Het is steeds een aangenaam iets om goede berichten te ontvangen en te verspreiden. Zooals thans de zaken staan ziet het er voor de bijtjes best uit en de heidehonig komt bij stroomen het vlieggat binnen. Zullen de imker in het crisisjaar 1932 eenige verlichting krijgen? Zullen zij honig in overvloed winnen? Zullen zij met prachtige raathonig aan de markt kunnen komen?

Ik hoop van harte, dat dit het geval zal zijn. Dan is er na vele jaren weer eens eenige verademing. Veel honig en spotgoedkoope suiker voor wintervoedering geeft weer moed voor volgende jaren en maakt het houden van bijen niet tot een dure luxe. Vooral voor hen, die bijen houden om er wat voordeel mede te behalen doet het ons goed, dat 1932 niet teleur schijnt te stellen, al zullen we den dag, niet voor den avond mogen loven.

Immers er staan ons nog zure uurtjes te wachten, ondanks al die zoetigheid e dat is te probeeren den honig aan den man te brengen. Doe nu niet onverstandig Spreek er eens met Uw afdeelingsbestuur over, of het niet mogelijk zou zijn in Uwe afdeeling of in een plaats dicht bij Uwe afdeeling gelegen een honigmarkt te organiseeren. Op één zoo'n dag wordt vaak meer verkocht dan anders in maanden; hiervoor zijn de voorbeelden voor het grijpen.

Als we de reclame zien, die voor buitenlandsche waren gemaakt wordt, dan dienen we de handelsgeest te bewonderen. Imkers zijn te eenvoudig voor dergelijke reclame en meenen in hun eenvoud, dat het publiek wel op goede waar zal afkomen, immers; wij schreven op school reeds in fraaie letters: „Goede wijn behoeft geen krans".

Inderdaad behoeft hij die ook niet, doch het is eenmaal zoo geworden, dat het publiek van tegenwoordig alleen afgaat op pakkende reclame; de waar is vaak bijzaak.

Moeten wij nu als eenvoudige zielen vasthouden aan die aloude degelijkheid?. Wij blijven met onzen honig zeker zitten, want wij worden door publiek en handige kooplui gedwongen ook voor „goede wijn" een krans te vlechten.

Het woord honig is niet voldoende meer om den consument tot koopen te bewegen. Allerlei luxe namen worden uitgedacht om den consument te overrompelen. Zoo zien wij in diverse winkels „Volzon honig". Weet Gij imker wat dat voor goedje is? Niet? Nu ik ook niet, maar de verkooper er van schijnt er zich wonder wat van voor te stellen.....en wellicht de kooper ook.

Wij bezitten slechts één middel om het publiek voor al die fantasienamen, die m.i. ook nog bij de Wet verboden zijn, te waarschuwen en dat is het Rijksmerk. Dit ééne merk op Uw honig is een reclame op zichzelf en goed als de Hollandsche degelijkheid zelf. Wie dat merk voert gaat het als den schoenmaker waarvan onze oude schoolmeester ons op de schoolbanken vertelde.

Er vestigde zich nl. een schoenmaker in de straat, die op zijn uithangbord liet zetten „de beste schoenmaker ter wereld". Groote schrik bij de beide andere in die straat wonende schoenmakers. De tweede schreef toen op zijn ruiten „de beste schoenmaker van de stad". No. 3 kwam wat achteraan en zag zijn klanten spoedig overloopen naar de beide anderen. Heftige verwijten van zijn vrouw, dat hij zoo stom was, om ook niet wat reclame te maken. No. 3 pijnigde zich zijn hersens om ook een pakkende spreuk te vinden, doch het duurde eenigen tijd voor hij er een gevonden had. Maar toen trok hij de stoute schoenen aan en verfde in helle kleuren op zijn uithangbord: „de beste schoenmaker van de straat". En voortaan liet men bij hem zijn schoenen lappen.

Wij kunnen hiervan veel leeren. Ook wij hebben vastgehouden aan wat onze voorgangers deden. Wij hebben den kwieken handelsman laten gaan en gedacht, dat de aloude degelijkheid zich niet druk zou maken om veel reclame. Wat kan er beter zijn, dan onze Hollandsche zuivere honig?

Maar het publiek wil meer. Het wil behalve goede waar ook nog pakkende reclame, ja zelfs vaak het laatste nog het liefst. Ons staat een machtige reclame ten dienste, een reclame eerlijk als goud, waar als de waarheid zelve en degelijk als onze oude voorvaderen, nl. het Rijksmerk.

Onze Nederlandsche controleurs zijn bekend om hunne onomkoopbaarheid en om hun strenge plichtsopvatting. Wat de Staat waarborgt is in ons land geen ijdel vertoon. En wat het Ned. Honigcontrôlestation betreft, Petje af!! Het is als een oude vertrouwde dokter, goed en degelijk. Dat is onze reclame Het vrijwillig scharen onder de scherpst denkbare controle. Welke kooper zou dan nog behoeven te twijfelen?

Koning consument eischt! Laten wij dien koning eerbiedigen.
JOH.A. JOUSTRA.