Afdeelingsberichten.


AFD. KENNEMERLAND.
Excursie naar de "Honigh-Hof" te Poortugaal.

Na een zeer mooie autorit langs stijlvolle landhuizen temidden van voorjaarsbloesem en door het drukke stadsgewoel van Rotterdam kwamen wij aan in de gemeente Poortugaal bij onzen gastheer Dr. Schotman, geneesheer-directeur van de inrichting "Maasoord". Hoe bracht hij ons al dadelijk in de stemming van een oprecht imker, toen hij ons zijn allerkeurigste tentoonstelling liet bekijken van bijen-literatuur. Daarbij troffen ons het voortreffelijke methodenboek van Wedmore, dat waarlijk aanspraak kan maken op volledigheid, voorts het standaardwerk van Herrod Hempsall en vooral het schitterend uitgevoerde boek van Alphandéry, waarbij volledigheid zich paart aan Fransche geest en kunstzin. Daarbij was het exposé dat Dr. Schotman ons gaf het luisteren overwaard.


Tevens toonde hij ons ontwerpen van etiketten en affiches om de honing populair te maken.
Daarna gingen wij naar een vertrek, ingericht voor het behandelen van het was. Dr. Schotman demonstreerde met succes het electrisch insmelten van draad in kunstraat.
Na de heerlijke sandwiches en verfrisschingen die de vriendelijke gastvrouw ons aanbood, ontsloot Dr. Schotman de serredeuren en betraden wij zijn bijentuin, de "Honigh-Hof". En ik weet dat allen van ons onder de betoovering kwamen van de lieflijke poësie van dien bijentuin in Meibloei met als middelpunt het rustige zitje in de schaduw van de groote witte kastanje. Keurig door flat-stones gescheiden stonden de acht glanzend groen en witte W.B.C. kasten, de twee Tickner-Edwardes-, de drie Gerstungkasten staand model, de twee Burgess-teles-coopkasten en één lichtkast. Onder een afdak stonden nog een Gravenhorster-boogkorf en vijf groote goudgele Lüneburgers. De gastheer keerde een ronde korf om; zelfs de groote biemannen onder ons moesten toegeven dat dit Kraïnsche volk zeer sterk in aantal was en volmaakt werk geleverd had. En dit is wel het karakteristieke van „Honigh-Hof: de perfectie in alles wat het bijenleven betreft, in literatuur, outillage en sterkte der volken.
Een Simplexkast op weegschaal trok ook de belangstelling. Deze was eveneens bevolkt door Kraïners: de bijen bleven zeer vast op de raten en daar liep zoowaar "hare majesteit" met een glinsterend plaatje smaragdgroen staniol op den rug.
Verder liepen wij langs de bijenkasten tot den rotstuin. Daar bleven wij stilstaan, geboeid door hetgeen we zagen. Temidden der witte, roode, gele bloempjes en plekken teergetint groen mos zat een beeld van Boeddha in rustige meditatie over Oostersche wijsheid. En naast hem in de Meibloesem stond een rank tempeltje, helder rood en geel gelakt. Daarin huisde een vijf-raams bijenvolkje dat als souvereine had de Prinses der Lente: Chang-Fu. Dat stond in Chineesche karakters boven de vliegplank. En aan den anderen kant huisde de "Koningin der Liefde" met haar drie-raamsvolkje in een precieus Chineesch paviljoentje!


Dr. Schotman demonstreerde ons de telescoopkast, waarin 't broednest hoog van den bodem ligt ter bevordering der ventilatie. Daarna de Gerstung-kast (warme bouw), die van achteren geopend kan worden om gemakkelijk te kunnen controleeren wanneer de honingkamer geplaatst kan worden, n.l. wanneer 't achterste (zichtbare) raam broed heeft.
Bij den heer Degen, de eerste hovenier van "Maasoord", kregen we nog twee merkwaardige kasten te zien: n.l. de Kuntzch-Zwillingkast en de Bronnenbergkast. Beiden zijn zeer zwaar en worden van achteren behandeld. De Kuntzschkast heeft het voordeel dat men de koningin met 3 raampjes afzonderlijk kan zetten. De Bronnenbergkast gaat uit van de gedachte dat een landman vlugger en met meer animo tien kleine stukken grond zal omspitten, dan een groot stuk van dezelfde oppervlakte. Zoo geeft de kast den bijen kleine raampjes, 2 boven elkaar; de onderste raat wordt met broed bezet, terwijl de bovenste voornamelijk de honing zal bevatten. Zoo schept men zich de mogelijkheid vroege voorjaarshoning te oogsten, terwijl het volk ijveriger zal werken.
Teruggekeerd in de woning van onzen gastheer wachtte ons daar in serrekamer vol Chineesche souvenirs een geurig kopje thee. En daarbuiten in den romantischen rotstuin gonsden de immen: "Waeckt Werckt", want Chang-Fu, de Lente-Prinses viert er de mysteriën van haar bijenleven naast de rustig peinzende Boeddha. . . MELLOPHILA.


