PRIJSWEDSTRIJD,


Reclame voor onzen honig met Rijksmerk.

Op de de Jaarvergadering van 19 April l.l. heeft onze Voorzitter U allen opgewekt om aan onzen Prijsvraag deel te nemen. Gaarne had ik hieraan, als de geestelijke vader van deze prijsvraag, eenige woorden toegevoegd, doch met het oog op den tijd, om deze beschikbaar te houden voor Dr. Minderhouds' interessante mededeelingen, heb ik hiervan afgezien.
Onzen Redacteur geeft mij gelegenheid om dit door middel van ons maandschrift te doen.

Welnu dan! Op deze vergadering kwam duidelijk naar voren dat onze Nederlandsche Bijenteelt veel baat kan vinden wanneer wij het Nederlandsch publiek kunnen doordringen van de superioriteit van onzen Nederlandschen honig. Hiervoor is echter reclame noodig, en wel intensieve en onophoudelijke reclame. We weten allen dat dit veel geld kost en dat mankeert er wel een beetje veel bij onze Nederlandsche Imkerij en Imkers. We kunnen hiermee niet op tegen lichamen als b.v. Blue Band etc. En toch kunnen wij met onze bescheiden middelen nog zeer veel doen. Hoe ik mij dit met deze "Prijsvraag" heb ingedacht zal ik trachten u in dit beknopt artikeltje aan te toonen. Kijk eens: we hebben een organisatie van ±8000 leden met even zoovele woonsteden zonder de imkervrienden te rekenen. Wanneer we nu ieder een kaart teekenen of laten teekenen op carton met de spreuk: "koopt honig met Rijksmerk" dan hebben we al een mooie reclame welke ons individueel weinig kost.

Hoevelen onzer hebben hunne bezittingen niet liggen aan spoor, tram of waterwegen, drukke autowegen enz. Velen hiervan kunnen zeer goed met verf en kwast omgaan om op schuttingen en hiervoor extra gemaakte borden deze spreuk in goed leesbare letters aan te brengen. Dit behoeft ook niet zooveel geld te kosten en wie over een wat ruimere beurs beschikt wil ik de aandacht vestigen op onze werkloozen welke dit gaarne tegen een matige vergoeding willen doen. Voor diegenen welke hunne tuinen of landerijen aan openbare wegen hebben liggen kunnen heel veel bereiken met het aanbrengen van deze reclame in bloemen, ja zelfs met witte veldsteenen of gebakken gekleurde gaat het best. Zelfs in koolstreken door het planten van roode door de witte kool kan een aardig effect gekregen worden. Op bermen langs openbare wegen gaat het ook best met bloemen of steenmateriaal. Zoo ziet u, wanneer de mensch maar vindingrijk is, zijn er nog middelen en wegen genoeg voor ons open om reclame voor ons product te maken.
Bij den opzet van mijn plan had ik mij ingedacht dat onze afdeelingsbesturen zich hiervoor eens terdege moesten inspannen.

Honderd en tachtig afdeelingen zijn wij rijk, ressorteerende in even zoovele plaatsen. In heel veel plaatsen vinden wij: boterfabrieken, landbouwers-gebouwen zooals magazijnen, veilingsgebouwen, enz. Ik ben er van overtuigd dat al deze wel gevonden kunnen worden om een dergelijke reclame aan hunne gebouwen aan te brengen, temeer nog daar deze toch opgericht zijn om den land- en tuinbouw vooruit te brengen bij welks leden toch ook vele Imkers zijn. In de Betuwe, Zeeland en zoovele plaatsen in ons land meer welke in zekere tijden van het jaar duizenden bezoekers trekken, b.v. kersenbloei en kersenpluk, moest men overal deze reclame zien. Ook in deze richting is er m.i. heel veel te bereiken.

Honderd en tachtig afdeelingsbesturen zijn wij rijk in onze vereeniging! Ruim acht duizend leden tellen we! Hallo, Imkers! aan het werk! Laat zien dat we een buitengewoon georganiseerde vereeniging zijn die dagelijks bij onze bijtjes in de leer gaan. Laat u niet beschamen door dit kleine wezentje wat toch ook in 1930 bij mij op den stand in gulden letters hebben neergeschreven: „Koopt honig met Rijksmerk".

En nu nog een klein verzoek aan u allen. U kunt mij een groot plezier doen om wanneer u dit jaar iets in boven geschetsen zin doet mij hiervan in kennis te stellen. Een onnoozel naamkaartje, nog liever een brief of briefkaart met eenige aanduiding, zal ik zeer op prijs stellen. Acht duizend leden tellen we! Wanneer hieraan slechts tien procent voldoen ben ik tevreden en hebben we al veel bereikt.

Terwijl ik dit schrijf zit er een „Schalk" naast me en lacht. Laat hem lachen! Ja laat geheel Nederland lachen om deze origineele reclame en zeggen! die Hollandsche lemenkaerels zijn toch nog van dat oude Hollandsche slag! En wanneer wij Imkers dan het laatste lachen, lachen we het best!
Rijswijk, 20 April 1933
S. FRANKENHU1S.

Naschrift Red. Wie de reclame in bloemen, planten enz. uit wil voeren, diene er rekening mede te houden, dat hij gedurende 1 jaar moet blijven staan om mede te dingen. Red.