Vragen te richten aan dhr. A. Oonk te Warnsveld.


Vraag 61.
Ik heb eenige ronde korven, welke thans op de hei staan. Hoe hieruit lekhonig te winnen ?
J. C. R. te R.

Antwoord:
Om uit ronde korven zoo voordeelig mogelijk hei-lekhoning te winnen, is het beste dat U den honing uit den korf snijdt, dan in een zeef doet, den honing stuk wrijft en vervolgens met een lepel rondroert. Het zal aanbevelenswaardig zijn een dubbele zeef te gebruiken en wel een grove, waarin U den honing fijnmaakt en hieronder een fijne zeef, waarin de honing loopt. Onder deze beide zeven wordt een bus geplaatst, waarin de honing kan lekken, na beide zeven gepasseerd te zijn. Het is aan te bevelen deze bewerking in een warm vertrek te doen, omdat dan de honing beter vloeibaar is.


Vraag 62.
Wat kan oorzaak zijn, dat een moerloos volk een ingebrachte koninginnecel afbijt?
J. C. R. te R.

Antwoord:
Dit is moeilijk uit de verte te beoordeelen. Is het volk wel inderdaad moerloos? Misschien is het al reeds langen tijd moerloos geweest en wil het daarom geen moercel meer aannemen, omdat het een darrenbroedige koningin of eierleggende werkbij heeft. In elk geval onderzoekt deze kolonie eens nauwkeurig.


Vraag 63.
Ik zou gaarne weten, hoe of ik „mee" moet maken en wat ik daarvoor moet gebruiken om goede resultaten te verkrijgen (verschillende soorten b.v. gekookt, gegist, likeurachtig enz.)
L. Z. te B.

Antwoord:
Mocht U veel belang stellen in het maken van mede, dan raad ik U aan eens het uitvoerige artikel in de „Practische Imker" uitgave de Meza, Santpoort te lezen. Dit artikel komt voor in Jrg. 1930 Septembernummer en luidt: „Over de mee en de bereiding ervan". Beschreven wordt gewone en likeurachtige mee.
Is U met de Engelsche of Duitsche taal bekend, dan zoudt U uit de bibliotheek onzer Vereeniging (zie antwoord op vraag 57) eens kunnen aanvragen.
Afdeeling V.
No. 5. Bunks G. W. „Mead and how to make" (15 pag.)
No. 8. Borchet C. „Der Meth". (Zie verder antwoord op vr. 64)


Vraag 64.
Als ik mee maak (door gisting verkregen) moet ik daar dan ook accijns van betalen ?
L. Z. te B.

Antwoord:
Het maken van alcohol bevattende Mede kan U in aanraking brengen met den strafrechter, waarom wij dan ook geen recepten voor Mede geven.


Vraag 65.
Als ik honing per potje (½ K.G.) verkoop aan particulieren of winkel is het dan verplicht, dat er honing opstaat en de letters minstens 6 m.M.hoog en 1 m.M. lijndikte hebben, of mag het ook anders?
L. Z. te B.

Antwoord:
In art. 4 van het Honingbesluit staat te lezen:
„De waren, in de artikelen 1 en 2 bedoeld, die in een verpakking, waarin zij aan den verbruiker kunnen worden verkocht of aan een verwerker van honing worden vervoerd, in den handel worden gebracht moeten aan de buitenzijde dier verpakking zijn voorzien van een opschrift, aangevende den naam, die de waar volgens een der vorige artikelen van dit besluit moet dragen. Dit opschrift moet duidelijk leesbaar zijn, niet door regen zijn uit te wisschen en bestaan uit Latijnsche hoofddrukletters, die een hoogte hebben van tenminste 6 millimeter (0,006 M.) en een lijndikte van tenminste 1 millimeter (0,001 M.)"
De naam van de waar, in ons geval honirg, bijenhoning bloemenhoning, moet op de verpakking staan, als men deze waar aanbiedt. Het is niet verplichtend gesteld op de verpakking te vermelden, welke soort honing er zich in bevindt. Zet men echter wel de soort honing op de verpakking, dan moet deze ook in overeenstemming zijn met de benaming en mag men geen pershoning onder den naam slingerhoning verkoopen en geen lindehoning onder den naam heidehoning enz. Knnsthoning mag alleen onder dezen naam in den handel worden gebracht.


Vraag 66.
Ik wil gaarne een moderne bijenkast maken. Heel graag had ik van zulk een bijenkast een teekening. Volgens teekening zie ik wel kans om er een te maken.
G.H. V. te Bl.-E gem. E.

Antwoord:
Teekeningen van 2 moderne bijenkasten zijn per stel van 13 bladen met handleiding a f 1,50 verkrijgbaar bij het hoofdbestuur onzer Vereeniging. Als U dit bedrag stort op postrekening no. 27772 van de „Vereeniging tot bevordering der bijenteelt in Nederland, secretariaat Twellosche weg 8 te Deventer" worden U deze teekeningen met handleiding franco toegezonden. In het Aug. nummer werd vermeld „zoolang de voorraad strekt". Ik raad U dus aan er spoedig werk van te maken.


Vraag 67.
Ik heb een Simplexkast en zou gaarne van U vernemen, waarmee ik de vlieggaten kan verkleinen om de bijen te behoeden tegen de invallen van muizen. Kan ik voor het vlieggat een stuk gaas bevestigen en waarmee?
L. N. B. te Dr.

Antwoord:
Bij de moderne Simplexkasten schuift men in het najaar een vliegplank in het vlieggat, waardoor de geheele vliegopening, welke 's zomers vrijgegeven werd op een kleine opening na wordt afgesloten. Deze kasten zijn er op gemaakt, dat geen muis door het vlieggat kan binnendringen.
Mocht Uw Simplexkast door een amateur zijn gemaakt, zoodat de vliegopening al te ruim is en een muis doorlaat, dan zou ik in Uw geval, deze vliegopening kleiner maken. U hebt er dan verder niet meer na om te zien.
U zoudt wel een stuk gaas voor het vlieggat kunnen spijkeren en dit in het voorjaar weer verwijderen. Ik zou dan gaas nemen met vrij groote mazen, waardoor wel bijen echter geen muizen kunnen kruipen.

A. OONK.