Afdeelingsberichten.


Afd. Den Helder. Zooals in de laatste jaren gewoonte was geworden, hield onze Afd. dezen zomer een excursie naar de verschillende standen van imkers in den kop van Noord-Holland. Deze tocht, gehouden op den eersten Zondag in Juli en begunstigd door buitengewoon fraai zomerweer (het was n.l. bladstil, een exceptie voor Nieuwediep) was vooral voor de practijk van het bijenhouden van groot belang. Immers men komt op zulke dagen meestal voor verschillende verrassingen te staan, waarin de "bijenkennis" van de deelnemers dikwijls op de proef wordt gesteld. Begonnen werd met bezichtiging van een bijenstand aan den Doggersvaart, waar vooral de snelle ontwikkeling van een voorzwerm, die geheel op uitgebouwde, nog onbebroede raat was geslagen, zeer de aandacht trok. Daarna werd een stand in de Donkere Duinen bezocht, waar allen verbaasd stonden over de volle honing-kamers die daar reeds te zien en te wegen waren. Wanneer men in aanmerking neemt dat in deze streek in het begin van Juli de dracht op witte klaver (hoofddracht) nauwelijks is begonnen, zal men inzien dat, naast het extra goede drachtgebied wat de flora in deze duinen ongetwijfeld vormt, door den eigenaar dezer stand, de meest bescheidene van alle imkers, op zeer oordeelkundige wijze met zijn bijen wordt omgesprongen, want een dergelijke honingvoorraad (er was niet één kast onder, waar opmerkelijk minder aanwezig was) zouden wij dien dag niet meer zien.
Na het inspecteeren van eenige verspreidstaande kasten, werd in Groote Keeten gestopt, waar de bijenstanden van onze nieuwe dames-leden werden geïnspecteerd. Onmiddellijk trok het de aandacht, dat de toestand van de bijenvolken alhier weinig te wenschen overliet, want het aantal vliegbijen van elke kolonie was in één woord geweldig. Na een meer minutieus onderzoek bleek ook werkelijk dat hier eenige buitengewoon goede volken waren, hoewel de huisvesting nog wel iets te wenschen overliet. Naast de reeds bestaande, alom bekende bijenwoningen, werd hier nog een zeer apart soort aangetroffen, waaruit (de lezer zal het verband wel vermoeden) de aanwezigheid van de Noordzee overduidelijk bleek. Eenige kolonies waren n.l. gehuisvest in stevige kistjes, die het opschrift "Puike Schotsche Whisky" droegen, hetgeen voor de bijen, die toch een hekel aan drank hebben, geen beletsel was, om het er best in te doen. Hier waren we ook getuigen van het afvliegen van een voorzwerm. Bij het nazien van de kast waar deze zwerm afvloog (de bedoeling was na het uitbreken van alle doppen de voorzwerm weer terug te geven), constateerden wij, dat zeker wel een tiental van de gesloten doppen rijpe jonge moeren bevatten, zoodat de veronderstelling, dat een voorzwerm bij goed weer afvliegt op één der eerste dagen dat er gesloten doppen zijn, niet altijd steekhoudend is. Het was namelijk de voorafgaande 14 dagen buitengewoon mooi weer geweest, zoodat in een normaal geval de voorzwerm ongeveer een week eerder had kunnen komen.
Een onzer leden, die de imkerij in kistjes wel wat primitief vond, zegde toe eenige W.B.C.-kasten, die hij toch niet gebruikte te zullen sturen, zoodat het bedrijf hier ook in moderner banen kan worden geleid, terwijl tevens toezegging werd gedaan ook wat betreft werkwijze verdere inlichtingen en hulp te verleenen.
Eenige jonge moeren, die van dezen stand werden medegenomen, bleken later goede diensten te bewijzen bij het bezoek van eenige standen te Callantsoog, waar in eenige kasten een moerloos volk en een volk met darrenbroedige moer werden aangetroffen. Later bleek dat de (met veel water) toegevoegde moer aan het volk waarvan de moer darrenbroedig was toch was afgestoken. Het bezoek te Callantsoog vorderde veel tijd, zoodat de inspectie van den stand van den voorzitter te Juliana-dorp, waar een zware voorzwerm geschept werd, niet zeer nauwkeurig geschiedde, hetgeen hij later terdege merkte, want bijna alle kasten gaven een zwerm, waarover hij nu niet zoo bijzonder goed te spreken was. Eén troost. Hij heeft een pracht tuin, achter zijn huis, zoodat hij voor zwermen ruimte genoeg heeft, wat wij nog lang niet allemaal kunnen zeggen. Enfin volgend jaar beter opgepast voorzitter!
Na een prettige tocht, waarin, vooral door de ouderen, de reis werd opgevroolijkt met bijenlatijn, bereikte de autobus om half zeven Den Helder weer, waarna zich ieder naar zijn bijen haastte om te zien of daar ook zwermen hingen.
Resultaat? Op de eerstvolgende vergadering stelde de voorzitter, onder algemeenen bijval, voor het volgend jaar twee excursies te houden.
Conclusie? Afgunst komt onder imkers in het geheel niet, hulpvaardigheid daarentegen in zeer sterke mate voor.
C.J. S.

En dat is juist het mooie van het imker-zijn! (RED.)


