EEN EENVOUDIG ADMINISTRATIEMIDDEL.

Elke zich respecteerende bijenstand houdt kaarten aan, waarop de toestand der volken staat aangeteekend, welke kaarten of in de kasten zelf worden bewaard, òf in de woning òf de imkerij, en dan bij de contrôle-rondgang moeten worden meegedragen.
Op deze kaarten worden aangeteekend: bevolkingssterkte, broedsterkte, honingvoorraad, toestand moer, event. plaats en aantal moercellen, enz. Meestal is daarvoor een uitvoerige, omslachtige en weinig overzichtelijke notitie noodig.

Ik heb daarom onderstaand stempel ingevoerd. Bij elke inspectie drukt men dit stempel, met den datum er onder, op de kaart af. De cijfers geven de raten aan, achter de kast staande van links naar rechts. Een eenvoudige potloodcirkel geeft plaats en grootte van den tros aan. De letter m geeft rijpe, de letter p onrijpe moercellen ter plaatse aan. De hoeveelheid honing kan men met h merken of door schraffeeren aanteekenen. In den zomer wijst de potloodcirkel de grootte van het broednest aan. Door dwarsstreepen kan men onderscheid maken tusschen uitgebouwde raat en kunstraat. Kortom: met een beperkt aantal lijntjes en lettertjes kan men in dit schema de toestand van zijn volkjes zeer volledig en overzichtelijk aangeven. Eén oogopslag is voldoende om het geheel te overzien.
Men kan dit schema, dat de raten van achter naar voor gezien voorstelt, ook gebruiken als beeld van bovenaf gezien. Men voorziet de kaarten dan bij elke inspectie tweemaal van dit stempel, de eene afdruk krijgt ernaast de letter a(chter), de andere de letter b(oven). Dit is nog vollediger.

Ik heb van dit stempel ook een cliché laten maken. Gaarne stel ik dit ter beschikking aan degeen, die contrôlekaarten in den handel wil brengen om in de kasten te bewaren. Elke kaart heeft een bovenschrift, waarop staat: nummer volk, nummer woning, leeftijd en afkomst moer, afkomst volk (aangekocht, kunstzwerm, voorzwerm, nazwerm, aflegger, en vermeldt verder de afgegeven zwermen, reinigingsvluchten, zachtmoedigheid, zamelijver, overwintering enz., al wat maar van belang kan zijn.


b = broednest
h = honing
l = leeg
m = gesloten moercel
p = open moercel

Bovenbeschreven stempel, waarvan hiernevens nog eens de praktische toepassing, bespaart veel tijd en moeite en vergemakkelijkt het snel en vlot onderzoeken en in aanteekeningen vastleggen van een grooter aantal volken.

JOH.W. SCHOTMAN.