Verslag van de Algemeene Vergadering gehouden op 20 April 1932 in Hotel de L'Europe te Utrecht.


De Voorzitter opent op de gebruikelijke wijze de buitengewoon goed bezochte vergadering (97 officiëele afgevaardigden en zeer vele belangstellenden) en roept vooral een welkom toe aan onzen Zuid-Afrikaanschen gast dhr. H. Bruins, Horti-culturat officer te St. Helena. Aan dhr. S. Frankenhuis, die heden voor de 30e keer de Algemeene Vergadering bezoekt en op 15 April zijn 60en verjaardag vierde, aan de Rijksbijenteeltconsulenten, aan het Hoofdbestuur en aan de afgevaardigden en de pers.

In zijn inleidend woord memoreerde de spreker, dat er voor de vereeniging geen reden tot klachten zijn. Onze vereeniging staat er frisch en krachtig voor. Voor de imkers zelve is het niet zoo gunstig, doch spreker ziet een lichtpunt in het Rijksmerk waardoor onze vereeniging zoo bevoorrecht is boven haar zustervereenigingen in het Buitenland. De aandacht wordt vooral gevraagd voor de afd. Verzekering, voor het Museum en voor honingmarkten. Spreker noemt o.a. Amersfoort en Zeist als voorbeeld, welke markten een goede reclame waren voor het Rijksmerk. In verband daarmede bracht spreker hulde aan de voortvarendheid van dhr. Asbeek Brusse te Soesterberg voor zijn werk. Deze markten zijn nieuw, doch onze oudste markt is die te Eerbeek, welke dit jaar voor de 30e maal gehouden zal worden. En wie denkt dan niet aan haar oprichter, den vriendelijken heer Pannekoek te Eerbeek, die dit jaar zijn 80en verjaardag hoopt te vieren? Het is spreker een voorrecht om namens het Hoofdbestuur de A.V. voor te stellen dhr. Pannekoek te benoemen tot lid van verdienste van de Vereeniging. Met donderend applaus werd dit voorstel begroet.

De Vereeniging telde vorig jaar meer dan 8000 leden. Spreker is het een behoefte te getuigen van de goede geest, die in de Vereeniging heerscht en verzoekt deze te bestendigen. Vervolgens volgen eenige mededeelingen, zooals deelname tentoonstelling Moeder en Kind te Amsterdam, Imkersdag te Assen in 1931 en die te Apeldoorn in 1932. Spreker deelt tevens mede, dat ter gelegenheid van het Congres van de Apis-Club er gelegenheid bestaat op voordeelige wijze naar Parijs te komen, bij 15 personen af Roosendaal enkele reis 2e klasse f 8,60 p.p. en bij logies van minstens 10 personen in goed Hotel f 2,50 p.p. mits opgegeven vóór 1 Juni bij den Voorzitter Dr. A. van der Flier, Zeeweg 287 IJmuiden.

Bij punt 3 Rapport van de commssie nazien boeken enz. doet dhr. v.d. Puttelaar enkele vragen. Vindt ƒ 706,- teveel voor slechts 2 Hoofdbestuursvergaderingen. Voorzitter deelt mede, dat onder dit bedrag ook is begrepen de kosten van Alg. Verg. H.B., 2 verg. van het DB, die van de afgevaardigde naar het Ned. H.C S., die van de reis van Dr. de Boer naar Aberdeen en telefoon- en portokosten van H B. leden. De kosten van de commissie van Afd. Handel worden betaald door Afd. Handel. Dhr. v. d. Puttelaar (Amsterdam) stelt voor, om punt 17 Beleid H B. onmiddellijk te behandelen na de jaarverslagen. Dit wordt door het H B. overgenomen. Aan de orde jaarverslag Secretaris. Dhr. Sutherland (afd. Velp) vindt de opgegeven honingprijzen voor slingerhoning te hoog en de prijzen van de groothandel ontbreken. De Secretaris zegt, dat de prijzen het gemiddelde zijn van die genoemd in de jaarverslagen van de afdeelingen. Hij zegt toe volgend jaar ook groothandelsprijzen van slingerhoning te zullen geven, Dhr. v. d. Puttelaar (Amsterdam) vindt het verslag veel te beknopt. Het moest apart worden uitgegeven en in 10000 exemplaren worden gedrukt en verspreid ook onder niet-leden. De Voorzitter deelt mede, dat jaarverslagen gewoonlijk onmiddellijk naar de prullemand verhuizen en de kosten hoog zijn.

