HUISHOUDELIJK REGLEMENT.


Artikel 1.

Als middelen tot bereiking van het doel der Vereeniging komen vooral in aanmerking:
a. het uitgeven van een Orgaan en andere geschriften, of het steunen dier uitgaven;
b. het houden van Imkersdagen tot het bespreken van onderwerpen op de bijenteelt betrekking hebbende;
c. het doen houden en bevorderen van voordrachten, cursussen, examens enz.;
d. het bevorderen 1. van de belangen der Imkerij bij de Regeering of andere lichamen. 2. van het gebruik van zuiveren inlandschen honing. 3. het uitloven van prijzen voor tentoonstellingen en markten en wat verder voor dat doel wenschelijk wordt geacht;
e. stichting en instandhouding van een bibliotheek;
h. een handel in bijenteeltproducten en imkersartikelen.


Art. 2.

Het Orgaan der Vereeniging wordt aan alle leden kosteloos toegezonden, terwijl blanco lidmaatschapkaarten, ledenlijsten en jaarverslagen kosteloos worden verstrekt aan afdeelingen en correspondentschappen.

Art. 3.

Tot vestiging en instandhouding der afdeelingen, worden minstens 15 leden vereischt. Een Ring wordt gevormd door 2 of meer afdeelingen. Om als afdeeling of Ring te worden toegelaten behoeven de reglementen de goedkeuring van het Hoofdbestuur, welke goedkeuring alleen geweigerd mag worden, indien zij in strijd zijn met deze statuten of het huishoudelijk Reglement. Correspondentschappen kunnen zich dààr vormen, waar het oprichten van afdeelingen nog niet mogelijk is.

Art. 4.

De Ringen, Afdeelingen en Correspondentschappen bevorderen op geheel zelfstandige wijze naar eigen inzichten, de meer plaatselijke belangen der Imkerij. Uitgezonderd de correspondentschappen, hebben zij het recht aan de Algemeene Vergadering zoodanige voorstellen te doen, als zij ter bevordering van het doel der Vereeniging wenschelijk achten. Deze voorstellen moeten echter om op de agenda geplaatst te worden uitgaan van minstens 6 afdeelingen, of door minstens 5 afdeelingen gesteund worden en vóór 15 December (spoedeischende gevallen uitgezonderd) bij het Hoofdbestuur worden ingediend. Amendementen en adhaesibetuigingen moeten vóór 15 Febr. d.a.v. bij den alg. secr. worden ingediend.

Art. 5.

Om als afdeeling tot een Ring te worden toegelaten, meldt het afdeelingsbestuur zich bij het Ringbestuur aan, dat bij meerderheid van stemmen beslist over de toelating, behoudens beroep op de Ringvergadering.

Art. 6.

De Ringen zijn verplicht jaarlijks vóór 1 Januari aan den Secretaris van het Hoofdbestuur in te zenden:
1e. een naamlijst van zijn bestuur en van de afdeelingen die tot de Ring behooren,
2e. een verslag van den toestand en de werkzaamheden over het loopende jaar; de Afdeelingen bovendien
3e. een naamlijst harer leden;
4e. aan den penningmeester het bij art. 18 bedoelde bedrag. Correspondentschappen zijn verplicht vóór 1 Januari aan den Secretaris-Penningmeester van het Hoofdbestuur in te zenden een naamlijst van de bij het Correspondentschap aangesloten leden, het bij art. 18 bedoelde bedrag, benevens den naam en het adres van den correspondent. Elke verandering in de samenstelling van het Afdeelings- of Ringbestuur moet binnen 8 dagen ter kennis van het H.B. worden gebracht. Een voorstel tot opheffing eener afdeeling kan niet anders dan met 2/3 van het aantal uitgebrachte stemmen worden aangenomen op een daartoe opzettelijk bijeengeroepen vergadering, nadat het voorstel vooraf schriftelijk toegelicht aan de leden is medegedeeld. Aan het Hoofdbestuur wordt eene uitnoodiging gezonden deze vergadering door één of meer zijner leden te doen bijwonen. Van het besluit tot ontbinding eener afdeeling moet binnen 8 dagen schriftelijk mededeeling worden gedaan aan den algemeenen Secretaris, waarin tot opheffing is besloten.

Art. 7.

