Afdeelingsberichten*

AFD. DOETINCHEM.
Op Donderdag 4 October des avonds 7 uur werd in de zaal van den Heer H. J. Wildenbeest alhier op iniatief van deze afd. een praatavond gehouden met als hoofdonderwerp: „Inwintering". De Heer D. J. v. d. Meulen, gediplomeerd Bijenteeltleeraar behandelde in 't kort dit leerzame onderwerp. Tevens werd er nogal ruim gebruik gemaakt tot het stellen van vragen, die allen door den heer van der Meulen werden beantwoord. Circa 20 leden waren aanwezig. Tevens werd besloten om elke maand een praatavond te houden met verschillende sprekers.
Deze gezellige avond werd te ruim halftien op de gebruikelijke wijze gesloten.
De Secr., R. L. SANTBULTE.

AFD. VLAARDINGEN.
Donderdag 4 Oct. j.l. werd een door de correspondent uitgeschreven verg. gehouden, van leden bij het correspondentschap aangesloten, in zaal 4 van het volksgebouw.
Een voldoend aantal leden had gevolg aan deze uitnoodiging gegeven, waarover de correspondent zijn tevredenheid uitsprak en waarna hij een korte inleiding hield over de noodzakelijkheid om tot stichting eener afd. over te gaan, nu het vereischte aantal leden daarvoor aanwezig was.

Spr. gaf hierbij een overzicht hoe het correspondentschap begonnen was met een 4-tal leden met 43 volken, en thans door het werken van het correspondentschap, dat iedereen met raad en daad hulpverleende, van een zoodanige propaganda was geweest, dat het aantal leden thans tot het vereischte aantal leden met 143 volken om een afdeeling te stichten, was uitgegroeid. Met algemeene stemmen werd hesloten tot stichten eener afd. over te gaan. Een huishoudelijk reglement werd daarna vastgesteld, en een bestuur gekozen; het bestaat uit D. Bravenboer, voorz.; C. Bos, secr. penn. en J. A. Haverkamp, comm.
Een rooster van aftreding werd daarna vastgesteld, nog eenige zaken werden besproken, waarna de nieuwe voorz. deze verg. met een woord van dank voorde opkomst sloot.
De Secr., C. BOS.

AFD. NOORD- & ZUID BEVELAND.
Woensdag 29 Aug. j.l. maakte de afd. Noorden Zuid-Beveland een excursie naar België met twee autocars met 60 personen. Afgereisd werd vanaf de Markt te Goes. Eén bus reed Zuidelijk, en de andere reed de Noordelijke kant van Zuid-Beveland om de leden het zoo gerieflijk mogelijk te maken zonder dat ze groote afstanden per fiets behoefden te maken. Te Kruiningen kwamen de bussen ongeveer halfacht bij elkaar, om gezamenlijk de buitenlandsche reis te aanvaarden.

Pastoor Haerens en de bijenconsulent Hr Giersbergen voorop.


De weersgesteldheid liet zich niet te best aanzien. Gedurende een zacht regentje werd afgereden, hoewel de wolkenhemel niet veel goeds voorspelde.
Het program gaf aan dat we een kijkje zouden nemen bij den veteraan-ymker den Heer Tukker te Ossendrecht a/d Putsche Steenweg (Noord- Brabant). Onze geachte vriend stond ons al op te wachten, maar steeds maar regen, gevolg: we hebben wel zijn stand gezien, maar voor het nazien van eenige volken was de weersomstandigheid niet geschikt.
Het werd algemeen bejammerd maar er was nu eenmaal niets aan te doen.


De heideplant daar ter plaatse zag er maar treurig uit, dhr. Tukker zag er dan ook voor 1934 wat het honiggewin betreft niet veel in, mocht mogelijk de regen, die thans viel, nog een kleine verbetering brengen.

Aardig hoekje op de Belgische heide.


Na een hartelijk afscheid van onzen ouden bekende werd de reis voortgezet naar de Belgische grens die niet meer ver af was. De formaliteiten aan de grens hielden ons niet lang op. zoodat we spoedig een paar dorpen passeerden die liggen aan den grooten weg Ossendrecht-Antwerpen. Na het passeeren van „den Kleine Bareel" werd de landweg ingeslagen naar Schoten en vandaar naar Wijnechem, waar we den Voorzitter ontmoetten van den Vlaamschen Bieënbond afd. Provincie Antwerpen, den Wel. Eerwaarden Heer Pastoor Haerens en zijn Secr. den Heer Altmans, en nog steeds maar regen! Maar de lucht begon wat helderder te worden, en Zijn Eerwaarde moedigde ons op zijn humane hartelijke wijze aan, de reis naar de Heidevelden te ondernemen.

