(Vragen te richten aan dhr. A. Oonk, Warnsveld.)


Vraag 234. Hoeveel hebben de bijen in deze zachte winter tot nu toe verbruikt? Wat is de normale hoeveelheid voor dit tijdvak? Mocht er veel ingeteerd zijn, dan zouden de imkers tijdig kunnen ingrijpen om verhongeren der bijen te voorkomen.
H. Chr. V. te A. (Gld.) Lid van het H.B.

Antwoord: Over een periode van 16 jaar (1918/1933) verbruikte bij mij een kastvolk gemiddeld;
in Oct. 1,37 K.G.,
Nov. 0,9 K.G.,
Dec. 0,77 K.G.,
Jan. l K,G.,
Febr. 1,54 K.G.,
Maart 2,345 K.G, en in April, waarin in vroege voorjaren soms al enig gewin is, 2,235 K.G.

Thans(winter1934/'35) is verbruikt in Oct. 1,5 K.G, Nov, 0,8 K.G., Dec. 1,1 K.G., Jan. l K.G. Totaal over 4 maanden 4,4 K,G. tegen 4,04 K.G. gemiddeld.

Het verbruik valt tot nu toe dus nog al mee. Dat het groter is, is toe te schrijven aan het vrij grote aantal vliegdagen, waardoor de bijen zich nog herhaaldelijk konden reinigen, Op de dagen met reinigingsvluchten valt altijd de grootste afname waar te nemen. Van 1-15 Febr. j.l. is de gewichtsvermindering 0,75 K.G. geweest; de normale hoeveelheid voor Febr. 1,54 K.G. zal dan wel worden bereikt, vooral als er enkele sterke vliegdagen komen.

Vraag 235. Gaarne zou ik titel, prijs en uitgever willen weten van een practisch bijenboek voor een zendeling in de binnenlanden van Brits-Afrika. Hij heeft nog nooit bijen behandeld en er is ook niemand, die het hem kan leren. Het moet dus een boek zijn, waarin hij alles kan vinden, ook het maken van kasten en korven met tekeningen, omdat bijenwoningen daar niet te koop zijn. Het boek mag in het Nederlands of Engels geschreven zijn. Hij schrijft mij, dat er bijen genoeg zijn; deze huizen onder de daken, waaruit de negers telkens de honing halen.
A. J. H. te M. gem. D. (Ov.)

Antwoord: Een zeer goed Nederlands boek is Het Bijenboek" van Joh. A. Joustra, waarvan de tweede druk spoedig verschijnt. De prijs is 12,90 franco per post, Het wordt uitgegeven door Druk, van der Peijl te Hansweert. Postrekening 32637.
Een uitgebreid bijenboek in het Engels is A. B. C. and X. IJ. Z. of Beeculture" 855 pag., 823 illustraties. Prijs 2 dollar. Uitgeefster: The A. J, Boot Company, Medina, Ohio U. S. A. Bij de tegenwoordige lage koers van de dollar is dit boek goedkoop te noemen. De afmetingen, die hierin worden opgegeven, zijn natuurlijk Engelse maat. Het geld kan per buitenl. postwissel worden overgemaakt. Men moet dan afzonderlijk per briefkaart aan de uitgeefster berichten, waarvoor die 2 dollar zijn bestemd, omdat op de postwissel naar Amerika geen mededelingen mogen worden gedaan.

Vraag 236. Geeft de blauwe lupine honing?
W. K. te G. (Dr.)

Antwoord: Ik heb hierop in vraag 221 gezegd, dat ik nooit gehoord heb, dat de bijen honing van enige betekenis uit de lupinen verzamelen. Ik wens hieraan nog het volgende toe te voegen. In American Honey Plants" van Frank C. Pellett wordt o.a. het volgende over de lupine (lupinus) gezegd: Er zijn vele soorten van lupinen. Sommige zijn van geen waarde voor de bijen, of geven alleen pollen. Richter noteert, dat de lupinus affinus honing geeft in Californië. De blauwe lupine (lupinus subcarnosus) is ver verbreid over Zuid- en West-Texas en beslaat grote uitgestrektheden, als zij bloeit. De bloeiperiode komt daar in Maart of April voor en de bewerker ontving bij zijn bezoek aan Texas vele berichten over deze plant, als een belangrijke vroege honingbron. Sommigen beweren, dat zij alleen pollen geeft. Scholl noemt haar een honingplant.
In Colorado beschouwen de bijenhouders sommige lupinen ook als een goede honingplant. Von Muller noemt in zijn Select Extra Tropical Plants" de lupinen onder de meest belangrijke honingbronnen en geeft aan, dat sommige, indien niet alle, lupinen onder de honingplanten kunnen worden gerekend.

Vraagf 237. Ik heb twee Simplexkasten, welke volken ik najaar 1933 heb opgevoerd met suiker. Zij hebben zich uitstekend ontwikkeld en hadden in 't voorjaar veel broed. Nu is van een kast de koningin gestorven, waar ik geen erg in had Nu hebben zij van 't aanwezige broed enige koninginnen aangezet en is er een zwerm af gevlogen. Ook hadden zij geen darrenbroed. Nu is de koningin in de kast en van de zwerm, welke ik in een korf had gedaan bevrucht. Hoe kan dat, want ik dacht, dat het juist darren moesten doen en die waren niet aanwezig. Een oude imker kon het mij niet vertellen. Wat denkt U er van?
H. Z. te B. (Ov.)

Antwoord: De bevruchting der twee koninginnen moet door darren hebben plaats gehad, anders waren zij onvruchtbaar gebleven. Als U absoluut meent geen darren te hebben gehad, dan zal dit in Uw omgeving.toch zeker wel het geval zijn geweest. Vroeg ontwikkelde volken hebben in April reeds gemakkelijk flink ontwikkelde darren, terwijl in sommige volken ook wel eens darren overwinteren, zodat geslaagde paringen vroeg in het voorjaar niet tot de uitzondering behoeven te behoren.
A. OONK.

Vragen 234 en 235 moesten wegens plaatsgebrek in Maart uitvallen en overstaan tot dit no. RED.