AFDEELINGSBERICHTEN.


AFD. SCHELLINKHOUT.
Op 25 Febr. 1931 hield de afd. Schellinkhout haar jaarlijksche algemeene vergadering. De voorzitter opent de vergadering, waarna door den secretaris de notulen en het jaarverslag worden gelezen, welke onveranderd worden goedgekeurd. Ook de rekening penningmeester wordt in orde bevonden en goedgekeurd. Bij de gehouden bestuursverkiezing wordt de aftredende secretaris-penningmeester, de heer J. Boot herkozen, welke de benoeming aanvaardt. Besloten wordt om een practische les te doen houden te Schellinkhout. Getracht zal worden om in Wijdenes een verkorte cursus te doen houden onder leiding van den heer R. ten Brugge van Heiloo. Zoo mogelijk zal een modern imkersbedrijf in deze omgeving in den loop v/d zomer worden bezocht.
Door den secretaris worden verschillende mededeelingen, betreffende het rijkshonigmerk gedaan. Van de gelegenheid tot gezamelijk bestellen van benoodigdheden wordt weer door verschillende leden gebruik gemaakt.
Hierna volgen rondvraag en sluiting.
J. BOOT, Secretaris.


GASSELTE E. O. Vanwege onze afdeeling werd in den afgeloopen winter alhier door den heer L. Waninge, hds. en bijenteeltleeraar te Gieterveen een verkorte cursus in bijenteelt gegeven, waaraan door een 12-tal deelnemers werd deelgenomen.
Aangezien op deze wijze het gebrek aan theorie, dat zich bij de meeste practische iemkers voordoet, kon worden aangevuld, werden de lessen zeer getrouw bezocht. Alleen bij ernstige ongesteldheid werd er een verzuimd, maar ook dan stelde men het ontvangen van een kort overzicht van de verzuimde les zeer op prijs.
Aan 't eind van den cursus werd door den Voorz. van de Commissie van Toezicht, de heer G. Vros, aan den leider een hartelijk woord van dank gebracht voor de duidelijk gegeven lessen en de aangename toon, die steeds op die lessen had geheerscht en sprak de hoop uit, den Heer W. een volgende winter bereid te vinden nogmaals een cursus te geven, waartoe deze zich voorloopig beschikbaar stelde.
W.


BUINEN. In het café Vogelzang alhier hield Zaterdagavond j.l. de Heer L. Waninge, Bijenteeltleeraar te Gieterveen voor de afd. Buinen e.o. een lezing.
Voor de pauze werd behandeld de winterzit (de eischen gedurende dien tijd) en het uitwinteren der bijenvolken, terwijl na de pauze een overzicht werd gegeven van de manier, waarop men het best zijn volken door het voorjaar kon krijgen. Op duidelijke wijze werd o.m. besproken de samenstelling van de wintertros — de beteekenis van de reinigingsvlucht (en waarop daarbij te letten) — de vergrooting van het broednest — de speculatieve voedering. Gewenscht is daarbij met kleine hoeveelheden, die dadelijk worden opgenomen, te beginnen, terwijl het volk goed in 't voer moet zitten en de natuur volop stuifmeel levert. Voor deze streken, waar men is aangewezen op de heidedracht, te beginnen ± half April — begin Juni komen dan de voorzwermen af en de zwermen met de afgezwermde volken zijn tegen begin Augustus weer voldoende op kracht om van de heide te kunnen profiteeren.
In de pauze was gelegenheid voor suikerbestelling, waarvan door de aanwezigen een druk gebruik werd gemaakt. Na afloop van de lezing werden nog eenige vragen gesteld, die door spr. op duidelijke wijze werden beantwoord. De voorz, de heer Letema, bracht namens de aanwezige leden een woord van dank aan spreker voor zijn duidelijke en leerrijke uiteenzetting en voorts aan den Heer Thiel, Hoofdbestuurslid, voor zijn betoonde belangstelling.
W.


