Meerder Gewin! (Die Bienenpflege).


Zwermverhindering. De opvallend verschillende prestaties bij bijenvolken van éénzelfde ras, in gelijke woningen, bij dezelfde behandeling en gelijke dracht, wijzen op oorzaken in de structuur der volken zelf. Wij vinden deze oorzaken zonder moeite in de hoedanigheid der koninginnen, waarbij bovendien de ouderdom nog een voorname rol speelt. Alleen jonge vruchtbare moeren geven den stoot tot een krachtigen groei der volken.

Laat Uw bijen bouwen! In het verdere verloop der volksontwikkeling wordt door de bouwdrift en het aanzetten van darrenbroed de zwermdrift niet steeds onderdrukt. Dan helpt het juiste oordeelkundige „gelijkmaken" der volken. Aan de zwermgrage volken ontneemt men dan raten met uitloopend broed en verruilt deze met raten uit zwakkere volken met zeer jong (open) broed. Bij het inhangen van broed moet open broed bij open broed en gesloten broed bij gesloten broed worden gerangschikt. Door dit omwisselen van broed bereikt men:
1. Dat de vele voedsterbijen in de sterke volken hun voedersap aan het ingehangen open broed kwijt kunnen.
2. Het aantal voedsterbijen in deze sterkere volken zal niet zoo toenemen, omdat er gedekseld broed aan deze volken ontnomen wordt.
3. De zwakkere volken zijn versterkt geworden met het ingehangen uitloopend broed van de sterke volken afkomstig.
De bijen bouwen en werken na het gelijkmaken nu weer met verhoogden ijver en hebben de zwermgedachten vergeten. Nu kunnen alle volken in bijna gelijke sterkte aan de dracht deelnemen.

Wat te doen, wanneer een volk na dit alles zich toch nog op het zwermen gaat toeleggen? Men ontneemt dan aan het volk alle broedraten met de daaropzittende bijen en hangt deze ramen met bijen in een ratenbak. De leeg gekomen broedbak wordt dan van heele vellen kunstraat voorzien, op deze kunstraten komen nu de bijen en de koningin terug na het volk te hebben afgeveegd. (Wat voer meegeven en bij slecht weer voeren !)


(Praktischer Wegweiser für Bienenzfichter).

Zwermvertraging.
Het is voor een imker altijd pijnlijk, wanneer een volk „ontijdig" d.w.z. gedurende de dracht zwermt, want het is dan meestal met den oogst misère. Om een en ander te voorkomen als volgt:
Hoofdvoorwaarde is keurige ratenbouw, zonder darrencellen, zoodat men het volkomen in de hand heeft, wanneer de darren zullen vliegen. Is een volk zoo sterk geworden, dat het meer ruimte noodig heeft, zoo geschiedt dit met goede raten zonder grof werk; bij dracht met geheele vellen kunstraat. Gelijktijdig wordt het bouwraampje ingehangen. Daar de bijen anders geen gelegenheid hebben om darrenwerk te maken, zoo zullen zij aan het bouwraampje zeer snel grof werk aanzetten en de koningin zal deze darrencellen spoedig met darreneieren beleggen. Dit grove werk wordt regelmatig uitgesneden.
Is nu de dracht aanstaande, zoo laat men den bijen een bouw-raampje met darren en hangt men een ander bouwraampje daarachter, dit laatste bouwraampje wordt dan weer regelmatig uitgesneden. Voordat deze darren vliegen, is de dracht gewoonlijk voorbij. Vliegen er tevoren reeds eenige darren, dan maakt dat niets uit. Immers de bijen bevinden zich door deze methode nog niet geheel op het hoogtepunt, het volk is nog groeiende en het zal dus vóór of gedurende de dracht niet zwermen. Zwermt het volk na de dracht, dan hindert dit niets, daar de oogst geen gevaar loopt.
Meestal komt het volk na de dracht niet meer aan het zwermen, omdat de bijen zich bij het inzamelen te zeer hebben afgewerkt. De methode leidt dus tot zwermvertraging of zelfs tot zwermverhindering maar vooral tot een goeden oogst.

Bovendien kan men gelijktijdig een goede koninginneteelt toepassen, doordat men in de goede volken reeds vroeger darren duldt en hiervan moeren teelt, voordat de andere darren vliegen. Men kan ook het bovengenoemde bouwraampje met darren van goede volken nemen, zoodat dus ook later alleen goede darren vliegen. Door een en ander wordt dus bereikt: 1. Een goede honingoogst. 2. Teeltkeuze.
(Opmerking: een en ander doet veel denken aan de Kuntzsch-methode, waarbij men zich ook van het bouwraampje bedient. Zij die deze zwermvertraging eens willen toepassen, doen goed, om hun kunstraatvellen in de ramen te bevestigen op de manier van Kuntzsch, om grof werk in de ramen te voorkomen.)

G. VELDKAMP.