Afdeeling Groningen en Omstreken. Zaterdagmiddag 1 October j.l. had voor de Leden onzer Afdeeling een demonstratie plaats in het Slingeren van heidehoning uit lossen bouw. Door den Heer Dr. de Boer was deze demonstratie op touw gezet. Onder leiding van den Heer Lammerink hadden deze werkzaamheden in een der verwarmde kassen van de Gemeentelijke Proeftuin plaats, welke prachtig verliepen. Er werden in korten tijd een groot aantal ramen goed ledig geslingerd en de honing ziet er mooi uit. Een woord van dank aan beide bovengenoemde heeren voor hun leerrijken les is hier wel op zijn plaats. Het werk ons geboden verdient navolging. Het deed ons genoegen als bestuursleden het groot aantal belangstellenden aanwezig te zien. Moge dit op de eerstvolgende één-jaarlijksche vergadering ook zoo zijn. Al kan het Bestuur U niet telkens een practische les laten geven, er is toch ook door bespreking zooveel te leeren. Vooral met de nieuwe leden die tot onze afdeeling toetraden hopen wij kennis te maken.
Enkele leden deelden mede dat ze verrassende resultaten met de nieuwe kunstraat
van de firma J. de Kok en Co. te Hengelo (O.) hadden bereikt. Darrenbouw op deze kunstraat schijnt niet voor te komen. Een belangrijke verbetering dus. Weer anderen spraken over het groote belang dat in de invoering van het Rijksmerk schuilt. De honing is nu beter te plaatsen.
Het streven tot invoering van "declaratiedwang" schijnt met belangstelling te worden gevolgd. Den afwezigen wordt hiermede medegedeeld dat invoering van een wetsontwerp van deze strekking zeer urgent is. De Bijenhouders-Honinghandelaren zonder Rijksmerk beleven thans een gouden tijd, want hun honing in den handel gebracht (buitenlandsche natuurlijk) kost thans slechts ± één dubbeltje per pond. Dit gaat ten koste van U! Ter vergadering hoor, want 't is een oude waarheid: Uw Hoofdbestuur noch Uw Afd.-Bestuur kan het alleen niet. Uw drang is nodig om dergelijke misstanden op te ruimen.
Imkers nog geen lid zijnde geef U heden op aan J. Wolthuis, Kerklaan 86, Groningen.

Sappemeer, October 1932.
D.J.JIPPES, Secr.


Afd. Zevenaar en Omstr. Vergadering 28 September 1932 gehouden in Café „De Buitenmolen" te Deventer. Voorzitter Koning opent de verg. met den Chr. groet.
De notulen der vorige verg. werden voorgelezen en onveranderd vastgesteld. Aanwezig waren 22 leden. Het voornaamste punt v.d. agenda was, hoe de eerste honigmarkt in elkaar te zetten. Bereids hadden zich 9 leden disponibel gesteld om deel uit te maken van de marktcommissie n.l. J. Koning en G. Roelofs te Groessen, H. v. Heut te Pannerden, W. Hegeman te Loil, L. Geertman en J. Jonker te Zevenaar, J. Wolsing, J. Baars en G. Meijer te Babberich die onderling de functies verdeelden. Besloten werd om de markt te houden op den 1sten Donderdag in October in de zaal van den heer E. Heijting te Zevenaar. Er zouden voor rekening der afdeeling 2000 etiketten besteld worden. Voor den honig die op de markt cadeau gegeven zou worden werd ingeschreven. De laagste inschrijver werd leverancier.
Er werd ter vergadering nog 400 K.G. suiker nabesteld.
Niets meer te behandelen zijnde sloot de voorzitter de verg. met den Chr. groet.
Babberich, 17 Oct.
G. MEIJER, Secr.


Afd. Zevenaar en Omstr. Den 6en Oct. werd de eerste Zevenaarsche honingmarkt gehouden in de zaal van den heer E. Heijting van 's morgens 9 tot 's middags 3 uur.
Om 8 uur moest de te verkoopen honig aanwezig zijn, zoodat de keuringscommissie, bestaande uit 3 leden tijd had om te keuren en prijs te zetten. De prijzen v.d. honing waren vastgesteld als volgt: raathoning Iste 70, IIde 50 en IIIde 30 cent per pond; slingerhonig 60 en pershoning 40 cent per pondspot. Bij meer dan 10 pond was de prijs vrij. Van tevoren was de honigmarkt in de plaatselijke bladen aangekondigd, terwijl op den dag zelf een man met een schild het volk van de straat ter markt lokte.
Ook droegen een 100 aanplakbiljetten in de omgeving het hunne er toe bij om de markt bekend te doen worden. Verder werd nog als reclame aan iedere kooper van het 10de pond honig een pond prima slingerhonig cadeau gegeven. Om 9 uur werd door een lid v.d. gemeenteraad met een opwekkend en aanmoedigend woord de markt geopend, waarvoor de voorzitter spreker bedankte. Er waren 18 leden, welke honig te koop aanboden. Wat de verkoop aangaat, hierover waren allen tevreden, in aanmerking genomen, dat het de eerste markt was en dus nog weinig bekend. Er zal ± 600 pond honig zijn aangevoerd waarvan de helft verkocht is geworden. We kunnen dus zeggen, dat deze honingmarkt schitterend is geslaagd, zoodat den 1sten Donderdag van Oct. In 't a.s. jaar wederom de markt zal worden gehouden. Ook werd onze eerste markt nog vereeuwigd door de fotograaf.