Wat kunnen wij imkers doen, om het Rijksmerk op honig meer bekend te maken?


Er zal wel geen imker zijn, die onbekend is met de mogelijkheid om het Rijksmerk te voeren op honig van Nederlandschen herkomst. En wij hopen, dat er binnen afzienbaren tijd geen imker meer zal zijn, die van deze gelegenheid, om zijn product weer op de eigen markt terug te brengen, gut: gebruik gemaakt heeft.

Een andere kwestie is, of het Nederlandsche publiek wel voldoende bekend is met de mogelijkheid honing te koopen van gegarandeerd Nederlandschen herkomst. In diverse artikelen hebben wij reeds aangetoond, dat het koopen van honig bij een Nederlandsch imker nog geen absolute waarborg biedt, dat men inderdaad honig van Nederlandschen herkomst bekomt.

Behalve, dat wij er naar moeten streven elk pondje Nederlandschen honig, dat verkocht wordt met het Rijksmerk te laten prijken, dienen wij er voor te zorgen, dat de consument wéét, dat er honig met Rijksmerk te bekomen is, ja in het allerminst dat hij weet, dat er een Rijksmerk op honig bestaat.
Wij wekken daartoe al onze leden op, onverschillig of zij honig verkoopen of niet, om zooveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het bestaan van een Rijksmerk op honig.

Dit kan geschieden door berichtjes in de plaatselijke pers, door het zenden van circulaires aan Vereenigingen van huisvrouwen, aan industrie- en kookjcholen, aan sanatoria, aan hotels en aan al die groote inrichtingen waarvan men vermoeden kan, dat zij er prijs op stellen bekend te zijn met wat er alzoo op het gebied van garantie voor herkomst plaats heeft. Een zoo groot mogelijke publiciteit is van belang voor den kooper en voor het Nederlandsche product.

Zoo'n circulaire zal inlichtend moeten zijn, waar en nuchter, zonder eenige persoonlijke reclame. Hoogstens zou men er op kunnen vermelden, dat men bereid is een lijst van personen te verstrekken, die gerechtigd zijn tot het voeren van het Rijksmerk. Dat zij uit dient te gaan van onze afdeelingen en geteekend door het Bestuur, zal wel geen nadere toelichting behoeven.

De imker zélf, die het met ons eens is, dat wij door het in wijden kring bekend maken van het Rijksmerk de bijenteelt in ons land ten zeerste bevorderen, staan, behalve het zenden van berichtjes in de plaatselijke pers, nog andere middelen ten dienste.
Wij willen op één ervan de aandacht vestigen.



Het Honigcontrôlestation n.l. heeft een reclamekaart laten vervaardigen in kleurendruk voorstellende: Elfen, die uit de bloemen opstaan, juichen de aan den (honig) hemel opkomende zon in den vorm van het Rijksmerk toe.
„Wat de keur is op goud, is het Rijksmerk voor honig"

luidt de tekst, terwijl de eene zijde geheel voor correspondentie gebruikt kan worden. Honigverkoopers kunnen in een vakje hun naam plaatsen waardoor zij te kennen geven, dat deze honig bij hen te verkrijgen is.

De prentbriefkaart kan dus als briefkaart of als drukwerk gebruikt worden. Zij is te verkrijgen bij het Ned. Honigcontrôlestation bij hoeveelheden van minstens 50 stuks à 2 ct. per stuk. Het bedrag te storten op postrekening 161183 van het Ned. Honigcontrôlestation, Groningen.


Voorziet U van een flink kwantum dezer kaarten en zorgt er voor, dat ze aan zooveel mogelijk adressen worden gezonden. Laat in wijden kring weten, dat er honig met Rijksmerk te bekomen is. Helpt mede voor Uw eigen Nederlandsch product vrij baan te maken.
JOH.A. JOUSTRA.