CANADEESCHE BRIEVEN.

Van F. Buitenhof Jr., Beekeeper.

De gele Sweet clover is thans volop in bloem terwijl Dandelion is afgeloopen, dus wisselt prachtig en staat gewin thans niet stil. Tevens beginnen verscheidene wilde bloemen als in voorgaande brief vermeld te bloeien, eveneens the Dutch clover. Dan nog hier en daar mosterdvelden, doch Sweet Clover is de hoofdzaak, aan welke plant de bijen ook verreweg de voorkeur geven. Al is er slechts weinig S. C. en veel andere bloemen zal S. C. toch nog het meest bevlogen worden en is het thans dan ook alleen witte honing.

Het schijnt een bijzonder goed bijenjaar te worden, dan regen en dan zonneschijn, als men nagaat, dat voor dat hoofddracht begint verscheidene kasten reeds 100 pond honing vergaard hebben, (doch schijn bedriegt dikwijls, gelijk in Holland als we hier dit jaar ook weer moesten ondervinden ofschoon hier in niet zoo erge mate, hier konden de bijen in de tijd dat het 't hartje van 't gewin moest zijn, door droogte slechts weinig vergaren, doch eindresultaat is hier toch wel zoo goed als in Holland, gemiddeld ± 150 pond per kast, en de beste was 350 l.b.s., doch hierover in volgende brief.)

Tot heden slechts 3 zwermen en ziet men dat door geregeld moercellen te vernietigen en ruimte te geven voorkomen uitstekend gaat en we gebruiken gelijk vermeld geen rooster, daar bij sterke volken en goed gewin kamer direct met honing gevuld wordt.
Is er eventueel toch broed in honingkamers, dan brengen we dat naar beneden en wel aan de zijden der 2 broedkamers, omdat, indien het is uitgeloopen weer naar boven kan worden gebracht. De methode komt dus in 't kort hierop neer: zorgen beide broedkamers vol broed te krijgen waarvoor we omhangmethode of beter gezegd afzakmethode gebruiken, terwijl we in 2e broedkamer het broed steeds splitsen. Honing steeds omhoog brengen (omhangmethode) en eventueele broed in honingkamer aan zijden in 2e broedkamer plaatsen.

Een klein schetsje en is dit gedeelte tot hoofddracht vermeld:

Dus A de beste volken thans 19 broed en 5 hoog.
No. l. Broedkamer: P. Br. Br. Br. Br. Br. Br. Br. Br. Br.
No. 2. Broedkamer: Br. Br. Br. Br. Br. Br Br. Br. Br. Br.
No. 5. Honingkamer: L. L. L. L. L,. L. L. L. L. L.
No. 4. Honingkamer: Honing.
No. 3. Honingkamer: Honing.

terwijl andere beste volken met 17 broed is:
No. 1. Broedkamer: P. Broed.
No. 2. Broedkamer: Br. Br. Br. Br. L. L. Br. Br. Br. Br.
No. 5. Honingkamer: Leeg raam.
No. 4. Honingkamer: Honing.
No. 3. Honingkamer: Honing.

Zij nog vermeld dat koningin liefst in 2e kamer legt, ook wel beneden doch weinig en is het dus de manier veel broed naar beneden te brengen om in 2e kamer ruimte te krijgen


Thans beknopt overzicht.

B. Een gedeelte ± 50 kasten ook ingewinterd in dubbele broedkamer, doch niet zoo sterk bij uitwintering.

28 Mei. De meesten 6—8 broed hoofdzakelijk in bovenste kamer, sommige 2—3 in onderste, doch gebracht 4—6 broed in onderste en aanschuiven met 2 leege ramen, dus tusschen broed- en pollenraat in bovenste en hebben dus boven weer ruimte, zorgen steeds voor ruimte, doch moeten sterke volken zijn. Indien boven en beneden broed, zorgen dat broed zooveel mogelijk boven elkaar is, opdat ze het gemakkelijk kunnen bezetten.

