Verslag Afd. Suiker over 1930.


Ook het jaar 1930 bracht weer een aanmerkelijke vermeerdering van aantal K.G. verwerkte suiker en bedroeg voor voorjaarslevering 74823 K.G. en voor najaarslevering 326100 K.G. of totaal 400923 K.G.

De suikerprijs was lager dan ooit te voren en was dit zeker medeoorzaak van grooteren omzet. Het zou tenminste gevaarlijk zijn den meerderen omzet alleen te stellen op rekening van honinggewin, want, daarnaar gerekend zouden we in het Oosten des lands eenige vermindering en in het Westen eenige vermeerdering dienen te constateeren. Dit is echter niet zoo en had de vermeerdering over vrijwel de geheele linie plaats. Al scheen het dan ook dat 1930 een bij uitstek slecht jaar zou worden en stelde menigeen zich de vraag: al of niet naar de heide. Toch heeft juist de heidedracht nog heel wat goed gemaakt, al waren dan ook maar eenige goede dagen aan te teekenen.

Dat de najaarssuiker niet meer met kalmoes werd vermengd zal zeker ieder hebben verblijd en zal daarvoor zeker Dr. Minderhoud den dank der leden oogsten. Echter ook dit besluit had zijn schaduwzijde, al is het dan ook niet van overwegend belang. Op het oogenblik toch dat bekend werd dat kalmoes niet meer behoefde te worden gebruikt, was dit denatureeringsmiddel reeds aangekocht en ontvangen, en geeft dit voor de Vereeniging eenig verlies. Ook vorige jaren was dit verlies doch werd door zijn gewicht weer gedeeltelijk betaald. Tot nu toe is het ons niet gelukt de voorraad weer op te ruimen, zelfs niet met behoorlijke reductie op den prijs. Mochten er onder de lezers zijn die zich voor dit artikel interesseeren of een adres daarvoor kunnen opgeven, dan houden we ons aanbevolen voor mededeeling. Hier is nu werkelijk een koopje te halen. Voorzichtigheidshalve brachten we de voorraad voor 50% op de balans en zal dus deze post ook in '31 weer op de jaarrekening moeten voorkomen, ook al wordt het niet meer gebruikt.

De post Comm. honigreclame zal zeker eenige toelichting behoeven. Toegestaan werd f 1000,— met het doel te trachten de honigomzet van Afd. Handel meer in de banen van den groothandel te leiden, terwijl als Comm. leden werden benoemd de H.H. Dr. de Boer en v.d. Berg. Aan dit bedrag werd toegevoegd, volgens besluit H.B., de winst op de tentoonstellingen te behalen op honigverkoop, bedrag was groot f 51,03. Beschikbaar was dus totaal 1051,30. Uitgegeven werd in '29 een bedrag groot f 133,85 en in 1930 een bedrag groot 1197,74½ of wel totaal 1331,59½ . Meer uitgegeven dus f 280,56½.

De reclame Comm. had beschikking over f 500,— en f 1000,— en heeft nog een saldotegoed van f 369,70. Dat ik deze posten in Verslag Suiker bespreek heeft natuurlijk zijn reden hierin, dat de voor die Commissiën gevoteerde bedragen, uit de suikeroverschotten '28 en '29 werden betaald, en dus ook op de jaarrekeningen van die Afd. moeten voorkomen.

Een belangrijke post voor Restauratie Woonhuis staat nog vermeld, een bedrag dat zeker wel is besteed en waardoor het pand der Vereeniging zoowel uitwendig als inwendig een geheel ander aanzien heeft gekregen. Reeds te lang was dit om verschillende redenen uitgesteld. Daar nagenoeg de geheele post als onderhoud is te beschouwen, is ook het geheele bedrag op de verliesrekening gebracht, het pand echter is er zeker in waarde door gestegen. De overige punten behoeven al weinig nadere toelichting en spreken meer voor zichzelf, zoodat ik het verslag 1930 eindig met de wensch dat 1931 een bijzonder gunstig jaar moge zijn voor de bijenhouders.

Dir. Afd. Handel,
J. v.d. BEND.