Wat zal deze maand ons brengen? Juli is de maand van zomerdracht en in vele streken is deze maand beslissend voor het geheele jaar. Hoe slecht het jaar ook begonnen is, nagenoeg alle volken hebben zich schitterend hersteld en de honingslinger heeft op sommige bijenstanden al gedraaid.

Het zwermen moet geheel zijn afgeloopen en waar dat nog niet zoo is, moet er kort en goed een eind aan gemaakt worden. De volken worden geducht onder handen genomen, opdat zij voor de heidedracht geschikt zijn. Als volken midden of eind Juli nog zwermneigingen vertoonen, dan kan men op zijn vingers uittellen, dat dit bedenkelijke nummers voor de heide worden en alle stuurmanskunst wordt vereischt, om dergelijke volken nog rendabel te doen zijn. Volgens de in dit nummer voorkomende berichten, belooft de heide veel; ga dus eens op reis met Uwe bijen, doch . . . . ga zelf eerst eens zien. Niet, dat we onze zegslieden behoeven te wantrouwen, doch er is vaak zooveel te regelen, dat het best de moeite loont, om eens tevoren een kijkje te nemen. Reis desnoods tezamen, opdat de kosten billijker zijn en men het toezicht op de bijen kan verdeelen. Dat spaart veel tijd en kosten uit en beïnvloedt het winstcijfer.

Verreweg de beste wijze van verzenden is per vrachtauto.
Slechts éénmaal op- en éénmaal afladen. Geen onhebbelijke stooten, nagenoeg geen gevaar voor warmloopen en niet meer bij nachten en ontijden met de bijen op stap. Wie dit al eens gedaan heeft, zal wel de bekoring missen, die aan het reizen met bijen in een heerlijke Augustusnacht verbonden is, doch voor de bijtjes is het veel beter, dat zij slechts kort onderweg zijn en veilig vervoerd worden.

Juli is ook de maand van het oogsten van zomerhoning. . . . .en het verkoopen. . . . . .Zoowel met het eene als het andere wensch ik U veel geluk toe. Geen enkel modern imker zal zijn honing nog zonder Rijksmerk verkoopen. Wie dit toch doet werkt zijn eigen verkoop tegen, al heeft hij ook nog zulke beste klanten. Hij werkt echter ook de pogingen van anderen tegen en brengt daardoor het Rijksmerk in gevaar en daarmede de kans om het Nederlandsche product zijn plaats op de markt te doen hernemen.

Wie honingmarkten gaat organiseeren, of tentoonstellingen, weigere inzending van honing, welke niet onder Rijksmerk staat. Maak dit echter vroegtijdig bekend, opdat eventueele inzenders door onwetendheid niet teleurgesteld worden. Laten wij nu in dit opzicht allen eens een vaste lijn trekken en niet met allerlei bezwaren komen aandragen van „malaise", „'t geeft toch niet", „'t is zoo lastig", enz. enz. Iedereen die honing verkoopt voere het Rijksmerk. Maak de Vereeniging het Nederlandsch honigcontrôlestation machtig, machtiger nog dan Uw eigen Vereeniging. Van zoo'n machtige Vereeniging gaat invloed uit, zij kan wat doen, voor U en voor anderen. Wij moeten kunnen zeggen dat alle honing, welke niet onder Rijksmerk aangeboden wordt, buitenlandsche honing is. Ge moet dat kunnen zeggen frank en vrij, zonder dat ge U eerst nog even te bedenken hebt. Maak het den consument toch gemakkelijk. Laat hem dien Rijksmerkhoning in Uw eigen plaats kunnen betrekken. Van bestellen buiten zijn woonplaats komt zoo weinig en al die bestellingen gaan Uw deur voorbij.

Juli is voor den imker „oogstmaand", laat het ook oogstmaand zijn voor het Ned. Honigcontrôlestation en laat in ieder geval die oogst overvloedig zijn. Ge kunt dan gerust zijn, dat ge, al is het indirect, de bijenteelt een onschatbaren dienst bewezen hebt.

JOH.A. JOUSTRA.