VAN DARRENLARF TOT KONINGIN?


Te Soesterberg wordt, zooals reeds meerdere malen is medegedeeld, iedere eerste Woensdag van elke maand een praatavond gehouden, waar een ieder welkom is. Dat het daar gezellig toegaat, blijkt wel uit de opkomst van de in de omgeving wonende Imkers. Niet alleen wordt er gepraat over de dagelijks voorkomende gevalletjes in het bijenleven, doch ook wetenschappelijke onderwerpen worden er behandeld.

Eenige maanden geleden werden er besprekingen gehouden over de Theorie van Dzierzon. Naar aanleiding van deze praterij werd besloten in den loop van dezen zomer een proef te nemen. Deze proef zou bestaan in het omlarven van een darrenlarf in een moerdop.

De volgende vragen rijzen thans.
1ste. Wat zullen de bijtjes doen?
a. moerdop in verzorging nemen of
b. larf verwijderen.

2de. Indien de bijen de verzorging aanpakken, wat zal er dan geboren worden?
a. een dar, gewoon of afwijkend
b. een koningin, gewoon of afwijkend.

3de. Hoeveel tijd zal er noodig zijn om het komende insect te doen geboren worden?
a. 16 dagen, die voor de koningin noodig zijn of
b. 24 dagen, die voor den dar noodig zijn.

Zaterdagmiddag 30 Juli zijn de eerste handelingen op den bijenstand van den Heer W.H. v.d. Broek te Soesterberg verricht in tegenwoordigheid van Dr. A.L. Hagendoorn te Soesterberg, Docent te Leiden in de erflijkheidsleer.

Door den Heer v.d. Broek was in den loop van de week een volk moerloos gemaakt, zoodat er behoefte was voor het aanzetten of uitbouwen van moerdoppen. Het moerlooze volk werd even te voren door de heeren v.d. Elmpt, bijenteelt-leeraar te Soest en W.H. v.d. Broek nagezien en geconstateerd dat er noch eitjes, noch open broed aanwezig was, dus uitsluitend gesloten broed.

Thans werden 9 darrencellen met larfjes; 3 van 1, 2 van 2 en 4 van 3 dagen uitgeponst, in houten napjes gelijmd, in teeltraampjes geplaatst en tenslotte in het moerloos volk gehangen.
Aangezien er larfjes van 1, 2 en 3 dagen zijn genomen, kunnen we dus over 11 tot 19 dagen het wonderkind geboren zien worden, aangenomen natuurlijk, dat alles naar wensch verloopt.

We zullen U met het verdere verloop van deze proef op de hoogte houden.
Soesterberg, 30 Juli 1932.
F. FRIJLINK.

Naschrift Redactie.

Met belangstelling zien wij en ongetwijfeld al onze lezers het verloop van deze proefnemingen tegemoet. We hebben zoo 't vermoeden, dat het bij die eene proefneming niet zal blijven, doch dat daar in 't centrum van ons land de stoot gegeven wordt tot verder wetenschappelijk-practisch onderzoek van nog vele duisterheden in het bijenleven. Vooral voor de Redactie zijn deze proeven zoo interessant, omdat zij nog steeds geen afdoende verklaring heeft kunnen vinden voor die beide moeren, die op haar ouden dag „werkbijenbroedig" geworden waren en die zich bewust geweest moeten zijn geen darreneieren meer te kunnen produceeren.
RED.