Kort verslag van de Algemeene Vergadering 1931.

(Vervolg van mei).


Nu komt aan de orde het bijwonen van alle H.B. leden van eene imkersdag op kosten van de vereeniging. Verschillende sprekers voeren hierover het woord, sommigen vinden het logisch, dat dit op kosten van de Vereen. gebeurt, anderen beweren het tegendeel. Afd. Amersfoort, welke een amendement heeft ingediend om voor alle te lezen „behalve Voorzitter en Secretaris nog twee door het H.B. aan te wijzen H.B. leden", licht dit amendement toe. Amersfoort vindt, dat het noodzakelijk is, dat bij eene imkersdag de H.B. tafel behoorlijk bezet is, en is er dus voor, dat er meer H.B. leden zitten, dan alleen Voorz. en Secr. Met het oog op de financiëele toestand echter stelt de Amf. het amendement voor, waardoor de bezetting van de H.B. tafel h.i. voldoende is.
De Voorzitter brengt dit amendement het eerst in stemming. Vóór het amendement 119 stemmen; blanco 16 stemmen en tegen 114 stemmen. Amendement aangenomen.
Thans komt het H.B. voorstel in stemming, dit wordt verworpen met 169 stemmen tegen, 6 blanco en 82 voor.

Bij de behandeling van het rapport van de commissie voor omvorming afd. Handel tot groothandel, deelt de Voorzitter mede, dat van deze omvorming niets is gekomen en leest een Motie voor van het H.B. waar in dit betreurt, dat de commissie niets heeft bereikt en te lichtvaardig een taak op zich heeft genomen zonder zich rekenschap te geven van de wijze waarop zij die in vervulling zou brengen. De Voorzitter deelt echter mede, dat het niet ontbroken heeft aan voldoende ijver en dat toch de commissie op andere wijze nuttig werkzaam geweest is voor afd. Handel. Gevraagd wordt het tekort te mogen dekken uit hetgeen van de reclamecommissie is overgebleven. Amsterdam vindt het jammer dat er geen andere keuze van personen gemaakt is en hoopt niet, dat we nu zullen gaan zeggen nu beginnen we er niet weer aan. Voorzitter zegt, dat ook reeds eerder gevraagd is tot omvorming b.v. door afd. Amersfoort, maar het lukt niet.
Het voorstel dekking kosten uit reclamefonds wordt zonder hoofdelijke stemming goedgekeurd.

Thans aan de orde voorstel overschot Handel te doen besteden voor reclame handel. Velp vraagt op welk onderdeel de winst is gemaakt. Dhr. v.d. Bend zegt op honing ƒ 2100.- bruto winst. Velp vindt, dat leveranciers aan Handel belang moeten krijgen bij hunne leveranties van honing en op eind van het jaar een toeslag dienen te krijgen. De Voorzitter is het hier mede eens, doch afd. Handel was voorloopig vrij. Dhr. Raadersma zegt, dat ten onrechte gesproken wordt van een winst, doch er is een handelsverlies. Hij vindt, dat een reserve gekweekt moet worden. De reclame is reeds goed verzorgd. Lunteren wil 1/2 reserve en 1/2 reclame. Het voorstel wordt aangenomen.

Bij het voorstel Arnhem, vrije invoer bijenvolken voor de heide naar Duitschland, zorgt de heer Minderhoud voor een verrassend incident. Hij heeft zich nl. in verbinding gesteld met dhr. Joustra te Berlijn teneinde tot een goede oplossing te komen en tot groot genoegen van de vergadering, deelt hij mede, dat verzoeken van Nederlandsche imkers, om bijenvolken over de Duitsche grenzen te brengen voor het bevliegen van de heide in welwillende overweging genomen zullen worden. De Voorzitter brengt dhr. Minderhoud dank voor zijne bemoeiïngen en beveelt gegadigden aan, om zich onmiddellijk te wenden tot den alg. Secretaris, opdat deze een collectief verzoek aan de Duitsche Regeering kan doen.

Nu komen aan de orde verschillende balansen, waarover niemand het woord verlangt. Alleen bij die van afd. Vereen. zegt Borne gaarne ook artikelen van anderen dan Joustra en Immenvaer opgenomen te zien en wil ƒ 1000.- uit het suikerfonds voor uitbreiding maandschrift besteden. Balansen enz. goedgekeurd.

Beleid Hoofdbestuur. Amsterdam waardeert de leiding voorzitter. Wil echter dat het H.B. meer aandacht aan de Ringen schenkt. Amersfoort, meent, dat H.B. niet gerechtigd was gelden toe te staan voor cursus Groningen zonder toestemming Alg. Verg. doch deze gelden staan op de begrooting. Bergen op Zoom zegt laat men toch meer advertenties plaatsen, dat komt het Maandschrift ten goede.
Wageningen vindt de Rubriek Esperanto niet noodig. Kennemerland zegt, laat het H.B. aan ieder lid van het H.B. een taak geven, zooals in Zwitserland.

Thans aan de orde de Begrooting. Arnhem betreurt het, dat het reservefonds is moeten worden aangesproken. Vindt, dat sommige posten te hoog, anderen weer te laag zijn begroot. Voorzitter zegt, dat indien uitgaven lager en inkomsten hooger zullen zijn, minder van het reservefonds gevraagd zal behoeven te worden. Wageningen vraagt hoe het zit met de reis- en verblijfsvergoeding secretaris; wordt daar rekening en verantwoording van gedaan. De begrooting wordt vervolgens goedgekeurd.

Bij de rondvraag worden verschillende wenschen geuit, waarna de Voorzitter de vergadering sluit, nadat Dr. de Boer nog eens een opwekkend woord gesproken heeft tot aansluiting bij het Honigcontrôlestation en verschillende vragen hem gesteld, op bevredigende wijze beantwoord heeft.

De Secretaris,
JOH. A. JOUSTRA.


N.B. De Voorzitter drukte in zijn openingswoord zijn leedwezen uit, dat onder Wereldnieuws een berichtje was opgenomen over de onschadelijkheid van honing voor lijders aan suikerziekte. Spreker waarschuwde op deze mededeeling niet af te gaan.