DE ELFDE NEDERLANDSCHE IMKERSDAG.


Begunstigd door schitterend weer werd onze „Elfde" te Amersfoort gehouden, in afwijking van het programma, in het café D' Oranjeboom van dhr. van Schaik a./d. Leusderweg.
Den avond tevoren hadden zich ongeveer een 30-tal deelnemers verzameld in hetzelfde lokaal en onder vroolijke muziek van „Kapelle Alberti" werd er heel wat over onze bijtjes gepraat in gezellig samenzijn. De klok begon al bedenkelijk het nachtelijk uur te naderen, toen de laatste gasten huiswaarts togen om weer frisch te zijn voor den volgenden morgen.

Reeds om acht uur was de regelingscommissie benevens verschillende leden van afd. Amersfoort aanwezig om toch vooral te zorgen, dat de weg naar d'Oranjeboom vlot gevonden kon worden, terwijl overal op belangrijke punten richtingspijlen waren aangebracht, welke volgens vele bezoekers onschatbare diensten hebben bewezen, om de plaats van samenkomst spoedig te vinden.

De deelname was dit jaar minder groot, dan we in de laatste jaren gewend zijn, nl. ongeveer 300 personen. Ongetwijfeld is dit te zoeken in de tijdsomstandigheden en ook, omdat deze dag op een maandag gehouden werd. Wellicht heeft ook de vacantie hier schuld aan, daar velen hun vacantie niet konden onderbreken om eens een dagje naar Amersfoort te komen. Indien dit laatste werkelijk het geval is geweest, dan is dit een misrekening van de leiding geweest, die juist meende dat de vacantie voor dergelijke dagen het meest geschikt was. Hoe het ook zij, de 300 deelnemers en deelneemsters zullen zich stellig dezen dag nog lang herinneren als een van de best geslaagde imkersdagen in ons elftal.

Eene bijzonderheid was nog, dat de afd. Amersfoort dit jaar haar 20-jarig bestaan herdacht, waarmede wij haar ook van deze plaats nog eens hartelijk geluk wenschen, mede omdat een 20-jarige ervaring haar geen kwaad gedaan heeft e activiteit en eensgezindheid aan waarde heeft gewonnen.

Wij misten helaas enkele trouwe bezoekers. In de eerste plaats onzen éminence Voorzitter Dr. Mr. A. van der Flier wegens ziekte; dan de H.B.-leden de Visser en Schaafsma eveneens wegens ziekte en nog een paar H.B.-leden wegens onbekende oorzaak. Ook Dr. Minderhoud, die alle Imkersdagen bijwoonde was thans wegens andere werkzaamheden verhinderd te komen. Ook zagen wij tal van nieuw c gezichten. Dhr. van Giersbergen was mede aanwezig benevens een paar leden waaronder de Voorzitter — van de Vereeniging voor vreemdelingenverkeer te Amersfoort en ook verschillende leden van de pers.

Om goed 10 uur opende de vice-Voorzitter Mr. F. A. Ebbinge Wubben de bijeenkomst met een hartelijk woord aan alle deelnemers. Spreker stelde voor het volgende telegram aan dhr. van der Flier te zenden:
„Deelnemers lle Nedl. Imkersdag brengen hun hartelijk en groet en beste wenschen voor spoedig en geheel herstel. De deelnemers aan den Elfden".
Onder donderend applaus werd hiermede instemming betuigd en het telegram verzonden, waarop eenigen tijd later een telegram van den Voorzitter werd terug ontvangen met de beste wenschen tot welslagen en dank voor de attentie.

Het moet voor onzen gelukkig thans herstellenden Voorzitter, die zich steeds het middelpunt weet van alle zaken de vereeniging betreffende, wel droef te moede zijn geweest, dat hij op dokters advies dezen dag, welke hij heeft helpen voorbereiden, niet heeft kunnen mede maken, doch de wetenschap, dat zoovelen met hem medeleven en niet in het minst de gevoelvolle woorden waarmede de waarnemend Voorzitter Mr. Ebbinge Wubben zijn spijt uitte, dat dhr. van der Flier niet aanwezig kon zijn, zullen hem zijn gemis doen verzachten.

Mr. Ebbinge Wubben deelde de vergadering nog mede, dat het verzoek om declaratiedwang op buitenlandschen honig was afgewezen, omdat dit geen steun vindt in de warenwet, doch gaf als zijn meening te kennen, dat er wel een andere weg te vinden was, waardoor de afwijzing van het verzoek minder zwaar gevoeld zou worden en toch eenzelfde doel zou treffen. Spreker grondde zijn meening op de bepalingen in het honigbesluit. Indien alle Nederlandsche honig uitsluitend aangeboden wordt als Nederlandsche (dus met de woorden Nederlandsche honig op het etiket) alle niet van deze aanduiding voorzienen honig als buitenlandschen kan worden beschouwd. Daaraan dienen dan echter alle Nederlandsche imkers mede te werken en geen enkele flacon of bus anders dan onder deze benamingen in den handel te brengen.

Spreker wekte op tot deelname aan afd. verzekering, welke gaandeweg in belangrijkheid gaat toenemen, en wenschte de regelingscommissie reeds nu geluk met het welslagen van dezen dag. Dhr. C. Wijnen, Voorzitter van afd. Amersfoort heette vervolgens allen hartelijk welkom en besloot met de woorden uit het programma:

Weest welkom in ons midden;
Geniet zooveel ge kunt
Van wat wij U hier bieden:
't Is U zoo gaarn gegund!
Dat niets U moog' ontbreken
Van wat gij hebt verwacht
En dat gij steeds moogt denken:
„Ook daar is aan gedacht!"


