CANADEESCHE BRIEVEN.

Van F. Buitenhof Jr., Beekeeper.

MANITOBA, 24 MEI '30.

Ondergeteekende is als Imker werkzaam op de Beefarm van de Gouverneur der Staat Manitoba en heeft met medewerking van een Russische en Canadeesche Imker 700 Colonies bijen te bewerken, welke gehuisvest zijn in moderne 10 frames (raams) enkelwandige kasten, waarover later meer.
De bijen overwinteren hier tengevolge van den zeer strengen winter 30 tot 40° F. beneden 't vriespunt meest in een kelder, gebouwd onder een heuvel, waarin gezorgd wordt voor goede ventilatie ± 45° F. Aangezien de bijen een langen zit hebben nl. van Oct. tot begin April, op honing overwinteren en geen reinigingsvlucht kunnen maken, krijgen ze gemakkelijk eenigszins de roer en mag men tenminste wel op 10% afval rekenen; hier was het dit jaar 11%. Men zorgt er echter voor zeer sterke volken met veel jonge bijen in te winteren die dus wat verlies kunnen hebben, doch voor iemand met liefde voor de ijverige diertjes moet men z'n oogen wel eens dicht doen, doch dat leert men hier wel, hier is het: „Hurry up", „Time is money" en kunnen niet naar een bij zien.

Den 7 April was de sneeuw meest verdwenen, welke 1 April op verscheidene plaatsen nog een meter hoog lag en brachten we in de nachten van 10 tot 13 April alle volken naar buiten en daar het overdag prachtig zonneschijn weer was, konden ze zich eens goed reinigen en was het dan ook een lust om te zien.
13 April allen nagezien op voeder en moer. Darrenbroedige en moerlooze volken enz. opgeruimd of geholpen, hetgeen geschiedt op de volgende wijze en voor Holland denkelijk wel iets nieuws zal zijn b.v. van volk met veel bijen doch slechte moer maken we de moer dood en werpen haar uit de kast en gaan nu vereenigen met klein volk doch prima koningin (aaneengesloten broed). Boven op de ramen van het nu dus moerloos volk leggen we een courant uitgespreid en prikken er hier en daar wat gaatjes in en met mes er even door, zoodat nu nestreuk er door kan, plaatsen er dan leege broedkamer op en hangen de ramen met bijen, broed en alles van het kleine volk er in, dekken het af en klaar is het, binnen 24 uur is de courant meesttijds doorgebeten en wordt koningin aangenomen. Laat zulk een volk echter 8 à 10 dagen met rust en ge zult zien dat ze prachtig vereenigd zijn, geen doode bijen (door bijterij) of iets dergelijks, doch aaneengesloten broed, meesttijds zoowel beneden als boven. Indien men verkiest kunnen ze weer in broedkamer gedaan worden door leege ramen uit te nemen enz. doch wij laten ze meest in dubbele kamer werken, trouwens vanaf laatst Mei steeds met dubbele broedkamer, waarover volgende maal. Het vereenigen als boven omschreven bevalt mij uitstekend en is een wisse methode.

Over 't algemeen waren de bijen hier best uitgewinterd en flinke volken met meest reeds 2 ramen broed, alsof het instinct hun zegde dat het tijd werd. Men zou toch verwachten, daar ze steeds dezelfde temperatuur houden, dat er nog hoegenaamd als niets te bekennen was. Na ze allen nagezien te hebben brachten we ze met eigen vrachtauto op de plaats van bestemming, waar ze tot de herfst blijven staan op zes verschillende standen, 3 hier in omgeving en 3 een 45 tot 50 mijl verder en plaatsen ze met vlieggat in Zuid Zuid-Oosten met beschutting tegen Noorden en Westen (in bosch achter heg enz.) Ze worden niet zooals in Holland in 1 rij gezet, neen dan 2 naast elkaar dan weer ruimte, een kast, ruimte, kast, dan 2 wat naar achteren, 1 of 2 op paar meter er voor enz. dus ongeveer zoo:

sterretjes zijn kasten

Ook worden ze wel eens in boogvorm geplaatst al naar het uitkomt, wat hier ook noodig is omreden alle kasten slechts 1 kleur hebben n.l. wit.

Den 2den Mei allen opnieuw nagezien op broed en voeder, allen met 5 en 6 ramen broed en meer gemerkt en soms leeg raam tusschengeschoven, voor de a.s. 2 broedkamer.
Den 10den Mei kregen we 100 2 lbs. packages (zwerms) van de States, welke we geplaatst hebben op 2 nieuwe standen 60 mijl hier vandaan. Deze packages worden gezonden in kastjes boven en onder hout en de zijden gaas, terwijl in plankje boven een rond gat zit, waarin bus met suikerwater genoeg voor 8 à 10 dagen, er zitten onder in de bus 3 kleine gaatjes, zoodat het suikerwater er heel langzaam uitsijpelt. De moer zit met eenige bijen in koninginnekooitje, aan het eind voorzien van stijven honing en met kurk dichtgemaakt. Er waren 4 packages bij waarin ieder 2 koninginnehuisjes dus 4 reserve moers. Voor dien tijd hadden we reeds 200 kasten (broedkamers) klaar gemaakt, verdeeld als volgt, aan zijden raam met weinig honing, dan raam vol honing, 1 pollen en 't midden 4 ledige uigebouwde ramen dus W.H., H., P.. L., L., L., L., P., H., W.H.

