INGEZONDEN.


Den Heer Redacteur van het Maandschrift van de
Vereeniging tot Bevordering van de Bijenteelt, Amersfoort.


Op een Zaterdag j.l. hier gehouden cursus in de Bijenteelt werd door een der aanwezigen de vraag gesteld: "Wanneer ik op een bijenmarkt een volk koop, hoe krijg ik dat dan thuis". Door den leider werd daarop geantwoord per bode of per spoor.
Ik geloof dat het in het belang van koopers zal zijn, dat zij weten, wat het vervoer ongeveer zal kosten en dat het m.i. goed is in het Groentje eenige inlichtingen daaromtrent te geven.
Het vervoer per spoor kan plaats vinden als: a. Vrachtgoed; b. Snelgoed; c. Expresgoed en wel:
a. wordt met goederentreinen verzonden, duurt ± 24 uur en kost naar alle stations in Nederland tot 30 Kg. ƒ 0.50.
b. wordt met reizigerstreinen verzonden (geen sneltreinen) tot 30 Kg. ƒ 0.80.
c. wordt met alle treinen verzonden tot 30 Kg. ƒ 1.20.
Bestelloon is in de plaatsen, waar de spoorwegen bestellen, in de vrachtprijzen begrepen. Het afhaalloon bedraagt tot 25 Kg. ƒ 0.15, tot 100 Kg. ƒ 0.20.
De bijen moeten zoo verpakt zijn, dat zij niet kunnen ontsnappen, terwijl maatregelen tegen verstikking zijn te nemen. Verder zullen de stations ter plaatse gaarne nadere inlichtingen over de vlugste en goedkoopste wijze van verzending geven.
Aangezien de eerste markten in begin April gehouden worden, zou een eventueel bericht in het Groentje van Maart moeten voorkomen, (daarvoor werd het schrijven te laat ontvangen, Red.)
Hopende dat U hiervan gebruik zult kunnen maken, verblijf ik,
Hoogachtend,
JAN K. VERMAAS, Liebergerstr. 84, Hilversum.

.-.-.-.-.-.-.-.


Geachte Heer Joustra,
In het Utrechtsch dagblad stond eenigen tijd geleden een artikeltje waarbij ik meen enkele opmerkingen te moeten maken aangaande de beweringen van den schrijver van een ingezonden stukje in genoemd blad, getiteld: "Zeldzaam gebeuren in de bijenwereld". Bedoelde schrijver zegt o.a.:
"Die jonge moer zit dan nog in haar cel en staat op het punt geboren te worden". Ik heb altijd gemeend, dat een tutende moer reeds in het broednest rond loopt, trouwens heb ik dit zelf ook dit jaar nog waargenomen n.l. tegelijk gezien en gehoord, dat de jonge, pasgeboren moer, bezig was met tuten. De oude (geknipte) moer was er toen reeds af, zoekgeraakt en de bijen teruggevlogen, eenige dagen te voren.

1e. Ik meen hier te moeten constateeren dat de schrijver abuis is met de bewering dat de tutende moer nog in de cel zit!! !
Verder zegt schrijver: "De oude moer beantwoordt dit tuten door te kwaken". Nu gaat mijn lampje heelemaal uit. (het mijne óók ! Red.)
Als er een tutende moer rondloopt, is de oude moer er toch reeds af, of staat hoogstens op 't punt van zwermen. Het kwaken wordt toch veroorzaakt door de jonge moeren die nog in de gesloten moerdoppen zitten?
2e. Andermaal meen ik te moeten constateeren dat de schrijver abuis is door deze tweede mededeeling!!! Of ben ik het?
Gaarne over e.e.a. uw idee en bij voorbaat mijn dank voor plaatsing resp. voor uw gewaardeerd antwoord.

Met vr. groeten,
H. R. V.


Bijschrift Redactie. U vraagt over deze kwestie mijn meening en die wil ik gaarne geven.
De rondloopende moer stoot het tutende geluid uit, die zich in de cel bevinden brengen kwakende geluiden voort. Voor zoover bekend heeft niemand nog ooit een "kwakende" rondloopende moer gezien. Meerdere malen heb ik een moer zien "tuten". Zij drukt zich als een broedende hen tegen de raten en maakt het tutend geluid, loopt dan wat verder, vaak heel snel, om zich dan weer tegen de raat te drukken en haar liedje te zingen. Met U ben ik van meening, dat de inzender zich vergist, terwijl "oude" moeren niet alleen niet kwaken, doch zij gevoelen ook weinig neiging om te tuten.
RED.