Werkzaamheden in het kastbedrijf.


De dagen korten steeds meer, terwijl de gemiddelde warmte, vergeleken bij de vorige maand, met 2,8° C. afneemt. Toch brengt September ons in de meeste jaren nog vele schoone najaarsdagen. Als het rustig weer is, komt in den ochtend dikwijls mist voor, die in den voormiddag optrekt en zijn de middagen vaak warm, soms zeer warm, waarbij in de eerste helft nog temperaturen kunnen worden bereikt van 25 à 30° C. In het eind der maand kan in een enkelen nacht de temperatuur ook reeds een weinig beneden het vriespunt zinken.
Tusschen 15 tot 20 Sept. worden in den regel de bijenvolken van de hei teruggehaald.
Tijdens het verblijf der volken op de hei had de imker betrekkelijk weinig te doen, doch nu de bijen terug zijn, breekt weer een veel drukkere tijd voor hem aan n.l. najaarsvoedering en honingverkoop.

Zijn de volken weer thuis, dan worden binnen eenige dagen de honingkamers verwijderd, nadat de bijen tot rust zijn gekomen.
Is het gewin ruim geweest, dan nemen vele imkers ook wel honing uit de broedkamer, doch het is niet gewenscht al te veel hieruit te halen, daar deze honing voor de bijen in het voorjaar van groot nut zal zijn.

Alvorens met de najaarsvoedering wordt begonnen, neemt men nog even een kijkje in het broednest. Men ziet, of er eitjes aanwezig zijn, hoe de stand van het broed is en hoeveel de honingvoorraad bedraagt. Treft men nog zwakke volken aan, dan vereenigt men die.
Is de toestand der broedkamer in orde, dan wordt de stroomat gelegd. Men zorgt er voor, dat de bijen steeds toegang boven over de raampjes hebben, zoodat zij zich in den winter gemakkelijk kunnen verplaatsen. De raat, die bovenop de ramen is gebouwd, verwijdert men nu niet, dit kan men in het voorjaar doen, als de rooster gelegd wordt.
In tegenstelling met het voorjaar, voert men in het najaar liefst dikke suikerstroop. Men kan b.v. de verhouding nemen 3 K.G. of 3 Liter water op 5 K.G. suiker. Er wordt nu in groote porties gevoerd, zoodat de voedering — indien mogelijk — in 't laatst van Sept. beëindigd is, in elk geval vóór 15 Oct., want dan beginnen soms koudere dagen te komen en wordt niet zoo goed meer opgehaald en verzegeld.

Van 15 Sept. tot begin Nov. is er in den regel de grootste vraag naar honing. Honingmarkten worden meestal in de tweede helft van Sept. gehouden.
De grootste aandacht moet worden besteed aan het af te leveren product. Men geeft uitsluitend prima kwaliteit af. Raathoning mag geen stuifmeel bevatten en moet prachtig blank en geheel verzegeld zijn, indien hij op eerste kwaliteit aanspraak wil maken. Bij verzending per post of spoor zorgt men voor goede en stevige verpakking.
Slingerhoning wordt verkocht in bussen of in flacons. De flacons moeten goed schoon zijn en gesloten worden met roestvrije deksels met carton-inlagen, terwijl de flacon van een etiket wordt voorzien met rijksmerk.
Goede honing vindt steeds afnemers en bestellen deze een volgend jaar ook wel weer. De imker zorge er dus vooral voor een eerste klasse product in nette verpakking te leveren, indien hij zijn debiet wil behouden en uitbreiden. Er kan niet genoeg reclame voor honing gemaakt worden. Het is een moeilijk artikel, omdat het aan versuikering, dus verandering onderhevig is, waarmede men de honingverbruikers moet bekend maken. Hoewel het meerendeel van het publiek een flacon vloeibaren, boven gekristaliseerden honing verkiest, moet juist de aandacht erop worden gevestigd, dat gekristalliseerde honing ons den grootsten waarborg biedt, dat men het echte, onvervalschte natuurproduct ontvangen heeft, terwijl honing, die altijd vloeibaar blijft, aan invloeden is blootgesteld geworden, waardoor hij van sommige zijner eigenschappen is beroofd.

A. OONK.