Accijnsvrije suiker.


We kregen vergunning om weer accijnsvrije suiker te distribueren en wel een extra hoeveelheid van 2l/2 K.G. per opzetter. Met de najaarslevering 1934 mede, mag dus voor elke opzetter 2l/2 K.G. worden besteld.
De prijzen zijn franco naaste spoor- of tramstation:
Voor afdelingen 5 cent per K.G., voor verspreide Leden 7 cent per K.G.
Alle aanvragen en alle correspondentie over suikerlevering te richten aan het Bijenhuis te Wageningen.
Postrekening 1171.
Voor deze vergunning zijn wij Z. E. den Minister van Financiën recht hartelijk dankbaar.

Examen Bijenteelt.

Bij voldoende deelname zal dit jaar weer examen in Bijenteelt worden afgenomen. De aanmeldingen daarvoor dienen vergezeld te gaan van een bedrag van f 10.— waarvan 15.—wordt teruggegeven, als men aan het examen heeft deelgenomen. De examencomm. bestaat uit de Heren: Dr. Ir. A. Minderhoud, L. van Giersbergen, R. ter Brugge, S. Frankenhuis en Joh. A. Joustra. Het examen zal in het Bijenhuis te Wageningen worden afgenomen.
Aanmeldingen tot uiterlijk l Mei a.s.
Nieuw-Nederland legt zich op de bijenteelt toe.
We mochten een nieuwe afd. in de Wieringermeer boeken; wij heten haar van harte welkom. Eindhoven en Dinteloord bezorgden ons eik een correspondentschap; Hartelijk welkom.

Vereniging van Rijksmerkimkers.

Uit het uitgebreid verslag ontlenen we het volgende: Voor de reclame van honing onder R.M. werd veel gedaan. 125 K.G. honing werd daarvoor toegezegd door de leden. Ernstige pogingen werden in het werk gesteld om tijdens de vierdaagse afstandmarsen aan de deelnemers honing te serveren. Verschillende artikelen over het nut van honing werden geplaatst in het Maandblad van de Vereen, van huisvrouwen, de Haagse Post en diverse Dagbladen; 48 periodieken plaatsten de artikelen. Er werd geconfereerd met diverse daartoe in aanmerking komende Directeuren van instellingen. In het Maandschrift werd geregeld een honingbeurs opgenomen en bemiddeling bij de verkoop verleend. Het ledental is gering, doch de activiteit groot. Gebrek aan geldmiddelen is oorzaak, dat veel in petto moet worden gehouden. Men is echter nog vol goede moed.
Bijenteelt in de tweede Kamer..... maar het helpt niet veel!
Mr. Vervoorn schijnt volgens krantenberichten een pleidooi in de Tweede Kamer te hebben gevoerd voor steun aan de bijenteelt. De Minister van economische Zaken heeft echter geantwoord eveneens volgens krantenbericht dat hij aan steun voor de bijenteelt niet denkt!

Bijeenkomst Groot-imkers.

Wegens ziekte van Dr. v. d. Flier moet deze bijeenkomst worden uitgesteld. Belanghebbenden ontvangen zo spoedig mogelijk nog nader bericht.
JOH. A. JOUSTRA, Secr.
Honingbeurs.

- 4 Partijen honing met R.M. staan bij de beurs ingeschreven tegen een prijs van 50 tot 55 cent per K,G. plus omzetbelasting. Partijen vanaf 15 K.G. zijn te koop. Tegen inzending van 6 cent porto worden monsters gezonden; komt een koop tot stand wordt slechts 2% prov. berekend, verder geen kosten. De honing is prima, profiteert van deze aanbieding, dan helpt U de imkers van hun honing af. Op brieven zonder antwoordporto wordt geen acht geslager.
Honingbeurs Ver. van R.M. Imkers, SOESTERBERG.

Ontvangen Prijscouranten.

