OP EXCURSIE.


Het is bij de afdeeling Leeuwarden en omstreken, van welke afd. vele leden met hunne bijen de heidevelden in Z.O. Friesland, doch vooral in Noordelijk Drenthe bezoeken, al langzamerhand gewoonte geworden om tijdens de heidedracht gezamelijk een tocht per autobus langs de verschillende standen te maken. De meeste imkers wonen te ver af om op eigen gelegenheid herhaalde malen naar de bijen op de heide te gaan, en dan is zoo'n gemeenschappelijke tocht een prachtgelegenheid, vooral voor de leden welke er maar een klein aantal volken hebben, om er toch eens te kunnen kijken.

Een dergelijken tocht is werkelijk zeer leerzaam en aantrekkelijk, terwijl het vereenigingsleven er in niet geringe mate door bevorderd wordt, waarom wij dan ook aan de verleiding geen weerstand kunnen bieden om eens een en ander te vertellen over de tocht welke we Zaterdag 19 Augustus 1.1. hebben gemaakt.
Met een confortabele bus werd 's ochtends om 8 uur van Leeuwarden vertrokken; onderweg werden nog eenige deelnemers opgepikt en zoo werd, begunstigd door fraai zomerweer, (ofschoon geen 100 procent bijenweer) de tocht aanvaard met ruim 20 deelnemers, welke op een enkele uitzondering na allen hunne bijen op de heide hadden staan. Er werd gereden via Drachten en het schoone Beetsterzwaag, waarna in Qorredijk even werd gepleisterd ten behoeve van hen, die reeds vroeg op reis waren gegaan. (De leden van onze afdeeling wonen n.l. verspreid over het Westen en Noorden der provincie).

Nu ging het full speed op de eerste bijenstanden aan, welke werden aangetioffen in de buurt van Makkinga (Z.O. Friesland). Een drietal mooie standen werden hier bezichtigd, hoofdzakelijk Simplexkasten en ronde korven, welke een zeer goeden indruk maakten wat volkssterkte enz. betrof. Hierna werd gereden naar Klein-Wateren, in het Noorden van Drenthe, waar een tiental deelnemers, verspreid over een afstand van eenige kilometers, hunne „tenten" hadden opgeslagen.
Voordat de standen werden bezocht, werd echter eerst den inwendigen menscli versterkt met koffie, koek en fruit. Achtereenvolgens werden toen alle standen bezichtigd, waarbij men de meest uiteenloopende systemen van bijenwoningen onder de oogen kreeg; ronde korven, boogkorven, strooien kasten, Simplex-, W.B.C.-, Dadant- en sectiekasten, benevens alle mogelijke denkbare en ondenkbare kasten van diverse makelij.

Voor een aandachtige toeschouwer is uit een dergelijk bezoek heel wat te leeren. Allereerst bleek maar weer eens overduidelijk dat, wil men succes op de heide hebben, men met zeer sterke volken moet komen en voorts, dat men de noodige afwisseling in de opstelling moet brengen, teneinde het lastige vervliegen zooveel mogelijk te voorkomen.
Bij een enkele kast zagen we dat de bijen vanuit de broedruimte naar boven bouwden in de richting van de honingruimte, omdat de afstand tusschen de ramen van onder- en bovenbak te groot was. Verder werden leerzame opmerkingen gemaakt over kunstraat inzetten, wasmotbestrijding enz. Wat het gebruik van koninginneroosters op de heide betreft, liepen hieromtrent de meeningen nogal uiteen, echter bleek uit het onderzoek van enkele volken, dat het gevaar van het naar boven trekken van de moer bij het ontbreken der roosters niet denkbeeldig is.

We willen het bij deze opsomming laten, echter zijn we er van overtuigd, dat we allen wel iets geleerd hebben van deze massale, zij het dan ook vluchtige inspectie.
Vanaf hier ging de tocht naar Appelscha, waar in de buurt van de bekende jeugdherberg een tweetal leden hunne volken hadden opgesteld, om het daarna nogmaals op Drentsen gebied te zoeken, n.l. nabij Laaghaterveen, aan het „circuit van Drenthe", waar de bekende T.T.-races worden gehouden. Hier werd nog een keurige stand van hoofdzakelijk Tukkerkasten bezocht, waarmee het officieele gedeelte van onze excursie een einde nam.

Er waren nog eenige foto's genomen en aan een fotograaf ter ontwikkeling toevertrouwd, met het doel om er deze bijdrage mee te verluchtigen, maar of ze in het bad de ziekte van Weil hebben opgeloopen, of dat men in letterlijken zin met het badwater ook het kindje heeft weggeworpen, het doet er minder toe, maar de weg naar ons Groentje hebben ze niet mogen bereiken.
Met Imkersgroet, IJ. STIENSTRA.