Het Hoofdbestuur schrijft elk jaar vóór 1 Juni een Algemeene vergadering van Afdeelingen uit. Ieder lid is gerechtigd tot het bijwonen der A.V. en aan de discussies deel te nemen. Stemrecht hebben alleen de afgevaardigden. Iedere afdeeling brengt voor elke 15 leden één stem uit met een maximum van 6 stemmen. Wanneer minstens 1/4 deel der afdeelingen een met reden omkleed voorstel indienen tot het houden van een Buitengewone Algemeene vergadering, is het Hoofdbestuur verplicht deze binnen 2 maanden uit te schrijven en hiervan minstens l maand tevoren den Afdeelingen in kennis te stellen, met beschrijving der punten van behandeling.

Art. 8.

In de Algemeene Vergadering brengt de Secretaris verslag uit van den toestand en de werkzaamheden en de Penningmeester over den geldelijken toestand der Vereeniging in het afgeloopen jaar. De rekening en het beheer moeten minstens één maand vóór de A.V. zijn nagezien door eene commissie van twee leden, gekozen uit twee afdeelingen, welke bij toerbeurt door iedere afdeeling aan de A.V. voorgesteld en door deze aangewezen wordt. De commissie brengt aan de A.V. rapport uit, hetwelk schriftelijk moet geschieden in het Maandschrift, dat vóór de A.V. verschijnt. Als de A.V. de rekening goedkeurt, is de penningmeester gedechargeerd.

Art. 9.

Gerechtigd tot het bijwonen eener Algemeene- of Buitengewone Algemeene Vergadering, zijn de leden en de door het Hoofdbestuur genoodigden. Op de A.V. wordt beslist, waar het volgend jaar de A.V. gehouden zal worden.

Art. 10.

Iedere afgevaardigde heeft het recht de beslissing van het Hoofdbestuur, evenals elk ander besluit van het H.B. zonder eenige de minste uitzondering, aan het oordeel der Algemeene Vergadering te onderwerpen. Elk voorstel van een afgevaardigde, mits ondersteund door minstens 10 afgevaardigden, moet door den Voorzitter in stemming worden gebracht.

Art. 11.

Het Hoofdbestuur kan over belangrijke zaken, waarvan de behandeling niet op eene volgende Algemeene Vergadering kan wachten, eene schriftelijke stemming doen houden. Uitgezonderd spoedeischende gevallen, worden de voorstellen van het Hoofdbestuur tevoren in het Maandschrift bekend gemaakt.

Art. 12.

De afdeelingen benoemen voor elke A.V. minstens één afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde. Van hunne benoeming moet minstens 8 dagen vóór de A.V. schriftelijk worden kennis gegeven aan het Hoofdbestuur. Blijft eene afdeeling in gebreke aan de verplichtingen in art. 6 H.R. wat betreft het indienen der ledenlijsten en het afdragen van het quotum op tijd te voldoen, dan verliest zij daardoor, tot zij aan hare verplichtingen voldaan heeft, het stemrecht op de Algemeene Vergadering en de leden ontvangen geen Maandschrift. Het laatste is tevens van toepassing op Correspondentschappen.

Art. 13.

Het H.B. benoemt een Secretaris, een Redacteur en een Penningmeester, welke functies in één persoon vereenigd kunnen zijn, maar onvereenigbaar zijn met het lidmaatschap van het Hoofdbestuur.

Art. 14.

Het H.B. voert de besluiten van de Algemeene Vergadering uit. Het vertegenwoordigt de Vereeniging in- en buiten rechten, doch behoeft voor het aanhangig maken van processen, het bezwaren van de eigendommen der Vereeniging met hypotheek of andere wijze en het vervreemden dier eigendommen boven ƒ 100.— de machtiging der A.V. Voorts benoemt het uit zijn midden een Dagelijksch Bestuur, waarvan de Voorzitter ambtshalve Voorzitter is. Het Hoofdbestuur behandelt alle zaken en benoemt alle ambtenaren en bedienden en stelt hunne instructies vast, tenzij de A.V. zich het recht van een en ander heeft voorbehouden.

Art. 15.

Geen lid van het H.B. mag een door de Vereeniging gesalarieerde betrekking bekleeden. De Secretaris, de Penningmeester en de Redacteur mogen geen andere door de Vereeniging gesalarieerde betrekking bekleeden.

Art. 16.

Van de leden van het Hoofdbestuur treedt elk jaar vóór 1 Oct. 1/3 af, volgens rooster, naar boven afgerond, vast te stellen. De Voorzitter wordt evenals de Hoofdbestuursleden voor 3 jaar gekozen. Allen zijn terstond herkiesbaar.

Art. 17.

