Het winnen van blanke heideraathoning.

In deze crisistijd, waarin alle producten van de landbouw weinig verkoopwaarde hebben, is ook de prijs van ruwe uitgebroken korfhoning sterk gedaald. De prijs schommelt zoo ongeveer om de 10 cent per pond. Op dit niveau is geen behoorlijke winst mogelijk, gezien ook de groote concurrente van buitenlandsche honig.
Met het Rijkshonigmerk tracht men bij deze concurrentie een pas voor te komen. Maar laten we niet bouwen op de liefde van de groote honigafnemers, als de buitenlandsche honig voor hun doel evengoed is en goedkooper. Neen, we hebben in de heide-streken een veel machtiger wapen, een flinke prijs voor ons product te krijgen. Dat is het winnen van blanke heideraathoning in maagdelijke raat. Dit product is nog gewild en brengt met gemak 50 cent per pond op.

Toch schijnt menig imker zijn bedrijfswijze hierop niet in te richten, gezien de vele lectuur omtrent het winnen van heideslingerhoning. Dat men tot het laatste overgaat is een bewijs van zwakte. Inderdaad, het winnen van heideraathoning in maagdelijke raat beschouwen we als het moeilijkste in de bijenteelt. Maar daar schrikken we niet voor terug. Het resultaat in financieëlen zin is belangrijk grooter dan elke andere methode. Waarom wil men dan toch heidehonig slingeren? Wel om de eenvoudige reden, dat men wel honig kan verkrijgen in de broedbak of in bebroede raten in de honigafdeeling. Deze zwarte raat leent zich absoluut niet voor het product heideraathoning. En om toch wat te „maken", gaat men over tot het slingeren van deze honig. Onze rijksbijenteeltconsulent heeft het groote belang van raathoning ingezien en daarom een speciale kast geconstrueerd voor sectie-raathoning. We wachten met spanning een conclusie af. Intusschen zijn we doorgegaan met onze methode waarover we een volgende maal wat meer hopen te schrijven.

S. Cancrinus, Dwingeloo.