OFFICIËELE MEDEDEELINGEN.


Kort verslag van de vergadering van het Hoofdbestuur op 4 October 1933 in Terminus te Utrecht.
Aanwezig zijn alle H.B.-leden en dhr. Minderhoud.

De Voorzitter wenscht de bij enkele candidaatstelling gekozen H.B.-leden de Visser en v. d. Berg geluk en drukt zijn spijt uit dhr. Frankenhuis niet geluk te kunnen wenschen. In diens plaats is nu hier aanwezig dhr. Jansen, doch er is een klacht van leden van afd. Kennemerland, die bezwaar maken tegen de toelating van dhr. Jansen, omdat er bij de stemming in afd. K. onregelmatigheden zouden hebben plaatsgehad en o.a. op de agenda van die afd. niet vermeld was, dat met meerderheid van stemmen dhr. ter Brugge uit Heiloo door afd. K. was candidaat gesteld.

Dhr. Ebbinge Wubben geeft als zijn meening te kennen, dat het H.B. niets aan deze stemming kan doen, daar zij volkomen wettig is, doch het H.B. kan zelf wel een meening hebben. De Voorzitter zegt, dat dan op die manier met menschen gespeeld wordt. Men had dan eerst de candidatuur ter Brugge moeten intrekken. Dhr. v. d. Berg staat op het standpunt, dat de verkiezingsvergadering onreglementair gehouden is en daarom niet wettig. Dat sommigen stembriefjes thuis kregen en anderen niet zooals in dat schrijven staat, is onrechtmatig. Spreker wil afd. K. opnieuw laten stemmen onder leiding van het H.B., doch de Voorzitter zegt, dat daarvoor het H.B. het recht mist. Wel kan het H.B. deze stemming ongeldig verklaren, waarna beroep op de A.V. mogelijk is. Dhr. Jansen zegt, dat een nieuwe verg. van afd. K. geen ander stemmenbeeld te zien zal geven. Dhr. E. W. zegt van wel, daar de 6 stemmen van afd. K, dan op dhr. Ter Br. zouden komen.

Dhr. Thiel en Schaafsma zeggen, dat de leden van Kennemerl. in eigen kring maar moeten uitmaken of op wettige wijze gestemd is. Dhr. Ebbinge Wubben raadt dhr. Jansen aan zijn mandaat neer te leggen; dat is èn voor hemzelf èn voor de Vereen, het beste, want een fatsoenlijk mensch kan op deze wijze geen zitting nemen, Dhr. Jansen is bereid dit te doen, doch dient eerst ruggespraak te houden met Ring 8. Dhr. Jansen zegt. dat alles draait om de kwestie of Kennemerland de tweede verg. mocht beleggen. Spreker ziet niet in, dat de stemming onwettig zou zijn; hij zal zich in verbinding stellen met hen die hem afvaardigden.

Aan de orde een klacht van den alg. secr. tegen dhr. Jansen, die in de notulen van Ring 8 als zijn meening heeft geschreven, dat met het voorstel Utrecht inzake commissie van Redactie geen eerlijk spel is gespeeld en op een desbetreffende vraag van Joustra bevestigde, dat hij hem verdacht enkele stukken te hebben verdonkeremaand. Dhr. Jansen zegt de bedoeling niet te hebben gehad Joustra van verduistering te verdenken, doch hij kwam op de gedachte door woorden van dhr. v. Groenewoud op de A.V. Spreker had zelf het land, dat hij het zoo in de notulen gezet had. Als het fijner geredigeerd geweest was, had Joustra er geen aanstoot aan kunnen nemen. Nu hier duidelijk is gebleken, dat van achterhouden van stukken geen sprake is, is er geen enkele reden voor dhr. Jansen om een zin op te nemen, die een blaam op dhr. Joustra zou kunnen werpen. Spreker hoopt dat dhr. Joustra zijn excuus zal willen aannemen en zegt tevens de verg. van Ring 8 hiervan op de hoogte te zullen stellen. Dhr. Joustra aanvaardt het excuus en het incident is hiermede gesloten.