Vervolgens sprak de Voorzitter van Vreemdelingenverkeer nog enkele woorden van welkom en werd het woord gegeven aan Dr. H. W. de Boer uit Groningen voor het houden van zijne inleiding. Deze inleiding, welke ge op een andere plaats in dit nummer in extenso vindt weergegeven werd onder ademlooze stilte met klimmende belangstelling aangehoord. Het was dan ook een lezing in grooten stijl. Een, zooals we van Dr. de Boer met zijn groote kennis van deze materie kunnen verwachten; gedocumenteerd en af. Trouwens ge kunt de voordracht zelf bestudeeren, al slaat het gesproken woord beter in, dan het geschrevene.
Enkele deelnemers stelden vragen, die blijk gaven, dat zij den spreker goed gevolgd hadden en zij werden door Dr. de Boer op bevredigende wijze beantwoord.
De wnd. Voorzitter kon er dan ook van verzekerd zijn te spreken namens alle aanwezigen voor het keurig referaat, waarmede we allen ons voordeel konden doen.

De stad in.
Na het nemen van enkele foto's door diverse persfotografen begaven de deelnemers zich stadwaarts ter bezichtiging van oud-Amersfoort. Onder geleide van de heeren Boileman en Beunier geassisteerd door enkele leden van afd. Amersfoort werd de wandeling gemaakt en waar mogelijk en noodig verklaringen gegeven. De deelnemers waren in twee groepen gesplitst om opeenhooping te voorkomen een maatregel, die vooral in de nauwe straatjes goed gezien bleek te zijn.
Na een uurtje kwamen de wandelaars weer terug naar d'Oranjeboom waar dhr. van Schaik met zijn staf wonderen had verricht. De zalen waren herschapen in keurige eetsalons en de met bloemen versierde tafels deden vriendelijk aan, terwijl Kapelle Alberti vroolijke marschmuziek deed hooren en heel wat applausjes te incasseeren kreeg.

Maar wat het belangrijkste was, dat was de kolfietafel zelve en dhr. van Schaik kan er trotsch op zijn dat dit gedeelte tip top in orde was.
Intusschen werd het tijd voor de autotocht welke steeds onder zeer fraai weer langs het mooiste gedeelte van het Sticht ging. Op enkele zeer mooie plekjes of belangrijke gebouwen werd wat langzamer gereden en zoo kwamen wij aan het doel van den tocht nl. op het vliegveld te Soesterberg aan, waar reeds enkele militaire vliegtuigen hun vluchten maakten.

Gezeten op het terras van Soesterdal konden wij het steeds drukker wordend vliegverkeer aanschouwen en de verschillende manoeuvres gadeslaan, terwijl een vliegtuig van de K.L.M, vlak voor ons landde om de vlieglustigen in zich op te nemen en ver boven het aardsch gewoel te voeren door de ijle luchten. Tal van imkers maakten een vluchtje en velen konden de lust niet bedwingen om ook eens een tochtje te maker, toen daar plots met forsch geweld een militair vliegtuig de lucht inschoot en onder ademloos volgen van de belangstellenden uiterst gedurfde capriolen maakte in het luchtruim.

Welk een beheersching van het toestel, welk een enorme zelfbeheersching moet men wel hebben, om zóó te kunnen vliegen. Met omgekeerd toestel draaiend om de lengteas en dan weer om de breedteas, men moet dit gezien hebben, om er zich een voorbeeld van te kunnen vormen. De vliegenier van dien dag kan er verzekerd van zijn, dat er eenige duizenden met schitterende oogen, doch ook met een innerlijk beven zijn gewaagde capriolen in het luchtruim hebben gadeslagen en wij zijn hier de tolk van alle aanwezigen, als wij hier hulde brengen aan dien voor ons onbekenden vliegenier, die daar hoog in de lucht staaltjes gaf van schitterende vliegkunst en buitengewone heldenmoed, terwijl wij hem geluk wenschen met zijn behouden terugkomst op Soesterberg's vliegveld, waar duizenden hem in hun hart innerlijk dankten voor deze onvergetelijke gedurfde luchtacrobatiek.

Dan, een seintje en spoedig had iedereen weer zijn bus opgezocht en thans ging het onder een fiks regenbuitje langs de Amersfoortsche straatweg naar Amersfoort, het Belgisch monument, waar de dag ontbonden zou worden. Op deze plaats werd genoten van de schitterende vergezichten en werd eenigen tijd vertoefd. Tenslotte werd dezen dag ontbonden door den alg. secr. bij afwezigheid van den wnd. Voorzitter, die om bijzondere reden eerder huis toe moest. Zoo is dan deze dag weer geëindigd en behoort tot het verleden.

Afd. Amersfoort en in het bijzonder zij, die een werkzaam aandeel hebben gehad aan de voorbereiding van dezen dag kunnen met welgevallen terugzien op hun werk. Alles, tot in de kleinste bijzonderheden was tip top in orde, de stemming onder de deelnemers best, het weer kostelijk en de natuur schitterend. Welk een buitengewoon voorrecht om aan zulk een dag te kunnen deelnemen, zoo temidden van een schitterende omgeving, deel van het prachtig heelal. En terwijl we zoo mijmerden dachten we des te meer aan onze makkers, die thuis moesten blijven, door ziekte of door andere omstandigheden en een hartelijken Imkersgroet welde uit ons gemoed op aan hen, die wij zoo gaarne in ons midden hadden gezien.
JOH. A, JOUSTRA. (Foto's in een volgend no.)