Brieven uit Gasselternijveen


Voorjaarsweelde.


Wanneer in liet voorjaar de Merel in de toppen van de hoornen haar lentelied fluit, de Leeuwerik bij het krieken van den dag kwinkeleerend opstijgt en onze bijen niet de eerste stuifmeelklompjes thuiskomen, dan ontwaakt ook bij den waren imker weer een geest van Lentevreugde en in zijn brein maakt hij zijne plannen en begrootingen. Maar niet alleen voor den imker, biedt de lente een bizondere bekoring. Voor den natuurvriend wel in het bizonder. Op onze foto ziet ge hier wel de grootste verscheidenheid; naast de honing bij het kleinste gevleugelde insect dat door onze Nederlandsche wetgeving wordt beschermd, ziet men hier een Ooievaarsnest op een beukeboompje welke de hoeksteen vormt van onze bijenstal en waar jaarlijks een Ooievaarspaar hare jongen te midden van duizenden zoemende bijen haar kroost opvoedt. Het is wel interessant deze groote vogels in hare bewegingen te kunnen volgen, en ik wil onze lezers welke hier iets voor gevoelen, wat van mededeelen. De Ooievaars komen in den regel begin April weer in ons land en gaan onmiddellijk weer hun horsten betrekken, door luid klepperen kondigen zij hunne komst aan en beginnen zij onmiddellijk het nest in orde te maken.

Meerdere Ooievaars meenen soms recht op een horst te hebben, er ontstaat dan een verwoed gevecht, totdat eindelijk het sterkste paar ook hier zegeviert. De Ooievaars zijn vogels, welke elkaar zeer slecht kunnen verdragen en men treft op ieder dorp nooit meer dan één Ooievaarspaar, omdat ze dit gewoonlijk niet dulden. Is het eerste ei gelegd dan wordt het nest steeds door een vogel bewaakt en gaan ze om beurten voedsel zoeken en zijn dan niet schuw meer. Op 6 pas afstand wandelen ze bij U in den tuin en kijken U uitdagend aan.

De ooievaar legt 4 a 5 eieren, die veel overeenkomst met ganzeneieren hebben en de ooievaars broeden om beurten. De eieren komen na een maand uit. Als de jonge vogels een week oud zijn klepperen ze met hun zwarte nepjes als 't ware in koor De ouden hebben het nu zeer druk om hun vraatzuchtige jongen te voeden, om beurten gaan ze voedsel halen. Een blijft op het nest en bewaakt de jongen, terwijl het aangebrachte voedsel hoofdzakelijk bestaat uit kikkers, slakken en vischjes. Kan een van de jongen niet goed meekomen dan wordt hij uit het nest geworpen en aan zijn lot overgelaten, voorwaar geen reine ouderliefde en toch is het een feit. Hoe zou dit wel verklaaibaar zijn?

Zijn de jongen bijna volwassen dan vliegen ze beurtelings omhoog om steeds weer op het nest te komen. Des avonds staan ouden en jongen geleund op één poot te sluimeren doch bij het minste geraas steken zij de kop op. In 't laatst van Augustus trekken ze in groote troepen weer naar het warme Zuiden. Deze vogels genieten aller belangstelling en ik moet eerlijk zeggen, dat zelfs de brutaalste jongen er niet aan denkt deze vogels te storen. Behandel de dieren met zachtheid en spaar de vogels.

Mochten er leden van onze vereeniging zijn, welke een of meer foto's wenschen dan willen wij daar gaarne voor zorgen ; ook de leden ter bescherming van dieren en vogels ontvangen reductie.
W. KOOPS.

Naschrift Redactie.

Bij uitzondering plaatsen we deze overigens aardige bijdrage. Met de bijen staat het slechts in zeer verwijderd verband.
Red.