Aan de orde komt een voorstel van dhr. de Visser om dhr. Frankenhuis als lid van de commissie van Bijstand afd. Handel te laten aanblijven. Hiervoor moet het regl. van die commissie gewijzigd worden, aangezien alleen H.B.-leden zitting mogen hebben. Dhr. de Visser vindt dhr. Frankenhuis voor de commissie onmisbaar. Er is veel mede door hem tot stand gekomen. Dhr. Ebbinge Wubben apprecieert wat dhr. Frankenhuis gedaan heeft, doch het geheele H.B. komt voor afd. Handel een pluimpje toe. Het karretje rijdt nu op een zandweg. Dhr. v. d. Berg vindt het een bezwaar b.v. als eens dhr. de Visser niet aanwezig is. Er is dan geen adviseur in het H.B. aanwezig. De Voorzitter noemt als bezwaar, dat een niet-lid van het H.B. de verg. van het H.B. dan zou moeten bijwonen. Dhr. Versteeg vindt op het oogenblik veranderen van het regl. niet goed. Bij stemming is alleen dhr. de Visser voor, terwijl dhr. Jansen blanco stemt. Met 6 stemmen, tegen 2 op dhr. v. d. Berg en 2 blanco, wordt vervolgens dhr. Ebbinge Wubben in de commissie gekozen, die zijne benoeming aanvaardt.

Kort verslag van de vergadering van het H.B. met de afgevaardigden van afd. Amersfoort, Borne en Velp, des n.m. 2 uur, in Terminus te Utrecht, op 4 October 1933.

Op die vergadering zijn behalve het H.B. en de Rijksbijenteeltconsulent Minderhoud ook aanwezig van Amersfoort: dhr. W.H. v.d. Broek en W.E. Asbeek Brusse van Borne: dhr. B. Eekman en van Velp: dhr. H.J. Sutherland en J. Lindeman.
De Voorzitter zegt, dat wegens zijn ziekte deze vergadering niet eerder gehouden is kunnen worden. Over het Voorstel Borne krijgt dhr. Eekman het woord. Deze zegt, dat afd. Handel den imkers concurrentie aandoet en daardoor de imkers schaadt. Er moet een coöperatie komen, die zich op breede basis stelt en waarvoor de Vereeniging het lapiiaal moet leveren. Spreker ontwikkelt vervolgens zijn zienswijze hoe zoo'n coöperatie moet werken. De Voorzitter zegt, dat waar diverse A.V. besloten hebben afd. Handel te laten bestaan, het H B. aan een opheffing geen steun kan verleenen. Mogelijk zou zijn een coöp. of N.V. buiten de Vereen, en waarvoor b.v. de Vereen, een subsidie zou kunnen geven van f 2000.— onder nadere goedk. der A.V. Doch in den loop der tijden is wel gebleken, dat deze instellingen op mislukking uitloopen, omdat de voornaamste vraag is waar den honig te plaatsen.

Dhr. v. d. Berg beaamt dit en spreekt over eigen teleurstellende ervaringen. Dhr. Ebbinge Wubben zegt, dat we toch moeielijk de Vereeniging kunnen uitschudden en dat zou door het plan Borne gebeuren. Dhr. Eekman wijst op fabricatie van bijproducten, doch dhr. v. d. Bend zegt, dat ook dit reeds door afd. Handel werd ter hand genomen, doch fabrikanten liever het goedkoopere zuivere buitenlandsche was gebruiken. Handel betaalt aan de imkers prijzen die wel 40 tot 60% hooger zijn, dan anderen voor honig b.v. geven. Dhr. Thiel meent, dat bij de organisatie welke Borne voorstaat, ook veel honig bij de imkers zal blijven zitten. De Voorzitter zegt, dat het H.B. wel gaarne alles wil doen om tot een goede oplossing te komen en daar ook voortdurend naar streeft, doch het ziet de mogelijkheid van de wijze waarop Borne dit wil niet in. Laat Borne probeeren om aandeelen bij de afdeelingeu te plaatsen voor dit doel, doch dhr. Eekman ziet daar geen mogelijkheid voor.

