MIJN ERVARING MET HET STANIOLMERKEN
VAN KONINGINNEN.

Hoe goed is het zooveel mogelijk deel te nemen aan excursies naar verschillende bijenstanden, zooals die door verschillende Vereenigingen voor bijenteelt uitgeschreven worden, moge uit het volgende blijken.

Zoo maakte ik eens een excursie mede naar een bijenstand, waar een paar zwermen waren gevallen, die door den eigenaar waren geschept en voor de excursie bewaard waren, om de deelnemers in de gelegenheid te stellen, de moeren uit de zwermen te zoeken. Werd bij de eene zwerm al vrij spoedig de koningin gevonden, bij de andere duurde het heel wat langer, ondanks een tiental imkers in een kring om de zwerm op het laken geknield zaten en al hun best deden, Hare Majesteit te vinden. Men ziet, dat het zoeken en vinden van een moer in een volk nog lang niet gemakkelijk is.

Op een andere excursie werd het teekenen van koninginnen gedemonstreerd en wel met het nieuwe daarvoor ingerichte ponsje. Als proefkonijntjes deden de darren dienst, om te voorkomen dat de onervaren teekenaars de moeren zouden beschadigen.
Zooals bekend, werd tot voor kort voor het teekenen van koninginnen gebruik gemaakt van een kleurstof opgelost in schellakvernis en met een penseeltje op het borststuk van de koningin aangebracht. Dit leverde vaak bezwaren op; was de verf te dik, dan was het moeielijk een druppeltje op het borststuk van de moer aan te brengen en was het te dun, dan liep men kans dat het vernis tusschen kop en borststuk of achterlijf liep, waardoor de koningin onherroepelijk verloren ging.
Met het bovengenoemde stempeltje bleek aan al deze bezwaren een einde gemaakt te zijn; ieder der aanwezigen, een 25 imkers, waaronder eenige dames, verklaarden dat het werken met dit instrumentje zeer gemakkelijk en doeltreffend was. Nadat de te merken moer (tijdens de excursie, dar) heel voorzichtig tusschen duim en wijsvinger van de linkerhand genomen was met het borststuk naar boven, werd een uiterst klein druppeltje vernis op dit borststuk gebracht en vervolgens door middel van een lichten druk op het pinnetje van het ponsje het van te voren uitgeponste staniolplaatje op het borststuk aangebracht.

Het stempeltje in figuur 1 afgebeeld bestaat uit een huisje met scherpen rand waarmede de staniolplaatjes gemakkelijk uit het staniolblad geponst kunnen worden wanneer deze op een carton-onderlaag gelegd is; een lichte druk en even ronddraaien snijdt het plaatje af, dat in het buisje blijft zitten. In het buisje is een stiftje veerend aangebracht, zoodat het met de wijsvinger van de rechterhand gemakkelijk naar beneden kan worden gedrukt en zoodoende het staniolplaatje uit het buisje op het borststuk drukt. Al heel spoedig zit dit stevig daaraan vast en de moer is een lichtbaak geworden, die direct tusschen haar volk kan worden opgemerkt, ook zelfs, wanneer het vrij duister is in hare woning. Uiterst gemakkelijk en zeer practisch. Binnen zeer korten tijd is deze manipulatie verricht en kan de moer weder in vrijheid worden gelaten.
Een zoontje van een medelid spreekt steeds over de koninginnen met het electrische lampje die papa heeft, wel een bewijs hoe een met staniol gemerkte koningin opvalt.



Figuur 2 vertoont een koningin met genummerd staniol gemerkt, het getal dat men op het borststuk aantreft, is reeds op het staniol gedrukt, wat naar wensen wordt bijgeleverd; bij ieder stempeltje toch worden 4 velletjes staniol geleverd, in de kleuren, zooals die internationaal voor de verschillende jaren zijn vastgesteld, al dan niet genummerd van 1 tot en met 99, t.w. rood, geel, groen en wit.

Eén dezer dagen demonslreerde ik het merken, bij gebrek aan darren, op werkbijen wat in verband met de angel wel wat lastiger is; van de 4 gemerkte werkbijen stak er slechts één; wel een bewijs hoe gemakkelijk dit merken met staniol is, als men eenige handigheid heeft. Zeer goed kan ook het staniol van bonbons gebruikt worden, hoewel mijn ervaring is dat de kleur hiervan, op den duur verdwijnt.

Wie het ééns geprobeerd heeft, blijft dit instrumentje steeds gebruiken vanwege zijn handigheid en het groote gemak, dat het oplevert bij het zoeken naar de koningin.

B.S.


Noot. Deze apparaatjes zijn volgens adv. in dit nummer verkrijgbaar bij W.H. v.d. Broek, Bieënhof Soesterberg.
Red.