DE LICHTKAST.


Met groote belangstelling hebben we gelezen van de groote voordeelen, welke de lichtkast hier ver vandaan heeft opgeleverd. Maar niet minder nieuwsgierig waren we naar de lezing van den heer van Giersbergen, rijksbijenteeltconsulent. We zijn echter nog niet bevredigd en zouden gaarne door nauwgezette en langdurige waarnemingen tot een conclusie willen komen. Daartoe hebben we ons ter bevoegder plaatse gewend om inlichtingen en zullen nu als volgt een proef inrichten.
Om dadelijk te beginnen, kiezen we de beste twee volken uit van de stal. Deze hebben beiden een jonge moer, zitten op zeven ramen met 8 pond suiker en 20 pond honing, terwijl als uiterste dekramen twee middenwanden zijn geplaatst. De kasten zijn precies gelijk, staan zonder beschutting buiten de stal. De lichtkast heeft voor en achter dubbel glas, met een tusschenruimte van 1½ c.M., terwijl er gelegenheid is de felle zonnestralen buiten te houden. Om constructieve redenen, want er moet met de lichtkast gereisd kunnen worden, loopt 't glas over de geheele breedte van de broedbak en is 10 tot 12 c.M. hoog. In de honingafdeeling boven is geen glas aangebracht, want 't gaat hier om de broedsontwikkeling en de levenskracht van het volk. De contrôlekast is ook voor en achter dubbelwandig, op zij enkelwandig.

Nu is de bedoeling deze. Van beide volken wordt de overwintering nagegaan, 't welk beoordeeld wordt aan de vlucht en het beeld op de vliegplank. Wegen doen we niet, want of 't eene volk een pond voer meer gebruikt dan 't andere, is ons van geenerlei waarde. Vanaf April worden beiden om de 10 dagen met een flinke portie suiker (telkens 7 ons) gevoerd, tot er één zwermt. De andere maken we tot een vlieger.
Nu komt de oude moer weer in een lichtkast en de zwerm of vlieger van de contrôlekast weer in een gewone. De behandeling van beiden zal steeds gelijk zijn; terwijl de beoordeeling plaats vindt naar de oogst van slingerhoning in Juli en de raathoningoogst van de heide. In de herfst wordt de oude moer uitgeschakeld.

Wie doet er mee? want hoe meer proeven, die gelijk ingericht zijn, hoe sneller het doel bereikt is.

S. CANCRINUS, Dwingeloo.



Plaatsing vertraagd. (Red.)