Beschrijving van Autotocht met bezienswaardigheden op Zaterdag 27 Aug, 1932



Vanaf de eierhal gaat de tocht langs Deventerstraat over de brug van het kanaal, dat gegraven is op last en grootendeels ook op kosten van Koning Willem I, 1824-1829 en wat veel heeft hij bijgedragen tot ontwikkeling van handel en nijverheid van Apeldoorn. Rechtsaf door van Swietenlaan en Molleruslaan passeeren we de Rijkskweekschool voor Onderwijzeressen met Rijksleerschool en Kon. H.B.S. De rustige omgeving dan de rondom liggende schoone parken gaf zeker aanleiding tot het stichten van deze middelbare onderwijsinrichtingen daar ter plaatse.

Langs Oranjepark welk aangelegd werd door den Heer H.C. v. d. Houven van Oord in 1874, komen we aan Kerklaan-Loolaan, waar het machtige, inponeerende, kerkgebouw der N. H. gemeente voor ons oog verrijst. Nadat het vernielende vuur op 29 Maart 1890 het vorige kerkgebouw met de grond gelijk maakte, verrees het tegenwoordige, in bouwtrant alom geprezene. Onze tocht gaat nu langs de lommerrijke Loolaan, tot aan de gedenknaald. Rechts zien wij het schoone paleis van H.M. de Koningin, links door de paleislaan komen we op de Amersfoortsche weg. Wij passeeren na ± 10 minuten rijden den Julianatoren met uitspanning. Vanaf deze toren, die een hoogte heeft van 24 M. heeft men een indrukwekkend overzicht over de Veluwe. Vervolgens passeeren we de Echo-put, die ook tot de bezienswaardigheden van Apeldoorn behoort. „Deze put werd gegraven op last van Koning Lodewijk", heeft een diepte van 231 M. en geeft een zeldzamen echo. Nu gaat de tocht naar Nieuw-Millingen en zien wij het Remonte depot der Cavalerie, waar de jonge paarden worden afgericht en komen vervolgens aan het theehuis Udde-lermeer.

De opgravingen van Dr. Holwerda, de veel gelezen Schaapsherder van Oltmans, het bezoek van Perrol met de Roode Hand, de omzwervingen van de Heks van de Hunneschans en nog vele sagen en legenden hebben aan deze waterplas eene meer dan gewone bekendheid gegeven. Zoowel het meer als het voor rekening van de Kon. Houtvesterij Hoog-Soeren gebouwde moderne theehuisje is bij den vreemdeling zeer in trek.

Langs prachtige bosch- en heidepartijen komen we langs het Kon. Jachthuis „Het Aardhuis". Aan de andere zijde van den weg vinden wij de uitgestrekte voeder-plaatsen der herten. Tegen zonsondergang komen daar wel eenige honderden herten bijeen, wat steeds weer een imposant schouwspel oplevert.

Onze tocht gaat nu dwars door de bosschen der Kroondomeinen naar den Dassen-berg, een der hoogste punten der Veluwe. Hier zien wij een der mooiste panorama's, rechts gezicht op Radio Kootwijk met zijn ontzaggelijke masten, die overal boven heuvel en bosch zichtbaar zijn, links het zeldzaamste panorama van natuurschoon.

Vervolgens komen we door de weelderig begroeide bosschen van Hoog-Soeren, een der fraaiste bosch-partijen in de omtrek met eeuwenoude beuken, waar vreedzame rust heerscht. Zelfs de herten en wilde zwijnen voelen zich hier thuis. Dan regelrecht naar Apeldoorn terug.