½ K.G.
H R voor raathoning in Secties Honigkamerformaat inhoudende 1 à 1½ K.G.
B R voor raathoning in Secties Broedk.form. of in Boogk.ramen inh. 2 à 3 K.G.
½ R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. ½ K.G.
1 R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. 1 K.G.
2½ R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. 2½ K.G.
5 R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. 5 K.G.
10 R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. 10 K.G.
25 R voor uitgesneden raath. in blik of andere verpakk., inh. ongev. 25 K.G.


De Rijksmerken voor raathonig in secties (SR) voor honigkamerraampjes (HR) en voor broedkamerraampjes (BR) zijn zoo lang dat deze om de sectie en om het honig of broedkamerraampje heen gewikkeld kunnen worden. Het merk wordt dan aan onder- en bovenlatje vastgelijmd benevens de twee uiteinden dito aan elkaar, zoodat, zooals de wettelijke term luidt, „het Rijksmerk, de beide zijkanten van den honigraat en de onder en bovenlat (of twee der kanten van de secties) gedeeltelijk bedekkend, een gesloten ring vormt".
Daar het Rijksmerk bijzonder fraai is uitgevoerd, is b.v. om een gevuld honigkamerraampje een dergelijk Rijksmerk inderdaad een sieraad en verhoogt het de aantrekkelijkheid van den honig.

De Rijksmerken van pershonig, die dus zijn gemerkt met een P, en zich bevinden op bruin papier, zijn als volgt onderverdeeld:
½ P voor pershonig in potjes van ½ K.G. of 1 pond.
1 P voor pershonig in verpakking van l K.G.
5 P voor pershonig in verpakking van 5 K.G.
10 P voor pershonig in verpakking van 10 K.G.
25 P voor pershonig in verpakking van 25 K.G.



Daar Rijksmerken van papier op vaten met 2 bodems aangebracht, over het voorgeschreven kruisband van 2 m.M. dik ijzerdraad te veel te lijden hebben en direct zouden doorslijten, zijn de Rijksmerken voor honig in vaten met 2 bodems, van cambric (geappreteerd katoen) nl. die voor 5 tot 25 K.G. Daar deze cambric slechts in een kleur kan worden geleverd, zijn deze alle wit, dus niet geel of bruin. Aan de letter P of S ziet men echter duidelijk dat ze niet zijn bestemd voor raathonig.
Op vaatjes met één deksel die niet van ijzerdraad zijn voorzien, plakke men echter de gewone Rijksmerken van papier.

Gelden bestemd voor het honigcontrôlestation (betaling Rijksmerken, wettelijke voorschriften, statuten enz.) kunnen worden gestort op de postrekening No. 161183.

„De Directeur van het Honigcontrôlestation, gezien Art. 8 der Ministerieele Beschikking van 4 Dec. 1929 no. 1616 D Afd. Volksgezondheid deelt aan de aangeslotenen mede, dat de Rijksmerken moeten worden aangebracht op de verpakking met een kleefmiddel waarvan de samenstelling is als volgt:
Recept: 150 gram poeder van arabische gom oplossen in 200 gram (2 deciliter) warm water; dan onder voortdurend omroeren tot kooken verwarmen en 150 gram zetmeelstroop (glucosestroop) toevoegen en eenigen tijd doorkoken.
Na afkoelen 40 gram (of 40 c.M.3 is 4 centiliter) azijn (liefst gewone blanke azijn) van ongeveer 4% sterkte toevoegen."

De Secretaris der Vereeniging Nederlandsch Honigcontrôlestation, A. MINDERHOUD.
De Directeur van het Nederlandsch Honigcontrôlestation, Dr. H.W. DE BOER.