7 Juni. De meesten der derde kamer (1e honingkamer) opgezet als gewoon, hebben thans van 9—12 broed aangeschoven ramen meest alleen belegd. Zorgden dat beneden kwam 7—8 broed en rest in 2e en splitste 2e kamer nu met 1 of 2 en aanschuiven met 2, terwijl honing alles in derde, behalve in onderste nog 2 met oude honing (best te ontzegelen) is er meer oude honing dan ook bewaren. De laatste dagen veel honing paardebloem zoodat derde kamer nu direct gevuld wordt met volle ramen honing. De moerdoppen vernietigd.

20 Juni. Bij velen de 4e kamer tusschen geschoven. Er waren nu tot 16 ramen broed, dus in 3 week tijds van 8 op 16 broed.


C. Aflegger.

30 Mei. Aangezien we vanaf deze datum tot begin Juli geregeld wekelijks 10 tot 20 bevruchte jonge Koninginnen van de Staten ontvangen, hebben we van een 20 tal van die reuzen volken afleggers gemaakt en wel als volgt:
We zochten het raam met koningin en lieten deze met nog 5 ramen met broed en bijen in onderste broedkamer. Met de rest, 6 ramen broed met bijen en 8 ramen met honing en pollen verwijderde ik me een 25 meters, waar ik reeds kasten had klaargezet. In Centrum plaatste ik 2 ramen broed met de daarop zittende bijen, daarnaast 3 ramen met honing en bijen, schudde de bijen af van nog 2 ramen, onverschillig of het met of zonder broed was en plaatste de jonge Koningin in kooitje afgesloten met een kurk in centrum tusschen de 2 broedramen, dus nu heb ik de bijen van 7 ramen. Behandel 2e evenzoo en ga daarna met de leege ramen, dus met 2 broed en 2 honing en pollen terug naar oude kast, die we thans zullen noemen D.
Plaats de 2 broed tusschen andere ramen met broed en bijen, vul aan met de 2 ramen honing en pollen en plaats kamer met de leege ramen er weer bovenop. Dit volk heeft dus gehouden 8 ramen met broed, en krijgt de vliegbijen van de beide behandelde kasten ook terug en is nog prachtig volk (dus thans ongeveer gelijk aan B.) Plaats alles in onderste kamer daar ik het nu beter acht met het oog op ’t bezetten van broed en moer zal spoedig omhoog gaan en zoo niet, dan breng ik haar naar boven na verloop van eenige dagen met nog een paar ramen broed. Nu kreeg ik van 1 een 3 tal volken en daar 't nog 7 weken voor 't hartje van gewin is, kunnen deze nog reuzen volken worden tegen laatste gedeelte van 't gewin, temeer daar ze bevr. J. K. hebben en direct als ze bevrijd is begint te leggen. Zooals gezegd eerst afgesloten met kurk omreden het J.K. is bij bijen van O.K. en de bijen er eerst aan wennen moeten, ofschoon de meeste vliegbijen terug vliegen, (slechts 25 M. afstand). Na verloop van eenige dagen neem ik de kurk er uit en sluit af met was en zullen haar dan spoedig verlossen.

5 Juni. Kurk verwijderd, was in de plaats. Prachtige volken bezetten 5 ramen en doordat ze 2 ramen verdekseld broed hebben en alle dagen nog jonge bijen uitloopen. Enkelen heb ik nog 'n paar ramen met bijen gegeven door voor te schudden, na eerst goed te berooken, zoowel volk zelf als deze ramen.

Nu D. waaraf de aflegger. Zooals U onder 30 Mei kunt zien plaatste ik leege kamer op welke thans voor 2/3 gevuld was met honing terwijl broed nog alles in onderste en alles prima belegd. Neem een derde kamer, met leege ramen (witte zoowel als bruin) neem daaruit zooveel broedramen als in 2e kamer honing is, welke honing nu omhoog gebracht in derde en broedramen voor in de plaats, doch neem nu tevens uit onderste 2 ramen met broed en bijen (zie ik de moer, dan natuurlijk een broedraam met moer er op, doch zoek er niet te lang naar, daarvoor is tijd te beperkt) en plaats deze 2 ramen broed met bijen met of zonder koningin in de 2e broedkamer, terwijl tevens direct een leeg raam er tusschen plaatsen, dus direct splitsen en de onderste aanschuiven met 2 leege ramen.