AFD. HEINO E. O. Met het keeren der dagen, als de winterzon zijn nadis van zwakte voorbij is, en voor het eerst weer een bescheiden stukje van den hemel veroverd heeft, begint ook het eigenlijke jaar der honingbij. En zoo ontwaakt ook tevens de afd. Heino, om een groot werk te beginnen. Door het gaan houden van een Bijen-, Honinlg-, Bloemen- en Fruittentoonstelling. Er is vraag naar reclame voor onze Nederlandsche honing. En vooral nu, daar er thans bestaat een Ned. Honigcontrôlestation. Welnu gebruik dan ook op heide-, raat- en slingerhoning het rijksmerk. Daarom afdeelingen blijft niet achter en zendt in op de tentoonstelling te Heino (Ov.) van „Bijen, Honing, Bloemen en Fruit", in September 1931.
Met Imkersgroet,
HET BESTUUR.


AFD. GRONINGEN. Vergadering Groningen van 10 Maart 1931, in het café „de Beurs" te Groningen.
Van de 83 leden zijn slechts 18 leden aanwezig. De voorzitter drukt zijn spijt uit dat het bezoek zoo gering is, terwijl toch slechts één à twee keer per jaar vergadering wordt gehouden. Hij hoopt dat de aanwezigen moeite willen doen meer leden ter vergadering te krijgen.
Een nieuw lid vraagt waarom geen practische lessen of lezingen worden gehouden. Voorzitter wil graag aan dit verzoek voldoen, doch de ervaring heeft geleerd dat geen belangstelling voor deze nuttige lessen of lezingen is te verkrijgen.
Een belangrijk punt van de agenda bleek te zijn de Imkersdag die dit jaar te Assen wordt gehouden. Per circulaire zal den leden tot deelname gevraagd worden, opdat een groot deel onzer leden tegenwoordig zal zijn. De secretaris wordt opgedragen door dit kort verslag in het Maandschrift de leden kenbaar te maken dat deelname aan de Imkersdag een plicht is waaraan zich weinigen mogen onttrekken. Immers Hoofdbestuursleden en andere vooraanstaanden, die zoo vaak zooveel belangloos voor ons werkzaam zijn geweest willen onze bedrijven gade slaan. Laten wij door onze aanwezigheid toonen dat wij dit bezoek op prijs stellen. Zoodra het program ons bekend is, zullen wij U mededeelen op welke wijze wij onze tocht naar mooi Drenthe zullen mee maken. Wij rekenen op U.
Reis naar Celle Duitschland. Twee à drie leden gevoelen er iets voor deze reis mee te maken. Van de Bestuurstafel wordt er op gewezen of onze Duitsche collega's te veel eer wordt aangedaan met een bezoek onzerzijds. Zij toch zijn het die ons de pas afsneden om onze honing bij hun te plaatsen. Een definitieve opgave tot deelname had niet plaats.
De afgevaardigde wordt opgedragen, geen voorstellen te steunen die verhooging van den suikerprijs gevolg zal hebben.
D.J. JIPPES, Secr.


AFD. KERKRADE. Vergadering op Zondag 13 Maart '31, om 11 uur v.m. in het lokaal J. Grouls alhier.
Omstreeks 11¼ uur opent de secr. dhr. W.J. Hassert, de vergadering met den Christelijken groet en wenschte allen welkom, deelde mede dat de voorzitter dhr. Mohr wegens ziekte de vergadering niet kon bijwonen.
Notulen werden voorgelezen die ongewijzigd werden goedgekeurd.
Besloten werd op de Vle Provinciale Huisvlijttentoonstelling Kerkrade, welke zal gehouden worden vanaf 3 t/m 13 April a.s. eenige standen met honing, imkersartikeien, Lichtkasten en Imker 3 enz. te plaatsen.
De voorzitter en secretaris zullen zorg dragen dat deze standen met bloemen worden opgeluistert, tevens reclame zal gemaakt worden voor de honingverkoop.
Er werd 100 K.G. accijnsvrije suiker besteld. Voor ons geacht lid, wijlen dhr. J.P.H.A. Franssen zal een H. Hoogmis worden opgedragen in de Parochiekerk van den H. Lambertus te Kerkrade.
Niets meer aan de orde zijnde, sloot de waarn. voorz. de vergadering op de gebruikelijke wijze.
W.J. HASSERT, Secr,


AFD. KERKRADE. De Eerste Kerkraadsche Imkersbond, aangesloten bij de Vereen. tot Bevord. der Bijenteelt in Nederland, houdt op 26 April 1931, des v.m. om 11 uur vergadering in lokaal J. Grouls, Kipstraat alhier.
Agenda: Opening; Voorlezing notulen; Ingekomen stukken; Bespreking heidereis; Bespreking Cursus in Bijenteelt; Rondvraag; Sluiting.
Trouwe opkomst gewenscht.
J. HASSERT, Secr.