AFD. KERKRADE hield op Zondag 25 Maart 1934 een ledenvergadering, om 11 uur v.m. Omstreeks 11¼ uur v.m. opent de voorzitter de vergadering met den Christelijken groet, en heette allen welkom. De notulen der vorige vergadering werden voorgelezen en ongewijzigd goedgekeurd. De vergadering was door 16 leden bezocht, eenige m.k. verhinderd. Als nieuw lid werd met algemeene stemmen opgenomen dhr. H. Russel.
Door de leden werden ± 100 K.G. accijnsvrije suiker besteld. Hierna had een verloting plaats van imkersartikelen onder de leden, van kunstraat, ontzegelvorken, koninginneroosters enz.....
Besloten werd de volgende vergadering in de maand Juni te houden.
Van de Rondvraag werd geen gebruik gemaakt. Niets meer aan de orde zijnde sloot de voorzitter de verg. op de gebruikelijke wijze.
J. BISCHOPS, Secretaris.


AMSTERDAM. - ONZE PRACTISCHE LES IN DE BEEMSTER.
De cursus welke de afdeeling Amsterdam dezen winter heeft georganiseerd is een groot succes geworden. De tweede practische les is gehouden op 6 Mei in de Beemster. Hiermede is een tweeledig doel bereikt, ten eerste konden de deelnemers(sters) bij een ijmker buiten de stad eens een kijkje nemen en ten tweede werd hun de gelegenheid geschonken om de vooral in dezen tijd van het jaar zoo prachtige Beemster te bewonderen.
Begunstigd door schitterend weer zijn wij bij den heer D. Regter op bezoek geweest. Wij vonden Regter gaarne bereid ons te ontvangen en hij bood zich aanstonds aan om na dit bezoek ons verschillende mooie punten van de Beemster te toonen. Toen wij met twee touringcars voor het groote tuindersbedrijf van onzen gastheer arriveerden, stond hij met zijn vrouw ons reeds op te wachten. In een ideale omgeving gaf de heer Joustra, de leider van onzen cursus, zijn tweede practische les.
Welk een omgeving! Dit was voor ons Amsterdammers om van te watertanden. Velden met paardebloemen, boomgaarden in vollen bloem, stralende zonneschijn, wat kan men als ijmker meer verlangen. Na bezichtiging van het interessante bedrijf van den heer Regter werd in Midden-Beemster "koffie gedronken". Ook voor dit belangrijk onderdeel van het uitstapje had de heer Regter uitstekende maatregelen getroffen. De terugtocht door de Beemster, toen langs een andere weg, was al even fraai als de heenreis. Jammer dat door gebrek aan tijd alle plannen van den heer Regter niet uitgevoerd konden worden.
Ons eere-lid Dr. W. Sieger die voor onze afdeeling een wetenschappelijke bijenfilm maakt, heeft verschillende momenten van deze excursie opgenomen.
Onzen dank aan den heer Regter en zijn echtgenoote voor de hartelijke ontvangst, aan den heer Dr. W. Sieger voor zijn medewerking en den heer Joustra voor zijn leerzame interessante les.
B. v.d. Puttelaar.


AFD. KERKRADE houdt op Zondag 17 Juni 1934, des voormiddags om 11 uur, een ledenvergadering in 't lokaal van dhr. Grouls, Kipstraat 16.
Agenda vermeld o.a.: 1; Opening door den Voorzitter. 2; Voorlezing Notulen. 3; Opname nieuwe leden. 4; Ingekomen Stukken. 5; Bespreking Heidereis Mechelen aan de Maas, België. 6; Rondvraag en Sluiting.
H.H. Leden worden beleefd verzocht, de vergadering te willen bijwonen.
Namens het Bestuur, JOH. BISCHOPS, Secr.


Wegens plaatsgebrek moesten wachten: Praatje over Pershonighandel en Koekbakken e. a. artikelen.