Wenken voor beginnende Korfimkers.


Wat heeft een korfimker in Februari te doen?

Vaak wordt, vooral door beginners, een dergelijke vraag gesteld. Zelden zal b.v. gevraagd worden: wat moet ik laten? Nu is ook Februari althans voor den Imker een echte maand om iets te laten tenminste voor wat de volken betreft. Het kan gebeuren dat 't laatst van Febr. enkele vliegdagen geeft doch in Maart hebben we hiervoor meer kans, dus daarover de volgende keer

De volken hebben momenteel niets meer nodig dan rust, volkomen rust. Elke verontrusting brengt verlies mee van volk, voedsel en gezondheid. We moeten onze nieuwsgierigheid kunnen bedwingen alhoewel dit voor een jong imker vol vuur en liefde voor zijn volk, niettegenstaande het koude jaargetijde wel eens zweetdruppels kan kosten.
Een meer ervaren imker weet, dat er niet naar gekeken behoeft te worden. Is 't volk moergoed en sterk genoeg geweest vóór de winter en is voldoende voedselvoorraad aanwezig, dan geen zorgen meer hiervoor.
Waar we wel voor moeten zorgen is, dat om en in de korven de rust niet verstoord wordt. Dit kan b.v. gebeuren door kippen, mezen en muizen.

Kippen zijn nog al eenvoudig te weren. Mezen iets lastiger, doch met behulp van een windbuks gelukt dit ook nog wel. Of mezen werkelijk schade aan bijen doen? Er wordt beweerd, dat deze de korven bepikken, totdat er een bijtje uit komt en deze dan verorberen. Dezelfde tactiek zoals de specht toepast.

Om muizen de toegang tot het bijenvolk te versperren, moeten we zorgen voor kleine vlieggaten. Zijn deze groot, dan kunnen die verkleind worden, door b.v. één of meer 3 of 4 duims spijkers voor 't vlieggat te steken. Helemaal mag dit niet dichtgestopt worden, omdat door 't vlieggat de ventilatie plaats heeft. Denk ook
de muis is voor één gat niet gevangen. Vooral als ze bij ondervinding weet wat in zo 'n korf te koop is, dan zoek ze bij versperring van 't vlieggat wel een andere weg. Onder aan de rand der korf, tussen korf en bodemplank maakt ze een gaatje om zich hierdoor toegang te verschaffen. We moeten dus wel eens kijken of we onder aan de korf iets van die aard bespeuren.

Is dit 't geval, dan kunnen we, als de korf uiterst voorzichtig iets voorover geduwd wordt, op de plank wel zien, of de muis aan de raat is geweest.

De deeltjes was die de bijen op de plank laten vallen (waarom een volgende keer) zijn zo fijn als zaagmeel en heten mul. Heeft een muis wat raat stuk gevreten dan valt dit in grovere kruimels op de plank ter grootte van 2-4 mM doorsnee. De poes wordt in zo'n geval even door 't U welbekende geluid gealarmeerd en de korf voorzichtig bewerkt, zodat de bijen zich niet verplaatsen. De snoeper probeert al spoedig de vlucht te nemen die dan verijdeld wordt.
Ook kan een muizenval afdoende zijn.
M. B.