AFD. ZEVENAAR E. O. Woensdag 18 Febr. l.l. had de eindles plaats van de Cursus in Bijenteelt welke in den afgeloopen winter was gegeven te Zevenaar, door den Heer G. Meijer, leeraar in Bijenteelt te Babberich.
De Rijksbijenteeltconsulent Dr. A. Minderhoud hield bij gelegenheid van deze eindles een leerzame lezing, welke veraanschouwelijkt werd door een serie prachtige lichtbeelden.
Dr. Minderhoud verheugde zich erover, dat de lessen zoo trouw door de cursisten gevolgd waren geworden.
Onder de pauze tracteerde. één der cursisten op honingkoek, welke ze zelf gebakken had volgens recept, bij 't volgen van de cursus opgedaan.
De kwaliteit scheen goed te zijn want ze smaakte.....naar meer.
Na de lezing, welke werd bijgewoond o.a. door de Comm. van toezicht, leden der afd. en belangstellenden, was gelegenheid tot 't stellen van vragen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt. Nadat verschillende vragen beantwoord waren bedankte de leider der cursus Dr. Minderhoud voor zijn gezellige en leerzame lezing, waarna de eindles werd gesloten.
Tot 9 April gelegenheid suiker te bestellen; 2½ K.G. per volk, prijs f 0,12 per K.G.
G. MEIJER, Secr.


AFD. LEEUWARDEN E. O. De ledenvergadering was deze keer slecht bezocht, terwijl de omstandigheden een goed bezoek in de hand werkten. Het ware dan ook te wenschen, dat de wegblijvers eens bedachten dat het bestuur steeds voor allen in de bres springt, ook op wat meer moreele steun der leden zal mogen rekenen.
Den afwezigen leden wordt ter kennis gebracht; dat besloten is gezamelijk deel te nemen aan de IJmkersdag in Assen dit jaaar en wel per autobus. Vertrek van L. ± 8 uur v.m., aank. L. ± 8 uur n.m. De kosten zullen nauwkeuriger in het Mei-Maandschrift bekend gemaakt worden, doch nu staat reeds vast dat deze per persoon voor heen en terug beneden de f 2.— (f 1.75—f 1.80?) zullen blijven.
Als maximum tegemoetkoming in de kosten deelname koffietafel of dergelijke, werd f 40.— uit de kas disponibel gesteld, of wel zooveel minder als de werkelijke kosten daarvoor door de gezamelijke deelnemers zullen bedragen. Ter vergadering gaven zich reeds 12 heeren en 3 dames deelnemers(sters) op. (Tegemoetk. kosten enkel voor het lid.) Wie geeft zich nog meer op ?, liefst direct, zulks voor plaats in bus en ook voor afd. Assen.
We hadden indertijd naar Kampen een reuze gezellige dag en deze wordt niet minder. IJmkers breken wel eens uit, nu laten we dan nu ook eens uitbreken, maar dan uit de dagelijksche beslommering.
Verder werd nog besloten het voorstel 's Gravenhage te steunen, n.l. om de contributie-afdracht H.-B. te verhoogen van f 1.10 tot f 1.25. Als het maandschrift hierdoor iets kan worden uitgebreid is dat een eerste algemeen belang en is enkel al de 12 maandschriften de contributie waard.
Over het Rijksmerk roerde ondergeteekende nog even het woord.
Bij het herdenken v. h. 30-jarig bestaan onzer afdeeling voor twee jaar terug, bleek uit een overzicht der afgeloopen 30 jaren, dat nog steeds het zelfde onderwerp als bij de oprichting aan de orde was. n.l. afzetgebied honing. Om dat te verbeteren waren pogingen aangewend, maar als steeds zonder resultaat. Pas na 26 jaar, na opr. der afd. kon gemeld worden dat de regeering in dezen de ijmkers tegemoet kwam, door middel van het Honingbesluit 1925. Nu 5 jaar later, na moeizaam en volhard werken van ons H.-B. e. a., maar in 't bijzonder van Onze practische en ijverige consulent, Dr. Minderhoud, krijgen de goede ijmkers het recht een Rijksmerk op hun honing te voeren, als ze hun bedrijven onder contrôle willen stellen.
Nu is de beurt aan ons en onderget. zegt, sluit U aan, liefst heden nog. Zet het buitenlandsch product nu buiten de deur; doet ge niet mee, dan mist U later het recht tot klagen over den afzet, want U hebt den vogel over het net laten vliegen. Een goede ijmker en dat zijn de meesten, vreest geen contrôle en werkelijk de administratie is geen bezwaar, een kind kan het doen. Ook de kosten eerste keer aansluiten à f 1.75 is geen bezwaar. Kan men de kosten voor alle merken in een jaar te gebruiken niet dragen, neem dan eerst een gedeelte.
Wees niet bang voor de controleerende ambtenaar, werkelijk van die zijde ondervindt U tegemoetkoming genoeg.
Wie is in Friesland niet overtuigd van het nut van een waarborgmerk voor boter en kaas?
De handelaren in Holland welke duizenden ponden buitenlandschen honing verkoopen, moeten door aansluiten van alle ijmkers en (na reclame) door het publiek, genoodzaakt worden hun voorraden uit het binnenland te betrekken. Het is dus uit volle overtuiging, dat ik nogmaals onze leden aanbeveel zich aan te sluiten bij het Honigcontrôlestation te Enschede.
TJ. STIENSTRA, Secretaris.