Aan de orde voorstel Velp. om honig tegen een vastgestelde minimum-prijs te koopen en later aandeel in de winst uit te keeren. Dhr. Sutherland zou het wenschelijk vinden den honighandel van afd. Handel te scheiden van de andere handel en aan het einde van het boekjaar een deel van de winst uit te keeren aan de leden-leveranciers. Men zou dan tevens weten of er bij den honighandel bij moet of overblijft. Spreker zou een dergelijke werkwijze toejuichen en meent, dat het mogelijk is. De Voorzitter zegt, dat dit idee reeds eenige jaren geleden in het H.B. besproken is, op voorstel van dhr. Joustra, doch de Directeur zeide, dat de kosten meer zouden bedragen dan de winst. Dhr. Ebbinge Wubben zegt, dat alles niet precies uit elkaar is te houden. Men zou nauwkeurig aanteekening moeten houden van wien een bepaalde partij honig kwam en voor welke prijs hij verkocht wordt, terwijl ieder uur arbeid aan den honig genoteerd zou moeten worden. Dat kost veel te veel administratie en leidt tot niets. Volkomen scheiding is niet mogelijk. Het is gebleken, dat Handel alleen zich kan bedruipen indien de Directeur de vrije hand gelaten wordt. Hiertoe heeft het H.B. dan ook besloten. Dhr. Sutherland wil de zaak niet forceeren en als het H.B. den tijd nog niet gekomen acht. dan wil Velp wel wachten. De Voorzitter zegt, dat verleden jaar plm. f 400.— winst door Handel gemaakt is. Hoeveel zou daarvan aan de leveranciers-imkers ten goede gekomen zijn? Wat Velp wil langs een omweg, doet Handel reeds dadelijk, nl. behoorlijke prijzen voor honig geven. Bij voorstel Amersfoort zegt dhr. v. d. Broek, dat het geenszins in de bedoeling ligt afd. Handel op te heffen. Doch de kleinhandel van honig moet in handen van particulieren blijven.

De Voorzitter zegt, dat indien aan afd. Handel den kleinhandel verboden wordt we haar een strop om den nek doen. Dhr. Versteeg ziet voor Handel een goede mogelijkheid, door de outillage beter te maken. Indien behoorlijk honig verwerkt kan worden kan deze afdeeling beter aan haar doel beantwoorden. Dit zal nader onder het oog worden gezien. Dhr. Sutherland meent de tolk te zijn van alle afgevaardigden door dank te brengen aan de leiding voor de royale wijze waarop men zich kon uiten. Dhr. Frankenhuis zegt, dat er veel gelasterd wordt, doch dat Handel safe is. Hij dankt voor de prettige samenwerking met de leden van het H.B. De Vereeniging is kerngezond. Hij hoopt, dat zij nog verder in bloei mag toenemen.
De Voorzitter dankt allen voor hunne aanwezigheid en vraagt den afgevaardigden om in breeden kring te vertellen, wat hier besproken is.
Men is lang niet voldoende op de hoogte van wat gedaan wordt. Ware dit zoo, dan zou men vaak zijn critiek sparen.
De Secretaris, JOH. A. JOUSTRA.

Verkiezing H.B.-leden.

Uitslag van de verkiezing van 3 Hoofdbestuursleden in de vacature Joh. v. d. Berg (Groep 3), S. Frankenhuis (Groep 8) en S. A. de Visser (Groep 9).
Bij enkele candidaatstelling werden de Heeren v. d. Berg en de Visser herkozen verklaard. Door Groep 8 werden in de vacature Frankenhuis candidaat gesteld de Heeren R. ter Brugge te Heiloo en C. Jansen te Oegstgeest. De uitslag van de stemming is; Uitgebracht 37 stemmen. Op dhr. C. Jansen werden 22 stemmen en op dhr. R. ter Brugge 15 stemmen uitgebracht, zoodat eerstgenoemde gekozen is als lid van het Hoofdbesuur en zijne benoeming aanvaard heeft.