Het ging toen de landweg (Keiweg) op de kant uit naar Turnhout, de lucht werd helder en de zon brak door toen we de eerste Bijenstand bereikten. Toen was het den Heer van Giersbergen, die bij en in de kasten en korven zijn kennis ten beste gaf aan de Noord- en Zuid-Bevelandsche ymkers, die zoo ver van hun woonsteden af waren. Was de heideplant in Noord-Brabant in een desolate toestand, hier was de plant best ontwikkeld en stond ze in volle bloei, volgens Eerwaarde Haerens hadden de bijen er nog maar vier schoone dagen af gemaakt, maar!!! de honingingzolders waren al aardig uitgedijd; nog eenige dagen zóó en de honigoogst is goed.

Groote belangstelling voor de demostratie


De leiding van Wel Eerw. Haerens en dhr. Altmans en onze Bijentecltconsulent dhr. van Giersbergen waren in goede handen. We hebben gezien mooie volken zoowel zuivere Italianen, gewone zwarte Duitsche en gekruiste soorten.
Vandaar ging de reis naar West-Malle, waar koffie gedronken werd, de boterham
uit de zak, en verzadigd ging de tocht naar Wijnechem, en werd een fabriek bezichtigd waar bakalieten voorwerpen werden gemaakt teveel om te noemen, ieder kocht er wat,
een pul-vaasje-doosje enz. enz., teveel om te noemen, allen noemden ze het een magnifiek werk en goedkoop.

Van Wijnechem werd gereden naar Antwerpen, de Diergaarde werd bezocht, de tunnel doorgereden, en terug door den voettunnel, ieder stond verbaasd en perplex over die twee reuzenwerken die 30 meter liggen onder het watervlak van de Schelde.
Wel Eerw. Haerens had gezorgd voor een best en goedkoop restaurant, dat we bezochten na de Scheldeboorden, Entrepot, enz. enz. bezien te hebben.
Ik zou U veel kunnen vertellen, maar ik moet rekening houden met den redacteur van het Groentje, alleen mag ik niet nalaten te vertellen dat een onzer oudste leden, de oud-Burgemeester Wabeke z'n zin heeft gekregen een excursie te ondernemen naar de Heidestreken.

Een zware dag is het geweest voor den ijverigen Secr. Ir. v/d Plassche, die de leden als schapen bij de kudde hield, wat nogal eens moeite kostte, vooral tegen het vertrek, om her laatste schaap binnen het hek te krijgen, maar! 't ging best, me: alle dank aan het bestuur, Eerw. Haerens en zijn Secr., en dhr. v/d Plassche werd de thuisreis ondernomen, welke in één woord schitterend verliep en naar ik meen tot aller genoegen.
De Voorz., S. A. VISSER Jzn.

AFD. ZEVENAAR & OMSTR.
Ledenvergadering gehouden 12—10—'34 in café de Buitenmolen te Zevenaar.
De voorz. Koning opent de verg. met den Chr. groet. Notulen werden voorgelezen en onveranderd vastgesteld. De secr. brengt verslag uit van de B. A. V. en van de lezing gehouden op de Imkersdag.
van de extra suikergift werd dankbaar gebruikt gemaakt. Hierna contributi-inning. Besloten werd ons medelid J. Stark uit naam der afd. te condoleren met 't verlies zijner echtgenoote.
De Marofilm werd besproken. Niemand iets voor de rondvraag hebbende sloot de voorzitter onder dank de verg. met de Chr. groet.
Babberich 21 Oct. G. MEIJER, Secr.

AFD. EDE.
Excursie afd. Ede naar het Aardhuis en Hoog-Buurlo.
Begunstigd door prachtig Augustusweer hield de afdeeling Ede der Vereen, tot Bevord. der Bijenteelt in Nederland op Zaterdag 25 Augustus een excursie onder leiding van den Heer U. A. van Loon uit Voorthuizen, naar de bijenstand van het Hoofdbestuurslid den Heer H. Chr. Versteeg uit Apeldoorn, wiens bijenstand tijdelijk geplaatst was bij het Aardhuis, bij de oude voerplaats, een streng verboden terrein in het Kroondomein, doch van welk verbod, voor dien middag voor de Edesche imkers, ontheffing was verleend. Aan deze excursie werd door 30 personen deelgenomen, waaronder enkele dames, ook een lid der afd. Raalte met haar 10-jarig zoontje, dat juist in de omgeving van Ede tijdelijk haar tenten had opgeslagen.

