EEN PRACTISCH HULPMIDDEL BIJ HET REIZEN.


Te laat om het nog in het Aug.no. bekend te maken, maar voor mijzelf nog tijdig genoeg om het toe te passen, vond ik in een buitenlandsch tijdschrift een even praktisch als eenvoudig hulpmiddel aangegeven bij het reizen met bijenvolken. Ieder weet, dat de bijen bij aankomst min of meer van streek zijn en als de vlieggaten geopend worden, den imker soms op pijnlijke wijze dit doen gevoelen. Erger is, dat er gevaar bestaat voor warmloopen en stikken.
Wie, zooals schrijver dezes, eens heeft bijgewoond, dat een zwaar volk, nauwelijks goed en wel op de heide aangeland, daar door verstikking om het leven komt, weet, welk een treurig gezicht dit is en duchtige teleurstelling voor den bezitter.

Welnu, zoo werd gezegd, dit gevaar is op eenvoudige wijze en afdoende te verhelpen, want de bijen kunnen geheel rustig gehouden worden, afgezien van onrust door schokken en stooten veroorzaakt natuurlijk.
De inzender wees er op, dat bijen, die vervoerd worden, niet meer lucht behoeven dan bijen, die op dezelfde plaats blijven en dat de bedoelde onrust daarom eenig en alleen is toe te schrijven aan het onbedekt blijven der kasten, waardoor zij aan het volle licht worden blootgesteld. Daarom raadde hij aan boven het reisraam een afsluiting van het licht te maken. Ik heb dit toegepast en met succes. Op de reisramen liet ik klosjes zetten en hierboven een triplexplankje, ter grootte van de ruimte van het gaas en zie, terwijl de andere volken allen min of meer „Reisefieber" vertoonden, waren de mijne, hoewel zij sterk waren, zoo volkomen rustig, als stonden zij nog op hun gewone plaats.

Straks in September, als de bijen worden teruggehaald, is wel is waar, omdat de volken verzwakt zijn en de temperatuur lager is, de kans op warm loopen veel geringer, maar het rustig houden der volken is op zichzelf van waarde. Daarom meen ik goed te doen dit nu nog bekend te maken en . . . . . . een volgend jaar is er ook nog!

A. VAN DER FLIER.