HET VANGEN EN KORTWIEKEN VAN KONINGINNEN.


Naar aanleiding van mijn beschreven methode in het Meinummer „Werkzaamheden in het kastbedrijf" over het knippen eener koningin, maakt de heer S. van Houten, arts te Groningen mij op zijne methode opmerkzaam, die in de „Practische Imker" van Augustus 1915 voorkomt.
De Heer v. H. beschrijft daarin zijne methode als volgt:

„Men plaatst het raampje, waarop de koningin loopt, naar zich toe op eene tafel, kist of iets dergelijks, zóódat er ongeveer 15 c.M. vrije ruimte vóór het raam overblijft, terwijl het raam vast tegen iets aanleunt. Men neemt in de linkerhand een pincet (anatomisch), in de rechter een krom scherp schaartje en steunt de handen of polsen op den vrijen tafelrand vóór het raam om het eventueel beven der handen te voorkomen. Vat men nu de koningin met de pincet bij een vleugel en houdt de pincet absoluut stil zonder aan den vleugel te trekken, dan zal men zien, dat de koningin oogenblikkelijk stil blijft zitten en wel zoolang men den vleugel vasthoudt, mits zulks niet te lang duurt. Men heeft nu allen tijd met het kromme schaartje, met de punten van de koningin afgekeerd, den vleugel vlak voor de punt van de pincet door te knippen. De geheele kunstbewerking duurt geene minuut, terwijl de koningin van niets merkt en na het knippen rustig verder wandelt. Soms moet men even wachten tot de koningin op eene gunstige plaats op het raam zit. Ik zelf plaats het raam op eene vensterbank van het woonhuis, laat het raam leunen tegen de vensterruit en steun de handen op den rand van de vensterbank. Vooral het rustig blijven zitten van de koningin na het aanvatten en vasthouden van den vleugel, mits men er niet aan trekt, is verrassend".

De heer v. H. vindt dat bij eenige routine eene zeer vlugge methode, die tevens elke kwetsing der koningin uitsluit, daar men alleen het af te knippen stukje vleugel aanvat.
Ik dank den heer v. H. voor zijne beschrijving. Tot mijn spijt kon ik deze wijze van kortwieken op het oogenblik niet meer toepassen, daar ik intusschen alle moeren had geknipt, doch hoop later eene proef te nemen.

Wellicht willen andere imkers deze wijze van knippen ook eens toepassen en hunne bevinding in het „Groentje" mededeelen.
Het vangen der koningin met een pincet is verre te verkiezen boven het aanpakken met de vingers, omdat hieraan meestal propolis kleeft, vooral bij warm weer, waardoor het zeer lastig gaat de moer te pakken. Bij het aanpakken met een pincet heeft men er geen last van, dat de bijen na de bewerking, de moer „inballen", terwijl dit bij het aanpakken met de vingers veel gemakkelijker kan plaats vinden, en men haar in het laatste geval ook spoediger kan kwetsen.

A. OONK.