RHODODENDRONGEVAAR



Waarde Redacteur!
Mag ik misschien enkele opmerkingen maken naar aanleiding van het bovengenoemd stukje van den Hr. C. de Jong in het April-nummer? M.i. is genoemd heer in zijn conclusie wel wat vlug.
a. Zijn Rhodo's vergiftig? ?
In het bekende boek van Prof. E. Zander: Die Bienenweide (1930) noemt hij onder de bijzonder waardevolle gewassen de Rhododendrons.
b. De Hr. de Jong schrijft: „Meiziekte, dus vergiftigd!" Waar heeft hij dat gevonden?
De oorzaak van Meiziekte is nog niet bekend. Men vermoedt, dat de oorzaak ligt in het dagen lang niet uit kunnen vliegen van jonge bijen bij een intense broedverzorging met groot stuifmeelgebruik. Daardoor vermoedelijk overbelasting van den endeldarm. Darmverstopping is tenminste geconstateerd.

Geachte Redacteur!
Als antwoord op het schrijven van den Heer Peet diene het volgende:
a. Het Rhododendrongevaar is geen nieuws: reeds vele jaren is er in buitenlandsche imkerbladen over geschreven. Ook in Nederland is er over geschreven. Vraag eens aan onzen geachten bibliothecaris de Hr. van Rhijn. Persoonlijk heb ik slechts mijne ondervinding geschreven. Lindeboomen behooren ook onder de z.g. waardevolle gewassen; echter werden twee jaar geleden groote vergiftigingsverschijnselen toegeschreven aan 't bevliegen der zilverlinde (tilia argentea.). Lees dien jaargang van „de Practische imker", 't dient onderzocht te worden.
b. De Heer P. te R. diene goed te lezen. Er staat geschreven, „dezelfde verschijnselen waarmede de Meiziekte bestempeld wordt." Hiermede is geenszins beweerd dat dit „Meiziekte" is. Niettemin wordt de oorzaak der Meiziekte grootendeels toegeschreven aan vergiftigingen. Lees ook Prof. Zander Krankheiten und Schadlingen der erwachsenen Bienen, bladz. 9.
c. Er zijn vele plantenvergiftigingsverschijnselen, meestal wordt maar melding gemaakt van hoofddrachtplanten, daarover later wel iets meer.
C. DE JONG.

De weergesteldheid speelt dus een groote rol, wat weer klopt met de lage temperatuur en het regenachtige weer, zooals de Heer de Jong opmerkt.
c. Welke plantenvergiftigingsziekten bij bijen kent de Hr. de Jong?
d. Zou Rodent, het bekende middel tegen ratten, genoemd kunnen zijn naar Rodentia knaagdieren?
M. dankend voor de plaatsruimte.
Hoogachtend, Rotterdam,
F.J. PEET.