Spreker brengt dank aan den Secretaris voor zijn welk in 1931. Bij het jaarverslag Directeur afd. Handel merkt dhr. v. d. Broek op, dat de kosten voor attributen markten Zeist en Amersfoort niet ten laste van afd. Handel zijn gekomen, zooals sommigen uit het verslag meenen op te maken. Dhr. v. d. Puttelaar vindt de honingverkoop in het Warenhuis te den Haag een ongelukkige proef en vraagt, of daar de A.V. geen machtiging voor had moeten geven. Spreker had liever gezien, dat het H.B. een flinke reiziger had aangesteld, dan zoo'n karretje te laten rijden. Voorzitter zegt, dat het plan warenhuis van hem afkomstig is. Spreker had op meer waardeering gerekend. Spreker heeft gezorgd voor een unieke reclame, waarvoor alleen de grondstoffen zijn betaald. Dhr. Frankenhuis heeft met zijn bijenschrift iets buitengewoons bereikt. 14 dagen lang heeft die reclame geduurd en al zijn de directe uitkomsten niet zooals men wel gaarne gewild had, men kan onmogelijk ontkennen, dat die reclame ingeslagen is en bekendheid aan het bestaan van het R M. gegeven heeft. Spreker is van zijn plan om ook te A'dam en R'dam dezelfde reclame te maken om der kosten wille moeten afzien. Wat het karretje betreft, de venter werd beconcurreerd door anderen.

Dhr. Raadersma (Kennemerland) vraagt naar den omzet van afd. Handel. Dhr. v. d. Bend zegt, dat in overleg met de commissie afd. Handel de cijfers uit Handelsoogpunt zijn weggelaten. Dhr. Raadersma zegt, dat men toch nu die cijfers wel kan geven, doch ook nu maakt de commissie van bijstand bezwaar. Dhr. Sutherland (Velp) wil de netto winst van honing ten bate laten komen van de leveranciers van honing. Spreker ziet geen enkel motief, waarom aan Raadersma geen inlichtingen verstrekt kunnen worden. Dhr. Drs. Jansen (den Haag) heeft met verbazing gezien, dat voorzitter eerst aan de commissie van Bijstand advies vraagt of wel cijfers kunnen worden genoemd.

Er is volgens spreker veel duisters in de balansen, het is een Vereenigingszaak, Voorzitter zegt, als Jansen een voorstel wil doen om de cijfers openbaar gemaakt te zien, dan zal spreker dit in stemming brengen. Dhr. Jansen doet zulk een voorstel, doch dhr. Raadersma, die zeker bemerkte, dat de vergadering ongeduldig begon te worden, trok zijn voorstel in, omdat stemming veel te langen tijd zou vorderen. Spreker meent echter uit het zwijgen van de commissie te mogen opmaken, dat de omzet niet zoo schitterend is. Nog enkele afdeelingen vinden geheimdoenerij onnoodig, doch op een vraag van den Voorzitter aan een afgevaardigde, of die ook zijn boeken openstelt voor zijne concurrenten antwoordt hij onder luid gelach der vergadering „liever niet". Dhr. Eekman (Borne) vraagt vervolgens naar de werkzaamheden van de zeemerij. Welke alleen voor verwerking van was in 1931 gewerkt heeft. Voorzitter betreurt dit zeer en zegt dat het H.B. reeds de commissie heeft opgedragen daaraan groote aaandacht te schenken. Dhr. Wiepjes (Epe) wil voortaan accountant ter vergadering tegenwoordig laten zijn. Velp zegt, dat niemand twijfelt aan de cijfers en deze kosten kunnen we sparen, doch het gaat om de zaken zelve. Voorzitter zegt toe volgend jaar den accountant uit te noodigen aanwezig te willen zijn.

