UIT DE PRACTIJK.


De omhangmethode.

De omhangmethode is niet één en dezelfde. Zij wordt in verschillende manieren gelang streek, klimaat, enz. toegepast. 't Doel is 1e 't zwermen zooveel mogelijk te verhinderen, 2e de moer gelegenheid te geven tot meer eierlegging, met dientengevolge meer broed, sterker volk en meer honing. De omhangmethode welke toegepast moet worden, waarbij het broednest door tusschenhangen van gewone kunst- of uitgebouwde raat uit zijn geheel gerukt wordt, is voor ons klimaat beslist af te keuren.

De methode welke het meest toegepast wordt is: dat men de moer omstreeks half Mei op één uitgebouwde raat in de broedkamer laat en de zijkanten aanvult met kunstraat. De andere ramen met broed, bijen enz., verhuizen naar de honingkamer. Laat ik U vertellen waarde lezer, dat ik verleden jaar mijn collega imker met een lang gezicht aantrof. Hij was in het bezit van eenige lichtkasten, had omgehangen en kon zoodoende, het doen en laten van de moeren gadeslaan. Zij zaten alreeds twee dagen tegen het rooster vertelde hij, den derden dag kon hij het niet meer aanzien, nam het rooster weg en liet de moeren bijloopen.

Was dat nu een toestand? Als men zich goed bedenkt wat schept men dan voor een toestand: men zet de koningin in een positie die zoo beroerd en tegenstrijdig mogelijk is. Want waar zij moet verblijven, waar kunstraat uitgebouwd moet worden, eieren gelegd, broed verzorgd enz. daar moet het warm en nog eens warm zijn ook al is het midden Mei. Hier is de aangewezen plaats niet onder maar boven Las ik niet in het Groentje van Januari j.l. dat men in Amerika het broed met bijen grootendeels laat zakken, maar de moer boven houdt. Omdat het daar het gunstigst voor haar is. Dus imkers van 't jaar anders handelen. Omstreeks half Mei de honingkamer opzetten in verbinding stellen met broedkamer, zonder rooster, laat de moer maar zelf naar boven trekken. Dat zal ze gezien de stijgende warmte al gauw doen. Boven flink voeren. Is boven alles uitgebouwd, wat in veertien dagen in orde is en weet men beslist door ééndagseitjes dat de moer in honingbak aanwezig is, dan bakken wisselen. Moer met het nieuwe broednest beneden, rooster opleggen en dan de grootendeels uitgeloopen broedkamer er op. Dan staan we klaar voor 15 Juni de zomerdracht. Probeeren en later berichten.

Achtend,
C. DE JONG.



P.S. 't Volk moet natuurlijk sterk zijn z.g.n. omhang-rijp.
De afzakmethode van den heer F. Buitenhof Jr. met gedeeld broednest, lijkt voor ons klimaat ook niet de beste. Laat 't broednest zooveel mogelijk één geheel vormen en naar gelang weersgesteldheid enz. zich zelf verder ontwikkelen.