Na een prachtige rit per luxe touringcar over Lunteren, Garderen en Uddeler-meer, bereikten wij, aan de driesprong op de weg van Uddelermeer, het doel van onze reis, waar wij door de Heeren Versteeg, Kapitein, Wilhelmus en Zwart, Apeldoornsche imkervrienden, werden verwelkomt.
Temidden van een schitterende omgeving bereikten wij de bijenstand van den Heer Versteeg, wiens bijenvolken deze standplaats deelden met die van de Heeren Kaptein, Wilhelmus en Zwart en waar ons direct de mooie Hoograam-Versteeg-kasten opvielen welke daar in groot aantal stonden, met enkele korven waarop de Bisschopsmuts niet ontbrak.
't Was een genot deze in de puntjes verzorgde stand te bezichtigen, waarvan
de Heer Versteeg, de door hemzelf bedachte en aangebrachte voederinrichtingen liet zien.
Jammer was de heide in deze omgeving slecht en hadden de nijvere honing-haalsters nog weinig kunnen verzamelen. In enkele honingkamers waren de bijen aan het werk, doch veel honing was er nog niet te bespeuren, 't Waren anders prachtvolken, waaronder de gekruiste „Krainerbijen", die volgens onze gastheer weinig steeklustig waren, groote vermenigvuldigingscapaciteit bezaten en daarenboven goede honinghaalsters. Met de wensch, dat het wat gunstiger zal worden voor de heidedracht en de oogst nog zal meevallen, verlieten wij deze bijenstand om nog een oogenblik te speuren naar het edele wild van het Kroondomein. En jawel, spoedig ontdekten we aan de rand der Wiesselsche bosschen deze prachtige dieren. 't Werd echter tijd om op te stappen, want wij moesten ook nog een stand van ongeveer 100 volken op Hoog-Buurlo gaan zien welke daar door Edesche imkers waren geplaatst, dus namen we met een hartelijk „tot wederziens" afscheid van onze gastheer en imkervrienden. Door een schitterende omgeving reden wij langs het Aardhuis naar Radiodorp en gingen te voet naar de boerderij van den Heer Dekker op Hoog-Buurlo, enkele honderden meters verwijderd van „Gerrits Flesch. Hier was de heide prachtig ontwikkeld en zagen wij de paarse velden, die de imkers zoo gaarne zien. Het honinggewin viel echter tegen toen wij de volken zagen, wel werd de heidebloem druk bevlogen, doch van honing halen en aanzetten was weinig te bemerken.

Bij gunstig weer was hier anders nog wel een behoorlijke oogst te verwachten, dus hopen we maar op nog wat echte warme dagen. 't Kan nog goed komen, verleden jaar begon het gewin eerst 26 Augustus en kregen we nog een behoorlijke oogst op de heide.
Na al dit kijken en wandelen bood het restaurant op Radiodorp ons een welkome gelegenheid onze dorst te lesschen en bleven we daar eenige tijd gezellig bij elkaar, alles wat de bijenvriend interesseert besprekend en onze kansen op een honingoogst overwegend.
Om nog verder van de autotocht en het natuurschoon te genieten reden wij door de schitterende Hoog-Soerensche bosschen naar Apeldoorn, waar wij van onze leider, den Heer van Loon, afscheid namen. Daar de Zaterdagavondmarkt in Apeldoorn altijd nogal aantrekt maakten eenige van de gelegenheid gebruik die markt te bezichtigen en andere gingen de inwendige mensch versterken. Toen we daarop 's avonds half negen uit Apeldoorn wegreden en 'n uurtje later te Ede aankwamen, waren allen zonder uitzondering, ten zeerste voldaan over deze mooie en leerzame en tevens gezellige middag.

Wij hadden het werk onzer nijvere bijtjes gezien, wij hadden de bosschen en velden waarin in de oudheid de witte juffers en weerwolven de schrik der bevolking uitmaakten aanschouwd, en als straks de winteravonden komen zullen wij ons de verhalen van Uddelermeer, Solsche gat en Soerensche juffers herinneren en deze excursie als een blijde herinnering memoreeren.

AFD. EERBEEK.
Algemeene ledenverg. op Donderdag 18 Oct. 's avonds 7 uur. De heer J. Pannekoek opent de vergadering en heet daarbij allen hartelijk welkom. Hierna krijgt de secretaris gelegenheid verslag uit te brengen van de vorige vergadering en van de op 22 Sept. gehouden 32ste honing- was- en bijenmarkt. Notulen en verslag werden door de verg. vastgesteld. De penningmeester bracht 't financieel verslag uit van de honigmarkt. Daar de markt dit jaar plaats had onder zeer ongunstige omstandigheden had ze een nadeelig saldo van f 32.43, dat echter door de opbrengst der gehouden en niet afgehaalde prijzen en door medewerking der muziekvereeniging omgezet kon worden in een batig saldo van 27 ct. Van de gelegenheid voor nabestelling van suiker, n.l. 2½ K.G. per opzetter werd ruimschoots gebruik gemaakt. Daar er verder voor de rondvraag niets meer was, kon de voorzitter met een woord van dank voor de goede opkomst, de vergadering sluiten.
De Secr. H. A. v. ZADELHOFF.