Valkenswaard vraagt waar afd. Handel de honing koopt. Spreker kon ze aan Handel niet kwijt, heeft de honing toen op advies van den secretaris aan anderen verkocht. Het jaarverslag Handel wordt vervolgens goedgekeurd. Bij verslag suiker meent Borne, dat zakken meegewogen worden, doch van vele kanten wordt geroepen het gewicht is altijd juist. Er ontstaat eenige verwarring, als de Voorzitter vraagt of het H.B. machtiging kan bekomen thans suiker te koopen. Velen roepen ja, ja, anderen die gevaren zien, komen in heftige beweging. Voorzitter trekt voorstel in. Verslag goedgekeurd met dank aan Directeur voor zijn werk in 1931. Aan de orde nu punt 12 beleid Hoofdbestuur. De rij van sprekers wordt geopend door dhr. v. d. Puttelaar te Amsterdam die Voorzitter een pluimpje geeft voor zijn werk te den Haag wat betreft honingverkoop. Vraagt of Voorzitter het plan wil steunen om te komen tot een vereenigingsraad. Kritiek oefent spreker op de werkwijze van het H.B. Waarom wordt aan ieder geen taak opgedragen, zooals Raadersma verleden jaar vroeg ? Wil H.B. ook meer aandacht schenken aan het vormen van Ringen?

Verder komt spreker op hetgeen is geschied met dhr. Frankenhuis wat betreft te groote bestelling suiker. Een H.B. lid mag geen dingen in de vereeniging doen, die afkeuring verdienen. De Voorzitter zegt, dat dit laatste een pijnlijke zaak is. Spreker betreurt het, dat die zaak nu weer op die A.V. komt, doch wil nu ook zeggen, dat dhr. Frankenhuis een baal niet-gedenatureerde suiker ter vervanging van de teveel ontvangen suiker heeft teruggestuurd. Voorzitter kan geen taak aan H.B. leden opdragen. Voorzitter zoekt kracht van de vereeniging in de werkzaamheid van Ringen en afdeelingen. Spreker vraagt feiten te noemen, waaruit opgemaakt kan worden, dat de belangen van de leden niet behartigd zijn. Alleen met de bijenweide zijn we nog niet waar we wezen willen, doch ook dat zal in orde komen. Het contact met de afdeelingen wordt onderhouden door den secretaris, die daar voor aangewezen is.

Vervolgens komt aan het woord Drs. Jansen (den Haag) die niet te spreken is over de wijze waarop het H.B. de zaak Frankenhuis behandeld geeft. Afd. Den Haag moet een klacht formuleeren tegen het H.B. Spreker kan de gedachte niet loslaten, dat het H.B. Den Haag eens op zijn nummer heeft willen zetten. Een tweede klacht is, dat de Dierentuin den Haag suiker bekomen heeft als lid en als V.L. De 3e klacht is opname van een „schunnig" stukje van dhr. Fr. in het Maandschrift door den Redacteur waarom enkele leden van Den Haag en omgeving een schrijven aan het H.B. gericht hebben, om een commissie van Redactie in te stellen om toezicht op den Redacteur te houden. Spr. zegt met verheffing van stem, dat die comm. niet uit leden v.h. H.B. zou mogen bestaan. De Voorz. beantwoord den spreker. Het liceum bestelde als niet-lid. Er is geen enkele reden om Den Haag op de vingers te tikken, doch spreker meent, dat Drs. Jansen het H.B. eens op de vingers wil tikken. Voor gevoeligheid is geen enkele reden. Wat betreft het stukje in het Maandschrift, het H.B. betreurt ook, dat het is opgenomen. Het instellen van eene commissie van Redactie nu er in al die jaren eens een stukje in het Maandschrift gestaan heeft, dat beter ware weggelaten, vindt het H.B. niet noodig, daar het nu een bewijs van wantrouwen tegen den Redacteur zou zijn, die het Maandschrift gemaakt heeft tot wat het nu is.

