STATUTEN
DER VEREENIGING TOT BEVORDERING DER
BIJENTEELT IN NEDERLAND.



Naam en zetel.


Artikel 1.
De Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland is gevestigd te Wageningen.


Doel en middelen.

Art. 2.

Zij heeft ten doel het bevorderen van de bijenteelt in haar meest uitgebreiden omvang.

Art. 3.

Zij tracht dit doel te bereiken door verbreiding van kennis en vermeerdering van inkomsten uit het bedrijf. Verder door alle middelen, welke aan het doel bevorderlijk kunnen zijn.

Art. 4.

Zij is aangegaan voor 29 jaar, gerekend van 29 October 1897. Bij het verstrijken van dit tijdvak wordt de vereeniging opnieuw voor gelijken tijd aangegaan, alzoo eindigende 29 October 1955.


Afdeelingen, Ringen, Groepen en Correspondentschappen.

Art. 5.

De leden der vereeniging worden ingedeeld in afdeelingen, ringen, groepen en correspondentschappen, nader te regelen bij huishoudelijk reglement.


Leden.

Art. 6.

De leden worden onderscheiden in gewone leden en leden van verdienste. Om gewoon lid te worden, meldt men zich aan bij het bestuur eener afdeeling of bij een correspondentschap, die bij meerderheid van stemmen over de toelating beslissen. Een eventueel niet toegelaten lid heeft beroep op de algemeene vergadering der afdeeling of het correspondentschap, die alsdan beslist. Verspreide leden melden zich aan bij den algemeenen secretaris. Dezen hebben geen stemrecht.

Art. 7.

Het lidmaatschap gaat verloren door overlijden, bedanken of royement krachtens besluit der algemeene vergadering met 2/3 der uitgebrachte stemmen. Zij, die ophouden lid te zijn, verliezen alle rechten, aan het lidmaatschap verbonden.


Geldmiddelen.

Art. 8.

De geldmiddelen der vereeniging bestaan uit de inkomsten van haar bezittingen, contributies, schenkingen en andere toevallige baten.


Bestuur.

Art. 9.

Het bestuur bestaat uit een door de algemeene vergadering vast te stellen aantal leden, doch minstens 7, en een voorzitter, welke gekozen wordt door de algemeene vergadering uit een voordracht van minstens 3 personen, opgemaakt door het bestuur. De voorzitter heeft in het bestuur stemrecht.
Voor de verkiezing van leden van het bestuur worden de afdeelingen ingedeeld in zooveel groepen als er leden van het bestuur moeten zijn, in overleg met de afdeelingen. Een nieuw opgerichte afdeeling wordt door het bestuur bij één der groepen ingedeeld, in overleg met die afdeeling.
Elke afdeeling heeft te allen tijde het recht, aan de algemeene vergadering te verzoeken, haar bij een andere groep in te deelen. Alle tot een groep behoorende afdeelingen hebben het recht, aan de verkiezing van een lid van het bestuur voor deze groep deel te nemen. Zij zijn gebonden aan de candidaten, die elk dezer afdeelingen uit haar leden mag stellen.
Wordt slechts één candidaat gesteld, dan wordt deze geacht gekozen te zijn.

Art. 10.

Aan het bestuur is opgedragen de regeling en de verzorging van de belangen en werkzaamheden der vereeniging, het beheer der geldmiddelen en de uitvoering van de besluiten van de algemeene vergadering. Het vertegenwoordigt de vereeniging zoowel in als buiten rechten.


Algemeene vergadering.

Art. 11.

Jaarlijks wordt een algemeene vergadering gehouden.

Art. 12.

De algemeene vergadering stelt de statuten vast en het huishoudelijk reglement. Aan haar oordeel zijn alle besluiten van het bestuur onderworpen. Zij heeft het oppertoezieht over het beheer der eigendommen en geldmiddelen.

Art. 13.

Een buitengewone algemeene vergadering wordt belegd als het bestuur deze noodig acht of een bij huishoudelijk reglement te bepalen aantal afdeelingen het verlangen daartoe schriftelijk, met opgave van de punten van behandeling, aan het bestuur kenbaar maakt.

Art. 14.

Het huishoudelijk reglement mag niets bevatten, dat in strijd is met deze statuten.

Art. 15.

Het vereenigingsjaar loopt van 1 Januari tot en met 31 December.

Art. 16.

In alle gevallen, waarin statuten of huishoudelijk reglement niet voorzien beslist het bestuur.

Art. 17.

Wijziging der statuten kan slechts gemaakt worden als het bestuur of 2/5 der afdeelingen daartoe een voorstel doen en alleen met 2/3 der totaal uitgebrachte stemmen, behoudens Koninklijke goedkeuring.


Ontbinding.

Art. 18.

Een voorstel tot ontbinding der vereeniging kan slechts uitgaan van het bestuur of van minstens 2/5 der afdeelingen. Zoo'n voorstel moet behandeld worden in een opzettelijk belegde algemeene vergadering, waar minstens 2/3 der afdeelingen moeten vertegenwoordigd zijn en dan met 3/4 van het totaal der uitgebrachte stemmen. Is de vergadering onvoltallig, dan moet binnen 2 maanden een nieuwe algemeene vergadering worden belegd, waarin met 3/4 der uitgebrachte stemmen een besluit tot ontbinding genomen kan worden. Indien tot ontbinding wordt besloten, wikkelt het bestuur de loopende zaken af en wordt in deze vergadering tevens beslist omtrent de baten en lasten.