Ringen, afdeelingen en Correspondentschappen stellen zelf het bedrag der contributie voor hare leden vast. Zij beheeren haar eigen geldmiddelen en bestrijden haar eigen uitgaven.

Art. 18.

Er wordt per lid een bedrag, ieder jaar door de A.V. te bepalen, afgedragen aan den Penningmeester van het Hoofdbestuur, door den afdeelingspenningmeester, of door den correspondent.

Art. 19.

Het Hoofdbestuur vergadert, wanneer het door den Voorzitter wordt opgeroepen, of 4 leden hem daartoe een schriftelijk met reden omkleed voorstel doen en dan binnen 14 dagen na indiening van het voorstel. De leden van het H.B., de Secretaris, de Penningmeester, de Redacteur en de door het H.B. of de A.V. benoemde commissiën genieten vergoeding van reiskosten 2e klasse spoor, of overeenkomstig openbaar middel van vervoer. Mocht van geen overeenkomstig middel van vervoer gebruik gemaakt kunnen worden, dan mag de betaalde vracht in rekening worden gebracht. Voor verblijfkosten wordt ƒ 6.— per zitting vergoed. De afgevaardigden ter A.V. ontvangen vergoeding voor reiskosten 3e klas spoor, of overeenkomstig middel van vervoer benevens voor elken dag of gedeelte daarvan eene tegemoetkoming in de verblijfkosten van ƒ 3.— en voor elken nacht ƒ 2.50 mits het totaal bedrag de helft van het betaalde quotum niet te boven gaat.

Art. 20.

De verkiezing voor leden van het Hoofdbestuur heeft voor elke groep afzonderlijk plaats in de maand September, door het stellen van candidaten welke lid moeten zijn eener afd. van de betrokken groep en wonen binnen de grenzen van de groep. De namen en woonplaatsen der gestelde candidaten worden binnen 8 dagen aan het Hoofdbestuur opgegeven, vergezeld van eene verklaring van den candidaat, dat deze bij eventueele verkiezing zijne benoeming aanneemt. Met Hoofdbestuur schrijft deze stemmingen ten spoedigste uit (binnen 14 dagen na de candidaatstelling). Het H.B. regelt voorts alles wat op de verkiezingen en stemmingen betrekking heeft, niet inachtneming van statuten en H. R.
Het D.B. is belast met de opening der stembriefjes en het vaststellen van den Uitslag der stemming, waarbij ieder lid der Vereeniging tegenwoordig mag zijn.

Art. 21.

Elk besluit wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Stemmingen over personen geschieden met gesloten briefjes. Indien bij eerste stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid krijgt, heeft een nieuwe vrije stemming plaats: indien ook dan niemand een volstrekte meerderheid krijgt, heeft een herstemming plaats tusschen hen, die de meeste stemmen op zich vereenigd hebben. Bij staken van stemmen over personen wordt de oudste in jaren, gekozen verklaard, terwijl over zaken het voorstel wordt geacht verworpen te zijn.

Art. 22.

Het H.B. is belast met de uitvoering van de besluiten der A.V. De belangrijke uitgaande stukken worden door Voorzitter en Secretaris geteekend. De leiding der Algemeene- en H.B.-vergaderingen berust bij den Voorzitter, evenals van de Imkersdagen, bedoeld in art. 1b. van het H.R. welke daarvoor de gewone vergoeding voor reis- en verblijfkosten, in rekening mag brengen, evenals de andere H.B.-leden.

Art. 23.

Van elke Algemeene- en Hoofdbestuursvergadering, alsmede van de door de Vereeniging gehouden Imkersdagen, wordt door den Secretaris een beknopt verslag in het orgaan geplaatst, zoo mogelijk in het eerst daarna uitkomend nummer.

Art. 24.

In een van de eerste maanden van het dienstjaar worden aan elken Ring, Afdeeling en Correspondentschap een naam- en adreslijst der Ring- en afdeelingsbesturen, groepsgewijze ingedeeld, verstrekt. De namen en adressen van H.B.-leden en van de ambtenaren worden jaarlijks in het Januarinummer opgenomen. Statuten en H.R. worden tegen kostenden prijs aan elk lid der Vereeniging beschikbaar gesteld. De Besturen van Ringen, afdeelingen en de Correspondentschappen ontvangen de statuten in triplo. H.B.-leden ontvangen alle uitgaande gedrukte stukken gratis.

Mr. Dr. A. v.d. FLIER, Voorzitter.
JOH.A. JOUSTRA, Secretaris.