Thans hoe we deze bijen in de kasten doen. We nemen er eerst 4 ramen uit, zoodat er genoeg honing overblijft, nemen dan de package en maken het boven los, dat we de bus en koninginnekooitje er uit kunnen nemen, verwijderen kurk en maken gat door honing, zoodat moer er uit kan komen, plaatsen kooitje dan tusschen 2 ramen goed vast met opening naar achteren, schudden flink bijen over het kooitje en zetten het kastje naast de 6 ramen besprenkelen bijen met suikerwater en klaar is het voorloopig. Het beste is dit te doen op een mooie dag, daar bijen dan direct uit kastje gaan en niet de kans loopen dat ze verkleumen. Binnen de 2 uur hadden wij ze klaar.

13 Mei alle kastjes uitgehaald, de 4 ramen weer bijgevuld en nagezien op koningin, bijna allen hadden reeds eitjes. Nu moet men ze de eerste 14 dagen niet storen.

Den 17 Mei opnieuw 100 packages en behandeld als omschreven.
Ik kan niet nalaten nog een bijzonder interessant geval mede te deelen. Bij het inspecteeren op 14 Mei van 10 packages, welke wij bij huis hadden gelaten, konden we bij 1 geen eitjes of koningin vinden en wat trouwens ook aan de bijen te zien was, persé moerloos en hebben als gewoon, daar we reserve moers reeds hadden verbruikt, opgedubbeld met ander klein goed package (courant er tusschen). Heden den 24ste Mei heb ik dat volk weer nagezien en wat was nu het geval, zoowel beneden als boven was verzegeld broed en zag tevens boven koningin en beneden dito, courant was geheel verbeten, dus nu had ik in 1 kast 2 volken J.K. en verdragen elkaar goed. Vermoedelijk waren er in opgezette kleine volk 2 koninginnen, 1 in kooitje en 1 bij de bijen wat bij packages wel voorkomt en is door moerloos volk dus één aangenomen (welke?) vermoedelijk die bij bijen was is naar beneden gegaan en toen het vernam dat haar collega boven haar functie verrichte er gebleven.
Het zelfde geval had mijn collega hier wel al meer meegemaakt, doch interressant is het. De koningin boven heb ik er uitgenomen en weer in een kooitje gedaan, dichtgemaakt met was en gebruikt voor ander volk, terwijl ramen met broed en bijen voorloopig nog eerst in onderste gebracht om binnenkort 2e kamer weer op te zetten.

Wij hebben nu met z'n drieën alles tezamen 700 volken te bewerken, terwijl we in April en Mei tevens nog 400 kasten met de 4000 ramen voorzien van draad enz. met verdere toebehooren gemaakt hebben, dus werk genoeg en maken dan ook lange dagen, daar de bijen nu op 10 plaatsen staan en de verst verwijderde stand 75 mijl hier vandaan is, doch het is aangenaam werk en als imker is hier een goed stuk brood te verdienen.

De bijen moeten het hier hoofdzakelijk hebben van de sweet clover, welke zeer veel honing geeft en bij honderden acres verbouwd wordt ter bemesting van het land en stroo gebruiken als veevoer, gemiddeld krijgen ze hier 100 tot 200 pond per kast, vorig jaar waren er 2 kasten bij van 3 en 400 pond, wat ook al komt van het prima ras, wij hebben alleen groote zuivere 3 bands Italiaansche Koninginnen, welke ongeveer zoo dik zijn als een dar doch dan nog langer en kijkt men dan ook in een kast dan is het eerste wat men ziet de koningin.
Om zelf te telen is hier niet loonend, men kan ze bijna even voordeelig uit Californië laten komen, een bevruchte J. K. kost thans ongeveer bij kwantum van 75 dollarcent tot 1.— dollar en packages van 2,50 tot 3.— dollar.

Wij werken er op, dat de bijen niet zwermen (2e broedkamer enz.) waarover alsmede honinggewin etc. een volgende maal.
Pollen krijgen ze hier van crocus, katjes en andere wilde bloemen en thans van paardebloem, die hier bij menigte groeien.
Het klimaat is hier anders zeer verschillend met Holland, in 't voorjaar kan het de eene dag om 't vriespunt of er beneden zijn en den anderen dag 70 tot 80° F. Als de Zuidenwinden komen vliegt de thermometer in de hoogte en is het een lust dan de ijverige bijtjes te zien zwoegen.