Contributiekaarten, ledenlijsten en jaarverslagen.

Aan de secretarissen van onze afdeelingen zijn de contributiekaarten, de ledenlijsten en de jaarverslagen gezonden.
Nogmaals verzoeken wij beleefd doch dringend toch op tijd d. i. uiterlijk eind December ons in het bezit te stellen van een tweetal ledenlijsten, 1 jaarverslag en het quotum, dat bepaald is op f 1.15 per lid.
Bij de zending is ingesloten een girobiljet ten name onzer Vereeniging, echter met plaatsnaam Deventer. Gelieve deze plaatsnaam te veranderen in Amersfoort.

Verspreide Leden.

De contributie voor 1934 bedraagt f2.15, welk bedrag men kan storten op postrekening 27772 Amersfoort. Na ontvangst van dit bedrag wordt het bewijs van lidmaatschap over 1934 franco toegezonden.
Deze gelegenheid bestaat na 1 December a.s. niet meer, daar dan de postkwitanties worden verzonden. Deze zijn verhoogd met 20 et. inningskosten.
Stort dus Uw bedrag per giro!

AFD. RHENEN.
Op Donderdagavond 5 October j.1. werd alhier eene vergadering gehouden van belangstellenden in de bijenteelt. Ruim een dertigtal personen waren tegenwoordig. Na een opwekkend woord van den Heer Joustra, Secretaris der Vereeniging en vertooning van een aantal lichtbeelden, betrekking hebbende op het leven der bijen, nader toegelicht door dhr. Joustra, werd besloten tot oprichting van eene plaatselijke afdeeling.
Ongeveer 30 personen gaven zich als lid op. Een bestuur werd gekozen bestaande uit de Heeren: J. Hoving, Voorzitter; F. Sleeswijk Visser, Secretaris; J. D. van Gelderen, Penningmeester; J. A. van den Berg en H. Drost, Commissarissen.
Het plan bestaat in eene eerstvolgende vergadering een reglement vast te stellen.
De Secr. F. SLEESWIJK VISSER.

Vereeniging van Rijksmerkimkers. — Honingbeurs.

Bij de Honingbeurs staan momenteel ingeschreven 6 partijen Rijksmerkhoning, totaal groot 860 K.G. tegen een prijs van f 0.60 tot f 1.10 per K.G. Reflectanten kunnen monsters aanvragen, onder vermelding van de hoeveelheid die zij wenschen te koopea'en welke prijs zij willen besteden. Alleen wannneer de koop tot stand komt wordt 2% provisie berekend. Ook niet R.merkimkers kunnen van de Honingbeurs gebruik maken. Heeft U honing noodig vraagt dan bij de beurs aan, heeft U R.M.honing te verkoopen laat Uw partij dan, met vermelding van prijs en verdere gegevens, inschrijven
Honingbeurs v. d. Ver. van R.merkimkers, „BIEËNHOF" Soesterberg.

Bericht aan onze oud-Indischgasten onder de imkers.

Dhr. v. d. Zwan te den Haag deelt ons mede, dat het voor onze oud-Indischgasten wellicht prettig is te vernemen, dat er een nieuw Indisch bijenboekje groot + 61 pagina's is verschenen, waarvan de prijs ƒ 1.- bedraagt. Het is getiteld:
Bijenteelt, (Serie 1039).
Samengesteld door Soeparna Satiadiredja adj. Tuinb. cons. te Koetowinangoen
onder leiding van J.J. Ochie (uitg. volkslectuur 1932 Batavia.)
Wij kennen het boekje niet, doch meenen onze oud-Indischgasten een genoege te doen met deze mededeeling.
RED.