De vergadering geeft onder het spreken van Drs. Jansen herhaaldelijk blijk van verontwaardiging over de wijze, waarop deze afgevaardigde zijn klachten meent te moeten formuleeren. Dhr. Jippes (Groningen) zegt, dat het noodzakelijk is, dat we eens per jaar bij elkaar komen, maar als het zóó gaat, dan krijgt niemand het woord. De kibbelarij in den Haag bederft de geheele vergadering. Dhr. Wiepjes (Epe) zegt dat er weer duistere machten aan het werk zijn. Er zal wel weer iemand moeten worden weggewerkt. Onder de leiding van Dr. v.d. Flier is er rust in de Vereeniging gekomen. Spreker wil die rust handhaven. Er is slechts een bepaald groepje aan het woord. Afd. Vaassen zegt het H.B. doet genoeg, doch de afdeelingen moeten het initiatief nemen. Drs. Jansen (den Haag) constateert met genoegen, dat het niet in de bedoeling ligt van het H.B. den Haag te treffen. Als er fouten gemaakt worden richt men zich tot het H.B. Als dat geen afdoende maatregelen neemt, dan wendt men zich tot de A.V.
Dhr. de Visser (H.B.) zegt er is een ondergrond nl. een kwestie tusschen Drs. Jansen en Frankenhuis. Afd. Epe heeft de zaak juist gezegd.

Afd. Velp (Sutherland) verheugt het, dat de vereeniging is toegetreden tot de Vereening tot beh. Natuurmonumenten, doch vindt, dat we wel wat meer contributie mogen betalen, b.v. f 100,— Voorzitter zal overwegen. Arnhem (dhr. Vonk) sluit zich bij Velp aan en vraagt of het H.B. de meening van den Redacteur deelt, dat vóór een A.V. in het Maandschrift geen voorstellen van anderen besproken mogen worden. Aangenomen wordt voorts het voorstel H.B. om in 1932 weer in Utrecht te vergaderen evenals bepaling quotum 1933 op f 1,25. Het voorstel f 1000,— te schenken aan het N.H.C.S. vindt geen bestrijding, doch over de wijze van besteden van de f 500,— reclame voor het R.M. is men het niet eens. Velp kan de besteding van de vorige f 500,— niet bewonderen. Spreker heeft waardevolle aanwijzigingen, zooals verstrekken van proefflacons bij wedstrijden voor sportlui, afstandsmarschen e.d. waarbij gevoegd een aanbeveling voor gebruik van honing onder R.M. Dhr. v.d. Puttelaar wil de f 500,—voegen bij die van de Vereen, en daarvoor een reiziger aanstellen. Borne loopt al vcoruit op de te nemen beslissing inzake declaratiedwang en vindt dan reclame onnoodig. Bergen op Zoom (dhr. Tukker) is het eens met Velp. We moeten het publiek winnen. Amersfoort (dhr. v. d. Broek) zegt, dat de reclame niet in verkeerde richting gevoerd moet worden. De Voorzitter vat alles samen. Het reclameplan komt nog ter goedkeuring in het H.B. Vraagt daarvoor het vertrouwen van de vergadering. De zaak is in goede handen. Aangenomen.

Aan de orde f500,— reclamestations. Deze reclame wordt niet onverdeeld gunstig ontvangen. Sommigen vinden de plaat te klein, anderen zien er geen voordeel in. Weer anderen zeggen het Rijksmerk moet er op. Voorzitter is ook die laatste meening toegedaan, doch er zijn ook nog imkers, die het R.M. niet voeren, daarom is het weggelaten, aangenomen. Aan de orde voorstel H.B. alle leden van het H.B. op kosten van de Vereeniging in de gelegenheid te stellen de Imkersdagen bij te wonen. Leeuwarden (dhr. IJ. Stienstra) zegt, dat zijne afdeeling meent, dat in het minst het H.B. lid van de Groep waartoe hij behoort zoo'n dag moet kunnen medemaken. Om de financiën behoeft men het niet te laten. Het H.B. doet veel voor de Imkers, laten wij nu deze gelegenheid aangrijpen om iets van onze schuld in te lossen. Zaandam en Beemster voelen er niets voor. Aalten (dhr. Lammerink) zegt, als er geknepen moet worden, laten we het dan niet op onze H.B.-leden doen. Velp steunt H.B voorstel. Er wordt gestemd. Uitslag: 146 vóór, 6 blanco en 107 tegen, zoodat het voorstel is aangenomen.

