HOE SPEEL IK DAT NU KLAAR?


Dat is de verzuchting van iedere beginner en soms ook nog wel van een „vergevorderden" als hij naast zich heeft staan een korfvolk en een leege kast.

Hij zou het korfvolk graag in een kast hebben en nu puntje bij paaltje komt ontbreekt hem den moed, d.w.z. vrees voor steken heeft hij allang overwonnen, doch hij is bang domme fouten te doen en daardoor zijn korf te verknoeien. Het gevolg is vaak, dat men wacht tot den zwermtijd en dan de kast bevolkt.

Maar dat is niet noodig en als men tóch wil wachten kan het béter dan Gij voornemens waart te handelen.

Nietwaar, Gij wildet de kast op zolder plaatsen, de korf in den stal en nu maar kalm den eersten zwerm afwachten en die dan in de kast slaan. Groot of klein, maar afwachten. Moeder natuur zal het wél met ons maken niet?

Maar moeder natuur maakt het soms erg bont met ons en soms wel zoo bont, dat wij eerst over twee jaar van ons korfvolk in de kast behoorlijk profijt hebben. En ondanks velen, die als maar terug naar de natuur willen, omdat de menschen het al te bont maken, waag ik het mij tegen de natuur te verzetten.

Mijn kast komt niet op zolder, doch netjes in den tuin; d.w.z. alleen bodemen buitenrompen en dak. En in die kast plaats ik mijn korfvolk waarvan ik het vlieggat sluit en onder den voorrand een steentje zet of een blokje hout, in ieder geval zóó, dat aan de voorzijde van den onderrand een spleet komt, die rechtstreeks correspondeert met het geopende!! vlieggat van de kast.

En dat heele zaakje laat ik zoo staan tot het voorjaar, natuurlijk nadat ik mijne er toe gedaan heb om een goede overwintering te waarborgen.

In het voorjaar, zoo vroeg als het weer maar eenigszins toelaat ga ik drijfvoer geven en probeer de zwerm er zoo vroeg af te krijgen als maar eenigszins lukken wil.

Is het gelukt, dan neem ik den korf weg en plaats die ergens in den stal. De geschepte zwerm komt direct op de kunstraten en nu wacht ik op de dingen die komen zullen. De zwerm wordt versterkt met de vliegbijen van den korf en dus heel groot. Wellicht zwermt de korf niet weer, zoo ja, dan gooi ik alle nazwermen in een honigkamer op een separator boven de kast en als de moer boven bevrucht is dood ik de oude en yereenig het volk. Een reuzevolk en honig!!! waard om er onmiddellijk het Rijksmerk voor aan te vragen.

Wie een leege kast heeft en een korfvolk, dat toch in die kast moet, probeer het eens zóó en later eerlijk vertellen hoe het bevallen is.

Maar er zijn van die ongeduldige imkers, die nu eenmaal niet wachten kunne: Zij bezitten een kast en die moet vol; bij voorbaat reeds een korfvolk gekocht! Wat nu? Voor zulke heethoofden is ook raad, maar geen 100% degelijkheid verwachten en als het nog geen 25% is niet aan ondergeteekende de schuld geven maar het alleen wijten aan eigen ongeduldigheid.

Eerst volk inspecteeren. Niet te dik in het volk, dan niet doen. Laat maar gerust staan tot volgend jaar. Zeer veel honing? Liever ook laten staan, doch geen overkomelijk bezwaar. Weinig broed? Uitstekend!! Veel broed? Wachten tot er veel van is uitgeloopen en in geen geval voeren.

Slechte ratenbouw, of al te versch? Laten staan tot volgend jaar.

Voldoet het volk aan redelijke eischen (zie boven) dan korf leegjagen, of desnoods (zoo eenigszins mogelijk niet!) salpeteren. Volk in leegen korf koel zetten in kelder o.i.d.

Dan zeer voorzichtig spijlen uitdraaien en raten uitnemen en plat leggen op een plankje (alles binnenshuis!) Stel, er zijn zeven raten, dan vinden we die alle plat liggend op onze werktafel. Nu nemen we een leeg raampje en passen dit op de grootste broedraat, zóó, dat het broed er netjes in het midden inkomt. We drukken het raampje een weinig in de raat en snijden langs de binnenkant van het raampje deze pas. Eventueele gaten met rechthoekige stukken vullen, na tevoren zoo'n gat haaks te hebben gesneden. Past alles behoorlijk, dan om raat en raampje wat katoenen draad raffiabast o.i.d. binden, zoodat alles er behoorlijk inblijft en het raampje in het midden van de broedkamer plaatsen. Met de andere broedraten eveneens zoo doen en die rechts en links van de eerste raat plaatsen. Zoomogelijk de rest aanvullen met uitgebouwde raten. Heeft men die niet, dan nog geen kunstraat gebruiken, doch verkleinplankje plaatsen. Is men zooverre klaar, dan broedkamer in de kast plaatsen, daarop leege honingkamer en het volk er in stooten. Met carbollap volk naar beneden drijven, kleedje leggen en vooral vlieggat klein maken. Verder maar afwachten.

Volgende dag eens kijken. We zien dan, dat de draden woraen afgeknaagd en gedeeltelijk reeds buiten de woning worden gesleept. Help een handje en waar de raten zijn vastgebouwd alle draad voorzichtig verwijderen. Zien of we soms nog een kunstraat kunnen inhangen en zoo ja, met zeer kleine porties voeren en vooral vlieggat klein!!!
Na eenige dagen kunnen we verdere kunstraten eventueel bijhangen en volop, d.w.z. in hoeveelheden van plm. ½ KG. voeren. Zoomogelijk de aan elkaar gepaste raten buiten het broednest brengen als het broed uitgeloopen is, doch dit zal vóór den winter wel moeielijk gaan. Verder volk afvoeren.
J.A. J.