NIJVERDAL. Verg. op 13 Maart in Hotel Buursink. De Voorz. sprak zijn leed er over uit, dat niet alle leden aanwezig waren. Wegens ziekte v. d. Secr. werden de notulen niet gelezen. Aan de orde het punt tentoonstelling; dit werd door den Heer Schipper ingeleid. Hierop volgde een bespreking. Aangenomen met algemeene stemmen. Alle leden zegden bovendien f 1.— toe als borgstelling voor de onkosten, indien dit noodig mocht zijn. Niets meer aan de orde zijnde sloot de Voorz. de vergadering.
Leden, op Donderdag 30 April 's avonds 7.30 uur hebben wij weer ledenverg. bij Buursink, komt dan allen, het is zeer belangrijk!
P.H. SCHIPPER, Secr.


AMERSFOORT. Ter herinnering ! 10 April 1931 's avonds 7.30. Vergadering der Afdeeling bij den Heer Van Schaik, Leusderweg 43, Amersfoort. Bespreking Agenda der Algemeene Vergadering. Bespreking Bijenmarkt enz. enz. 15 April 1931 's middags 2.30. Lezing door den Heer Joustra, voor „de Vereen. voor Huisvrouwen" te Amersfoort in de Foyer van „Amicitia". Onderwerp: „Het Bijenvolk"; een interessante „Vrouwenstaat". Toegang voor onze leden vrij. 24 April 1931 Voorjaarsbijenmarkt, welke moet slagen.
Leden! Het Bestuur rekent op Uw aller belangstelling en op Uw aller medewerking voor het hierboven genoemde!
G. VELDKAMP, Secr.


AMERSFOORT. Te Amersfoort is een Ring van Afdeelingen opgericht. Voorloopig bestuur: C. Wijnen, voorz., G. Veldkamp, Utrechtsche weg B 253, secretaris. Besloten is op 24 April te Amersfoort een bijenmarkt te houden. Verdere plannen zijn in voorbereiding.


Nota. H.H. Secretarissen. Dit is absoluut de laatste maal, dat zulke uitgebreide verslagen worden geplaatst. Het Groentje biedt daarvoor te weinig plaatsruimte. RED.