Voorstel H.B. de voorstellen voor een A.V. inplaats van uiterlijk 15 Februari uiterlijk 15 December bij het H.B. in te dienen. Kennemerland vindt dit te vroeg andere afdeelingen pleiten voor 15 Januari. De secretaris (Joustra) zegt, dat vele afdeelingen op 1 Januari nog niet aan hunne verplichtingen om ledenlijsten en quotum in te zenden hebben voldaan. Voorstellen 15 Dec. gedaan komen in het Januarinummer, dat nog volgens de oude lijst gezonden wordt. Daarom is het wenschelijk, dat de voorstellen voor 15 December binnenkomen, opdat ook afdeelingen die om een of andere reden niet op tijd kunnen zijn, tóch kennis nemen'van de voorstellen. Het voorstel H.B. wordt aangenomen met amendement Velp, dat voor 15 Februari amendementen kunnen worden ingediend. Voorstel H.B. om aan bepaalde commissies f5,— vacatie te geven ondervindt eenige bestrijding. Zaandam en Beemster verklaren er zich tegen, Amersfoort is er voor. Kennemerland krijgt den indruk, dat het H.B. sanctie vraagt voor een voldongen feit. Den Haag zegt, dat de Voorzitter een schop wil geven tegen art. 15 Huish. Regl. waar staat, dat geen lid van het H.B. een gesalarieerde betrekking mag bekleeden in de Vereeniging.

De Voorzitter heeft tot zijn grootste verbazing Drs. Jansen aangehoord. Spreker is wel advocaat, doch het is nooit bij hem opgekomen die f 5,— als loon te beschouwen voor bewezen diensten. Spreker is buitengewoon verontwaardigd over de houding van Drs. Jansen, die het wil doen voorkomen, alsof wij aan commissieleden salaris gaan toekennen. Ook thans weer geeft de vergadering teekenen van verontwaardiging over de wijze, waarop deze zaak door een afgevaardigde wordt behandeld. Amersfoort (dhr. v.d. Broek) stelt onder luid applaus van de vergadering een Motie van afkeuring voor over het optreden van Drs. Jansen in deze vergadering.
De Voorzitter zegt, laten wij dit nu niet doen. De Motie komt niet in behandeling. Voorstel H.B. aangenomen, met weglating op voorstel Arnhem het woord „bepaalde" als zijnde overbodig.

Aan de orde voorstel Amersfoort en 26 andere afdeelingen om een declaratiedwang op buitenlandschen honing in het leven te roepen. Arnhem is er tegen, omdat het een tweesnijdend zwaard kan zijn. Borne verklaart er ook tegen te zijn. Het voorstel wordt aangenomen. Aan de orde vervolgens de balansen enz. Verschillende opmerkingen worden gemaakt. Gevraagd wordt om toelichting bij enkele posten. Voorzitter zegt het zal geprobeerd worden dit te doen.
De verschillende balansen enz. worden goedgekeurd. Ook de begrooting 1932 wordt goedgekeurd.

Dhr. Bruins te St. Helena verkrijgt het woord om de vergaderden toe te spreken. Spreker heeft veel gereisd en overal Hollanders ontmoet. Zijn meening is, dat men van de Hollanders wel veel kan leeren.
Bij de rondvraag, waaraan verschillende sprekers deelnemen, komen enkele wenschen en vragen ter sprake. De Voorzitter wekt nog eens op deel te nemen aan lessen in Bijenteelt en vraagt, indien er dingen gezegd zijn, die wat hard waren, die niet mede naar huis te nemen.
Hierna volgt sluiting en dank aan de vergaderden.
RED.