(Vragen te richten aan dhr. A. Oonk, Warnsveld.)


Vraag 224. Ik heb 30 bijenvolken in korven en wilde met lage aanschaffings-kosten gaarne een betere kwaliteit honing winnen. Zou ik om hiertoe te geraken een grote opzetrand kunnen plaatsen voorzien van een vlieggat met in gebouwde broedkamer van boven afgesloten met een koninginnerooster en daarop een kleine korf te plaatsen, terwijl de rand tussen korf en opzetrand wordt afgesloten door een smal strookje zak of zo iets en korfkrammen? H. V. Hzn. te H. (Dr.).

Antwoord:
Indien U mooie honing wilt winnen, moet U tot de losse bouw over gaan. Als U dit zo voordelig mogelijk wilt doen, zoudt U de „Mellonahorf" kunnen nemen. Deze gelijkt op een gewoon korfmodel, doch bestaat uit 3 delen, broedruimte, honingkamer en deksel. In het voorjaar ligt op de broedkamer het deksel, doch breekt in de voorzomer het gewin aan, dan wordt het deksel van de broedkamer verwijderd. Op de broed- kamer komt een rond koninginnerooster, daarop de honingkamer en hierop wordt liet deksel gelegd, waarna alles stevig met korfhaken op elkaar wordt gekramd. Als U een goed korfvlechter is, kunt U zelf deze korven uit drie delen we maken. U moet er dan voor zorgen, dat alle delen precies op elkaar passen. U kunt de korf een ronde vorm geven, doch U kunt ook een vierkant model maken, zodat ze er als een kast uitzien. Bij een vierkante korf behoort natuurlijk ook een rooster dat vierkant is.

Vraag 225. Als ik de broedkamer maak op 5 ramen zou ik hierdoor ook meer bijen in de honingkamer krijgen en dan minder derde soort en meer eerste kwaliteit honing winnen? H. V. Hzn. te H. (Dr.).

Antwoord:
U kunt de korven wel op 5^ramen maken, doch ik zou een groter model verkiezen b.v. 10 ramen, doch minstens 8, en dan zorgen, dat de volken vóór de heidedracht begint, goed sterk zijn en een grote reserve broed hebben, Als U dan alles netjes hebt ingericht, als aangegeven in vraag 224, en er is ruim gewin, dan zult U alleen eerste kwaliteit raathoning moeten winnen.

Vraag 226. Levert de Krainerbij betere resultaten op dan de inlandse zwarte bij ?
H. V. Hzn. te H. (Dr.).
Antwoord:
De inlandse zwarte bij past bij ons klimaat. Er zijn even goede resultaten mede te bereiken, als met de Krainerbij, als U maar geregeld van Uw beste volken voortteelt. Dit heeft vroeger bij de korfbijen teelt veel te wensen overgelaten. De beste volken werden^steeds gedood en de minst productieve koloniën werden overwinterd.

Vraag 227. Wat is het beste middel tegen wasmot ?
H. V. Hzn. te H. (Dr.).
Antwoord:
Het beste middel tegen wasmot is herhaaldelijk de bodemplanken reinigen en de volken zo sterk mogelijk houden. Om het optreden van wasmot te verhinderen, dient men dus een groter zindelijkheid aan de dag te leggen. Bakken met uitgebouwde ramen moet men nu en dan eens flink uitzwavelen,waardoor larven en wasmot- vlinders worden gedood. Stukken raat, die men niet direct kan opsmelten, knijpt; men tot ballen en bewaart men op een plaats waar veel licht komt, daar ziet men minder wasmotvlinders, dan op donkere plaatsen.

Vraag 228. Kan ik bij het vervoeren van mijn bijen naar de heide ze ook goed afsluiten en de grote vlieggaten loslaten en daarvoor fijn gaas spannen ?
H. V. Hzn. te H. (Dr.).
Antwoord:
U kunt de korven van onderen met een touwen bijendoek of niet een bijendoek van sterke jute, waarin een stuk fijn gaas is genaaid, gemakkelijk afsluiten. U kunt het vlieggat dan gerust met een prop gras of hooi, enz. geheel afsluiten. U moogt natuurlijk ook fijn gaas voor het vlieggat spannen, doch noodzakelijk is dit niet, als U een goede luchtdoorlatende bijendoek gebruikt.

Vraag 229. Hoe kan ik was zuiveren om het daarna tot kunstraat te verwerken ?
J. W. te 's Gr. (N.H.).
Antwoord :J.Heeft men bet was uit raatafval, wasdeksels, enz. verkregen, dan is dit was nog niet zuiver. Men kan het zuiver krijgen, door het was in een geëmailleerde pot op te smelten. Is het geheel vloeibaar, dan kar men het in een geëmailleerde emmer overgieten en daarna zeer langzaam laten afkoelen over en om de emmer een wollen doek te hangen. Hoe langzamer het was afkoelt,hoe beter, omdat dan het vuil gelegenheid heeft langzaam naar beneden te zakken.Is het was in de emmer gegoten, dan verwijdert men eerst het schuim aan de bovenkant, zodat men geen luchtblaasjes meer ziet. Is het was hard geworden,dan kan men het uit de emmer nemen en van onderen het vuil met een scherp mes er af snijden, totdat men op zuivere gele was komt. Is na deze behandeling het was nog niet zuiver genoeg, dan kan men het nog eens op dezelfde wijze bewerken, als hier voor is aangegeven.

Vraag 230. Op welk percentage van de droge raat kan gerekend worden bij het was smelten?
M. W. M. te R. post O. (Gid.)

Antwoord:
Dit hangt van de oudheid der raat af. Zuivere wasdeksels, die men bij het ontzegelen der raten verkrijgt en door de bijen heeft laten droog likken,leveren ca. 90 zuivere was op. Zeer donkere raat uit de broedkamer ca. 15 a20 soms nog minder. Hoe jonger en doorzichtiger de raat is, hoe meer was deze zal bevatten. Het spreekt van zelf, dat fabrikanten, die de raat in machines opsmelten en hierbij uittrekkende stoffen gebruiken een aanzienlijk groter percentagewas uit donkere raten zullen verkrijgen

A.OONK.Vraag

In een der buitenl. tijdschriften maakt een imker met een enkel woordmelding van de darrentang, welke volgens hem op geen enkele bijenstand ontbreken mag Een korfvolk b.v., dat vers grofwerk heeft aangezet, wordt eenvoudig even opgerookt, de darrenraat wordt voorzichtig tussen deze tang genepen en aldus omgevormd in werkbijenraat, d.w.z. de bijen zijn thans gedwongen het aldus om-gevormde grove werk tot fijnwerk uit te bouwen
Is dit instrument U bekend?
Hoe voldoet deze tang in de praktijk?
E..
Antwoord: De Red. heeft een dergelijk instrument reeds jaren geleden gezien.
Men zal goed doen, zijn geld er niet aan te verspillen.
RED.