HET AMERSFOORTSCHE BIJENMARKTKASTJE.


In het Groentje is reeds het een en ander over dit kastje medegedeeld, en het is ons bekend, dat een nauwkeurige werkteekening ervan aan de Redactie werd gezonden, om ook deze in ons tijdschrift te publiceeren.
(Zie juni. Red.)- Afdeelingsberichten
Waar ik mij eveneens zulk een kastje heb aangeschaft en van een volk heb voorzien, daar wil ik hieronder mijne ervaringen daarmede bekend maken in de hoop, dat meerderen zich daarvan zullen voorzien en zoo het mogelijk maken dat op de eerstvolgende bijenmarkt te Amersfoort, veel meer dan dit jaar het geval was, van dergelijke volkjes op Engelsch raam te koop zullen worden aangeboden.
Op de bijenmarkt werd door mij een volk in korf gekocht, met de bedoeling dit later in het kastje, dat ik reeds bezat, over te brengen. Toen dan ook het volk in de korf flink had gebouwd en heel veel broed had aangezet, zoodat binnenkort een zwerm verwacht kon worden, werd een kunstzwerm gemaakt en de moer met de vliegbijen in het kastje overgebracht, terwijl de jonge bijen in den korf bleven. In de kast waren voorloopig vijf Engelsche raampjes geplaatst, voorzien van kunstraat en werd na een dag of tien geconstateerd, dat de vijf ramen niet alleen volledig waren uitgebouwd, doch tevens reeds heel wat broed bevatten, alsook stuifmeel en honing.
Toen een mijner kennissen weer eenigen tijd later mijn bijen eens kwam bezichtigen en tevens een voor dit kastje geconstrueerde honingkamer bracht, gaf hij mij den raad, vijf van de uitgebouwde raten, met uitzondering van die, waarop de moer zich bevond in de honingkamer aan te brengen en voorts nieuwe raampjes met kunstraat in beide kamers te plaatsen, n.l. één nog in de honingkamer en de vijf overige in de broedkamer, voorts een voor dit kastje pasklaar koninginne-rooster tusschen beide te leggen en dan na te gaan, wat er verder zou gebeuren.
Aangezien ik op dit koninginnerooster moest wachten, kon er voorloopig van de beoogde scheiding van honing- en broedkamer niets komen en nam ik waar, dat de koningin naar boven was verhuisd en dat het nieuwe raam met kunstraat wederom geheel was uitgebouwd, terwijl er aan de nieuwe raten beneden in de broedkamer weinig of niets nog was veranderd; wel waren de bijen boven flink aan den arbeid geweest, want het grootste gedeelte van het broed was intusschen gedekseld, terwijl ieder raam minstens voor de helft aan weerszijden van broed was voorzien en ook aan het raam met broed, dat in de broedkamer was gebleven, op meerdere plaatsen sterk was uitgebouwd naar boven, zoodat deze stukken moeten worden verwijderd.
Onze verwachting nu is, dat zoodra het koninginnerooster geplaatst is en de moer wederom naar beneden in de broedkamer is overgezet, dat de thans nog niet uitgebouwde ramen daar beneden, zullen worden uitgebouwd en door de moer van broed zullen worden voorzien, terwijl boven het broed geleidelijk zal uitkomen en de dan ledige cellen gevuld zullen worden met honing, wanneer de linden beginnen te bloeien en ons gunstig zijn, naar alle waarschijnlijkheid voor een deel met lindenhoning.
Zooals dit volk er thans voor staat, was mijn kennis ervan overtuigd, dat met dit kastje een aardige hoeveelheid honing zou kunnen worden geoogst. De toekomst zal natuurlijk moeten aantoonen, of deze verwachtingen bewaarheid zullen worden. Zooals we er nu voorstaan, wil het ons toeschijnen, dat het er wel naar toe zal gaan.
Waar wij uit de berichten over de voorjaarsbijenmarkt te Tilburg hebben kunnen zien, zijn de Engelschen niet alléén op die markt geweest, doch hebben zij daar ook volken op de aldaar "Engelsche kastjes" genoemde kastjes met zes ramen, (vermoedelijk Engelsche ramen) gekocht, zoodat door het marktbestuur aldaar ernstig in overweging wordt gegeven, zich van die kastjes aan te schaffen en daarop volken te telen. En aangezien wij reeds lang in Afdeeling Amersfoort en nu onlangs op de Voorjaarsvergadering van Ring Amersfoort doende zijn het gebruikmaken van deze Amersfoortsche bijenmarktkastjes te propageeren, daar meer ik, gezien het bovenstaande, onzen lezers sterk te kunnen aanbevelen niet alleen er een proef mede te nemen, doch zich meerdere van die kastjes aan te schaffen die omstreeks hetzelfde kosten als een goede korf en veel gemakkelijker te behandelen en te vervoeren zijn, terwijl ze bovendien heel wat minder ruimte beslag nemen en daarin van het najaar naakte volken op te zetten, opdat men in het voorjaar goed verkoopbare volken aan de markt zal kunnen brengen, waar, naar wij hopen, ook koopers uit Engeland verschijnen zullen, die naar gezegd wordt, goede prijzen voor dergelijke volken betalen.
Wij hopen dan ook, dat de leden van de bij Ring Amersfoort aangesloten afdeelingen in de allereerste plaats, doch ook andere imkers zich in deze richting op het telen van goede volken zullen werpen, om zoodoende een steentje bij te dragen tot het bevorderen van onze bijenmarkten te Amersfoort en tot het verdwijnen van de helaas nog beslaande gewoonte, dat in het najaar heel wat nijvere bijen vernietigd worden, waarvan men op deze wijze nog zoo enorm veel pleizier kan hebben en ongetwijfeld ook een niet onaardig voordeel.
Helpt ons dus in deze richting iets goeds te verrichten!
W.E. ASBEEK BRUSSE.