Vraag 10.
Ik ben van plan mijn bijental een drietal Meters te verplaatsen. Kan ik zonder bezwaar daar thans (einde Januari) toe overgaan, of moet ik nog wat wachten. Mijn bijen hielden 19 Januari een goede reinigingsvlucht.
J. E. te E.
Antwoord:
De beste tijd om bijen te verplaatsen is tegen het einde van den winter, wanneer zij in minstens circa een maand niet hebben gevlogen en nadat men van tevoren de oude standplaats zooveel mogelijk onherkenbaar heeft gemaakt. Verplaatst men korten tijd na een zeer goede vlucht, dan zullen vele bijen naar de oude standplaats terugvliegen, als er spoedig weer een goede vlucht volgt en deze bijen gaan dan verloren.
Ook kan men de volken, als zij reeds geregeld vliegen, eiken dag eenige c.M. verplaatsen en elken volgenden dag, of om de twee dagen dezen afstand iets grooter nemen, totdat zij op de gewenschte plek zijn Deze verplaatsing doet men 's morgens, vóórdat de bijen uitvliegen. Deze methode gaat ook zeer goed, als verplaatsing na een lange rustperiode niet meer ineens mogelijk is.
Moet de bijenstand naar achteren of naar voren verplaatst worden, dan kan men de afstanden natuurlijk wat grooter nemen, doch naar links of rechts neemt men deze altijd veel kleiner.
De zekerste manier echter om geen volksverlies te hebben, is de te verplaatsen volken circa drie weken 2 - 3 K.M. van huis te brengen en ze na terugkomst op de nieuwe standplaats te zetten.
Verder verwijs ik nog naar een artikel over „de verplaatsing van bijen over kleine afstanden", welke voorkwam in de "Practische Imker" Jaargang 1931, Januarinummer blz. 6.

Vraag 11.
Ik heb een Rietsche kunstraatpers 22 X 35 c.M. voor het vervaardigen van raten voor boogkorven, hetgeen mij uitstekend voldoet.
Nu heb ik eenige Simplexkasten aangeschaft en wilde ik hierin ook kunstraten gebruiken. Een kennis van mij heeft gezegd, dat zulks niet kan, omdat de stand der cellen verkeerd is. Is dat zoo ?
J. N. te St.
Antwoord:
U behoeft U over dien verkeerden cellenstand niet bezorgd te maken. Als U de kunstraten zoo groot mogelijk giet, zult U eens zien, hoe mooi de bijen deze uitbouwen. De juiste maat van kunstraat voor de Simplexbroedramen is ongeveer 34 X 21 c.M. U zult de kunstraat waarschijnlijk met Uw pers van iets kleinere afmeting moeten maken.

Vraag 12.
Kan een bijenvolk gedurende den winter moerloos worden?
Antwoord:
Zeker. Aan zulk een kolonie moet men in het voorjaar zoo spoedig mogelijk een bevruchte koningin geven. Heeft men deze niet, of is het volk te zwak, dan is het gewenscht de kolonie met een andere te vereenigen, welke wel in het bezit eener koningin is.

Vraag 13.
Wat is de bedoeling van "een koningin inballen"?
A. H. te V.
Antwoord:
Als bijen vijandig tegen een koningin zijn, zal zich een vrij dikke bal van bijen om haar vormen. Iedere bij in den bal schijnt zich in te spannen om haar te steken en de bijen maken een sissend geluid. Wordt de koningin niet losgelaten, dan zal zij worden verstikt of doodgestoken. Om haar te ontzetten, moet men veel rook gebruiken door deze in den bal te blazen, totdat de vertoornde bijen zich verspreiden. Dan neemt men de koningin op en doet haar in een kooitje. Een andere en betere manier is om den bal in een emmer water te doopen, dan zullen de bijen de koningin onmiddellijk vrij geven.
A. OONK.