(Vragen te richten aan dhr. A. Oonk, Warnsveld).


Vraag 155. Hoe is de bodemplank van kasten ingericht voor het voederen der bijen van onderen?
Kunnen Simplexkasten (oude) hiervoor ook ingericht worden?
M.M. v.d. G. te S. (Fr.)

Antwoord: Onder de bodemplank van de Simplexkast is een zinken voederbak met loopers aangebracht, waarin men een houten drijvertje legt, dat van gaatjes voorzien is. In de bodemplank wordt een gleuf gemaakt, waardoor de bijen kunnen loopen om in het bakje te komen. Ook wordt deze gleuf soms wel zoo groot gemaakt, als de oppervlakte van dit bakje is. Bij een kleine gleuf wordt wel eens een schuifje aangebracht, waardoor de voederbak afgesloten kan worden.
Giet men nu dit bakje vol suikeroplossing, dan drijft het houten plankje hierop en kunnen de bijen door de gaatjes het voedsel tot zich nemen. Het bakje wordt aan den achterkant van de bodemplank aangebracht en kan het in- en uit- worden geschoven.
Als men het bakje gedeeltelijk naar zich toetrekt, kan men het weer met voedsel vullen.
Oude Simplexkasten kunt U ook gemakkelijk van een voerinrichting van onderen voorzien. Zinken voederbakken met loopers om zelf onder den bodem te maken, verkoopt de „Afd. Handel", Bijenhuis te Wageningen. De prijs is ƒ 1,75.
Als U de inrichting niet goed begrijpt, zoudt U ook een bodemplank met voerinrichting van onderen kunnen koopen om als model te dienen en hiernaar Uw kasten kunnen namaken.


Vraag 156. Hoe is de behandeling bij het winnen van raathoning? Daar niemand er zich hier op het eiland mee bezig houdt, is deze winning voor mij volkomen duister. Of is er soms een boekje, waarin dit wordt beschreven? Zoo ja, kunt U mij dit dan ook opgeven?
J. C. te Z. (Z.)

Antwoord: Voor zoover mij bekend is, bestaat er geen boekje, waarin de winning van raathoning wordt beschreven. Ik zal daarom trachten een korte beschrijving te geven.
Als de broedkamer goed bevolkt is, zoodat de bijen alle broedramen bezetten, is de geschikte tijd om de honingkamer te plaatsen, tenminste als er gewin is.
Ik veronderstel, dat U met Simplexkasten werkt. U spijkert de 10 honingraampjes in elkaar en zet boven in elk latje in de spleet een strookje kunstraat over de geheele lengte, welk strookje b.v. ca. 2 c.M. breed mag zijn.
Hebt U deze strookjes in de honingramen aangebracht, dan laat U boven in de spleet van het latje met een waskaarsje (dat U zelf kunt maken) en dat U in een vlam houdt, gesmolten was druppelen. Hierdoor komt het strookje goed vast te zitten.
Als U de raampjes met voorbouw dus gereed hebt, dan doet U aan elk raampje twee afstandsblikjes en hangt nu de 10 ramen in de honingkamer. U neemt nu de bedekking van de broedkamer af. Mocht er bovenop de broedramen veel raat gebouwd zijn, dan steekt U er deze met een plat mes af (een schildersmes voldoet zeer goed), zoodat de bovenkant effen wordt. De stukken raat kunt U tot één of meer ballen knijpen en ze later met andere raatresten opsmelten.
U kunt nu bovenop de broedkamer een koninginnerooster leggen, waardoor aan de koningin verhinderd wordt in de broedkamer te komen. Het spreekt vanzelf, dat een opgelegde rooster goed op de hoeken moet aansluiten, anders zou de koningin nog langs de kanten omhoog kunnen loopen. Nu plaatst U op den rooster de honingkamer met raampjes en dekt deze van boven goed warm af, omdat de bijen nu een veel grootere ruimte warm moeten houden en de temperatuurschommelingen in Mei nogal groot kunnen zijn. Is er flinke dracht en de kast goed volksterk, dan gaan de bijen spoedig in de honingkamer bouwen. Is b.v. ca. een vierde deel uitgebouwd, dan is het gewenscht af en toe na te zien, of de bijen goed waterpas bouwen. Bij afwijkingen moet U de raat met een mes recht buigen, zoodat de raat recht naar beneden wordt gebouwd. U moet dezen raten bouw geregeld controleeren. De kasten moeten, zooals van zelf spreekt, goed waterpas staan.
Nu is de vraag nog welke honingsoorten in Uw buurt worden gewonnen. Bestaan deze uit voorjaarshoning van koolzaad, mosterd, paardenbloem, of fruitboomen, dan leent zich deze niet goed voor raathoning, omreden deze honing vrij spoedig tot versuikering overgaat.
In dit geval is het winnen van slingerhoning aan te bevelen.
De honing, welke in den zomer gewonnen wordt op klaver, linde en korenbloem is voor raathoning aanbevelingswaardiger, terwijl de duurzaamste raathoning op de hei wordt gewonnen.

A. OONK.