Brieven uit Gasselternijveen.


II
Het rooven.

Wanneer deze letteren onder onze oogen komen is de hondebloem zeker 't meest uitgebloeid en kan het weer van dien aard geweest zijn, dat men nog al last heeft gehad van rooverij. Kille nachten met mooie dagen vergrooten of werken rooverij in de hand. Wat al niet tot rooverij kan leiden zullen wij niet behandelen, alleen zullen wij een middel aangeven om rooverij radicaal te bestrijden. Roofbijen zijn eerst heel voorzichtig, wachten op een onbewaakte opening in het vlieggat en gaan dan haastig binnen, ontwijken zoo veel mogelijk de bijen, zuigen zich vol om zich weer even geheimzinnig te verwijderen.

Heeft men nu werkelijk last van rooverij, men gaat dan als volgt te werk. Bij kasten, wij nemen aan dat geen honingkamer aanwezig is, wel de ruimte, neemt men het deksel af, rolt het dekkleedje beide zijden en van achteren 1 à 2 M. op, in geen geval vóór en spant dan een holle doek (bijendoek) over de kast en legt het deksel er dwars op, zoodat het licht goed kan binnendringen. De roovers komen binnen, zuigen zich vol, worden door het licht aangetrokken en loopen naar boven om daar te ontkomen. Zij vinden echter de uitgang versperd, durven niet meer terug, sluiten zich als het ware automatisch op en worstelen zich spoedig dood.

Binnen 15 minuten hebt U alle roovers gevangen, terwijl uw eigen bijen er weinig of geen hinder van hebben. Bij korven zet men deze op den kop, doekt ze op en zet de korf in een opzetrand, zoodat het vlieggat op dezelfde hoogte blijft, is het een lang bestek, doe er dan nog een opzetrand bij, of men gaat nu het licht, dat door het vlieggat naar binnen komt geheel wegnemen door middel van karton of een stuk zak. Een potdeksel voldoet het beste welke men precies andersom als hij op de pot ligt op de raten legt. Men vindt dan heel spoedig de roovers als zwartglanzende torren in het deksel liggen.

Ga dit middel echter niet eerder toepassen dan 't werkelijk noodig is, want anders zou het middel erger kunnen zijn dan de kwaal omdat het broednest door de luchtstrooming aanmerkelijk afkoelt, maar u zuivert uw stal in 15 minuten op deze manier geheel van roovers, jammer echtei dat onze bijen het verschil van mijn en dijn niet kennen en maar gaan halen waar te krijgen is.
W. KOOPS.