Dus was:
No. 1. Broedkamer: H. Br. Br. Br. Br. Br. Br. Br. Br. H.
No. 2. Broedkamer: 2/3 Honing.

wordt
No. 1. Broedkamer: H. L. Br. Br. Br. Br. Br. Br. L. H.
No. 2. Broedkamer: W/H L. L. L. Br. L. Br. L. L. L.
No. 3. Honingkamer: 2/3 Honing.

13 Juni D. de leege ramen welke aangeschoven waren en de gesplitste allen belegd. Thans opnieuw gesplitst en nu met 2. Voor 4e kamer is beter nog 1 week te wachten. Meest nu 11 en 12 broed.
Afleggen C. moer verwijderd en leggende.

20 Juni. D. 4e broedkamer tusschengeschoven als gewoon. Was nu 15 broed. Opnieuw gesplitst enz.
Aflegger C. thans gesplitst met 2 was reeds 4 en 5 broed. De op 1 broedkamer ingewinterde volken.

30 Mei. E. Thans de 2e broedkamer opgezet, welke kamer bestaat uit W/H. H. P. L. L. L. L. P. H. W/H. Er was meest 6—8 broed en bracht nu 2 broed in 2e kamer en aanschuiven met 1 of 2 leege ramen dus wordt W/H. H. P. L. Br. Br. L. P. H. W/H. De beide uitgenomen leege ramen aanschuiven, broed beneden. Het waren meest prima bevolkte kasten, doch geen moercellen. Men houdt natuurlijk rekenschap met sterkte van het volk en doet het aldus al naar er bijen zijn en broed is, daar het om deze tijd van het jaar nog zeer koude dagen kan geven en oppassen dus de boodschap is, zorgt natuurlijk dat broed boven elkaar komt. Nu hebben ze weer ruimte.

7 Juni. Hebben zich prachtig gehouden, verscheidene nu met 10 en zelfs met 12 broed. Weer gehandeld als gewoon, gebracht onderste 7 à 8 en waar voldoende bijen in bovenste gesplitst met 1 leeg raam, verder bewerkt als eerst omschreven.

20 Juni. Eerst honingkamer opgezet, er waren nu prima bevolkte kasten met 15 en 16 broed.


Packages.

F. Hiermede kunnen we voor deze brief kort zijn.
29 Mei reeds 4 ramen broed, aangeschreven met 1 leeg raam.
13 Juni. Opnieuw aanschuiven, nu met 2 leege ramen. Waar teveel oude honing was, uitgenomen opdat weer eenige ruimte ontstaat.
21 Juni. Thans allen gesplitst met 2. Meest nu 6—8 broed. Waar 8 broed en voldoende bijen, 2e broedkamer opgezet als eerder omschreven onder E doch nu kamer met alleen uitgebouwde leege ramen en de naar bovengebrachte 2 ramen met broed weer gesplitst met 1.
27 Juni. De rest 2e kamers opgezet. Bij de 21 Juni opgezette 2e kamer was tusschengeschoven raam belegd en splitste dezen met 2. Dus nu zijn ze allen in 2 broedkamers gehuisvest.
Plaatste op deze volken kamers met slechts leege ramen omreden gele Sweet Clover volop in bloem is, en ze dan meer ruimte hebben. De packages komen nog achteraan, doch zijn thans zoover dat ze nu met reuzen schreden vooruit gaan hetgeen uit het volgende blijkt.

Hiermee is de bewerking tot hoofddracht toe vermeld en hoop van harte dat mijn overzeesche collega's er het a.s. voorjaar hun voordeel mee kunnen doen.
Zij nog vermeld, dat het nazien op moercellen tot aan deze tijd grondig geschiedt, zoowel in onderste als bovenste broedkamer, ofschoon minstens 75% in bovenste zijn en alle cellen zelfs begincellen worden vernietigd, opdat ze zoo spoedig mogelijk zwermgedachten overgeven. Later ziet men ze niet zoo grondig meer na en zelden in onderste kamer, vanwege drukke bezigheden, doch meestal ook niet noodig is, hetgeen in volgende brief zal blijken.

Met Imkersgroet,
F. BUITENHOF Jr.