Giftige acacia! (Neue Bienenzeitung.)

Medegedeeld wordt, dat de sophora japonica (een soort acacia), die in den nazomer bloeit, rijkelijk honingt en veel gelijkt op onze Robina pseudo acacia, voor de bijen giftigen nectar zou bevatten. De bijen komen af op den heerlijken geur, zuigen zich vol aan den nectar en storten dan ter aarde. Het moet volgens ooggetuigen treurig zijn om te zien, hoe de bijen met den bloesem omlaag vallen, zoodra zij zich hebben volgezogen en duizenden bijen onder krampachtige bewegingen sterven of zoo zij nog niet dood zijn door voetgangers worden vertreden. Vooral in Darmstadt waar vele van deze boomen staan, deed men hierbij treurige ervaringen op, waardoor veel imkers groote schade ondervonden.
Merkwaardig is, dat een imker en zeer goed waarnemer met name Klipstein, bij zijn woning een groote Sophor had en gedurende 25 jaren noch door volksverlies, noch door nadeeligen invloed op den honing, hiervan iets heeft bespeurd. In het handwoordenboek (Putlitz-Meyer) komt onder bijenweide in Augustus zelfs de Sophora voor.
(Ik meen mij te herinneren, dat een dergelijke mededeeling jaren geleden in ons maandblad ook is voorgekomen, ten opzichte van de zilverlinde.)

Geen winterslaap! (Die Bienenpflege.)

De bijen zijn koudbloedige dieren, hun lichaamswarmte is zoo hoog als de temperatuur der omgeving. Bij 13°C. sluiten zij zich tot den wintertros tezamen. Dan wordt door de binnenste bijen der tros warmte opgewekt, de buitenste bijen (huidbijen) dienen als isoleerlaag.
De alom bekende bijenvlijt geldt zelfs ook gedurende den winter. Want inplaats van tenminste in den winter eens een slaapje te kunnen doen, zijn zij voortdurend bezig om de koude, die hun leven bedreigt af te wenden. Door spierbewegingen en andere handelingen kunnen de bijen de warmte van hun woning tot 40° boven de buitentemperatuur doen stijgen. Bereikt in het voorjaar de buitentemperatuur een zekere hoogte, dan begint de koningin haar leg. Zij brengt het tenslotte tot 1800 à 2000 eieren per dag. De larfjes bereiken in 5½ dag het 1550-voudige van hun aanvangsgewicht.

Nieuwe mogelijkheden der honingvervalsching. (Die Bienenflege.)

Met „Kunsthoning" wordt in de Vereenigde Staten sedert de levensmiddelenwet van 1906 geen honing vervalscht. Nu vragen echter de graanverbouwers om een wet, welke het mogelijk maakt, om de uit graan bereide suiker zonder meer aanduiding met andere levensmiddelen, dus ook met honing, te mogen vermengen. In de verloopen jaren is in Amerika zooveel koren onverkocht gebleven, tot groote schade der boeren. Deze hebben een groote macht. Weliswaar smaakt korensuiker slechts half zoo zoet als de gewone witte suiker. Door vermenging is dit euvel wel te verhelpen. Mocht dit wetsontwerp wet worden, dan zou dit, volgens Dr. Phillips, het einde beteekenen van den Amerikaanschen honinghandel.

Het stuifmeel veroorzaakt geen roer. (Die Bienenpflege.)

Om vast te stellen, of de roerziekte veroorzaakt wordt door het zich in den honing bevindende stuifmeel, zooals door velen werd aangenomen (en voor kort ook nog in Rusland) als volgt:
Aan de universiteit te Wisconsin werd in suikeroplossing 60 maal meer stuifmeel toegevoegd dan in honing voorkomt en ook werden er verschillende honingsoorten gevoerd. De onderzoekingen hebben aangetoond, dat het stuifmeel geen aanleiding tot roer geeft, maar dat bepaalde soorten honing de roerziekte veroorzaken, ook wanneer het stuifmeel in deze bepaalde soorten was afgefiltreerd.

Honing, die voor de bijen noodlottig wordt. (Die Bienenpflege.)

Op de jaarvergadering 1929 van het imkerverbond der Australische provincie Victoria werd door meerderen, o.a. ook door Beuhne, er op gewezen, dat een zekere soort honing voor de bijen niet schadelijk is, wanneer die honing in raten is opgelegd, waartusschen zich de wintertros bevindt. Verdeelt zich laat binnengedragen honing in een kristalliseerend bestanddeel (druivensuiker) en een vloeibaar bestanddeel (vruchtsuiker) waarin zich meer water bevindt, dan wordt dit laatste bestanddeel, dat tot gisting aanleiding geeft, den bijen noodlottig. Het eerste kristalliseerende bestanddeel kunnen de bijen niet opnemen.
Van andere zijde werd er op gewezen, dat aan de eigenaardige weersomstandigheden in Australië zelf de omstandigheden zóó verschillend zijn, dat iedere imker weer een andere ervaring opdoet, welke ervaringen steeds met elkaar in strijd zijn. Men beweert, dat de Krainer bij daar beter voldoet dan de Italiaansche bij. De Italiaansche bij zou een korteren levensduur hebben en beslist op klaverhoning of nog beter op suikerhoning moeten worden ingewinterd, tot welker slotsom men ook in Rusland zou zijn gekomen. De Krainerbij zou minder goed op klaverhoning kunnen overwinteren, doch beter op Eukalyptushoning.
Ook uit deze bespreking blijkt weer, hoe voorzichtig men in de bijenteelt moet zijn met te generaliseeren, maar vooral ten opzichte van op zichzelf staande waarnemingen. En toch bestaat onze bijenwetenschap grootendeels uit veronderstellingen.

G. VELDKAMP.


Geen halve maatregelen.

In de General Anzeiger für Dortmund and das gesamte Rheinisch Westfalische Industriegebied van 18 Juli j.l. lezen we, dat Frau Smelz veroordeeld is tot 1 jaar en negen maanden tuchthuisstraf, omdat zij kunsthoning als bijenhoning verkocht.


Een voorbeeld ter navolging.

De Afdeeling Kennemerland van onze Vereeniging besloot in hare vergadering van 18 dezer 100 reclameplaten voor honing aan te vragen om deze in wachtkamers, Vereenigingslokalen, scholen enz. te kunnen ophangen. Genoemde Afdeeling is op het gebied van den honingafzet voor hare leden zeer actief en wij hopen binnenkort in de gelegenheid te zijn daar iets meer over te vertellen.


Tentoonstellingen enz. Antwerpen.

Onze Belgische collega's houden gedurende de Wereldtentoonstelling te Antwerpen een internationale Bijententoonstelling en wel tot 15 October, terwijl de tijdelijke internationale tentoonstelling gehouden wordt van 10 tot 24 Augustus.
Augustus is vacantiemaand en velen onzer zullen gaarne wel eens een slippertje maken naar Antwerpen, waar zij het werk van onze taalgenooten zullen kunnen bewonderen.....en er zich in thuisgevoelen.
Wij wenschen de Belgische tentoonstelling veel Nederlandsch bezoek, aan wier organisator wij de beste herinneringen hebben.


Brummen.

Op 9 en 10 September a.s. groote Land- en Tuinbouwtentoonstelling incl. Bijenteelt.


Olst.

Van 28 t/m 30 Augustus a.s. Groote nationale Land-, Tuinbouw, Vee en Industrietentoonstelling incl. Bijenteelt.


Raalte.

Nationale Honing-, Bijen, Bloemen-, Fruit- en Groentententoonstelling op 20 en 21 September a.s. te Raalte.