Zodra het met de winterrust der bijen gedaan is verschijnen de diverse prijscouranten van imkersartikelen.
Afdeling Handel komt dit jaar uit met een keurig uitgevoerde prijscourant evenals vorig jaar in verschillende afdelingen verdeeld, zulks ten gerieve van de afnemers, die in een oogwenk het gewilde apparaat kunnen opzoeken.
Thans levert Afd. Handel ook zelfgemaakte grootcellige kunstraat, waarvoor een extra wals is aangeschaft.
Bijenstand Mellona komt ook dit jaar weer met zijn frisse gezellige prijscourant uit. Het is geen blote opsomming van gereedschappen, doch geeft hier en daar ook enkele wenken. Mellona propageerde het eerst de grootcellige kunstraat en bracht deze in de handel. De prijscourant geeft enkele wenken daarvoor tot welslagen. Een keurige collectie frisse honingetiketten brengt Schultes (vertegenwoordiger W. H. v. d. Broek te Soesterberg) dit jaar in de handel, waaronder ontwerpen van de ontwerpster der reclamebiljetten voor de jaarbeurs.

Krainer Alpenbijen.

Minder een prijscourant, dan wel een beschrijving van de Krainer bijen ontvingen wij dezer dagen van dhr. Jan Strgar te Bitnje (vertegenwoordiger in Nederland dhr. W. H. v. d. Broek te Soesterberg.)
Op vlotte wijze vertelt dhr. Strgar van zijn Krainer bijen.
Het reclameboekje is geïllustreerd en geeft bovendien beschrijvingen en foto's van Eckhardt's merkapparaat en van Ehrefs Koninginnen broedkast.

5e Amersfoortse Voorjaarsbijenmarkt.

Vermeldden wij in het Maartnummer van het Groentje", dat deze Voorjaarsbijenmarkt gehouden zou worden op 12 April a.s., nader wordt ingezien dat het in verband met de wederom ingevallen vorst en de slechte ontwikkeling van de volken en de zeer geringe aanwezigheid van broed wenselijk is, deze markt een veertien dagen later te doen plaats hebben en haar definitief vast te stellen op Vrijdag 26 April a.s.
Hielden wij verleden jaar onze Bijenmarkt op 6 April, het gevolg hiervan was, dat de volken over het algemeen vrij zwak waren, wat geenszins bevorderlijk was voor de vlotte verkoop.

Daarom menen wij, dat het verkiezelijker K de markt wat later in de maand te stellen, aangezien het de bedoeling van de Marktcommissie is, om de gelegenheid te bieden, dat aanvoerders met goed in het volk" zittende korven en kasten ter markt verschijnen kunnen en in een veertien dagen van dat gedeelte van de maand bestaat er alleszins kans voor.
Waar wij wederom in de Engelse pers de aandacht op onze markt gevestigd hebben, lijkt het ons goed, dat de inzenders ook weer met Amersfoorlse bijen-marktkastjes verschijnen en daarom spreken wij te dien aanzien een sterk aanbevelend woord. Zorgt, dat die kastjes van een goed volk voorzien zijn en dat de kastjes er aanlokkelijk uitzien, zodat men ze met genoegen op zijn stand heeft staan; voorwaar, dan is de kans groot, dat ze vooral dit jaar flink van de hand gezet worden. Het vorige jaar toch was het uiterst moeielijk naakte volken te verkrijgen, daarom zal men nu des te meer kopers van goede volken zien opdagen.

Tevens hebben wij een vriendelijk verzoek aan de inzenders en wel om ons tijdig van te voren middels een briefkaart aan het Secretariaat, Platolaan 38, Zeist, te willen melden, met hoeveel volken men ongeveer ter markt denkt te verschijnen. Hierdoor wordt ons een hoop werk bespaard, terwijl met Uwe inzending rekening gehouden zal kunnen worden.

Ook dit jaar zal er een flinke stand met bijenteeltartikelen aanwezig zijn in de tuin van het volksgebouw, Perseijnstraat te Amersfoort, alwaar ook dit jaar de markt weder gehouden zal worden, terwijl middels advertenties in de plaatselijke bladen ruimschoots de aandacht op deze markt zal worden gevestigd, zodat wij een druk bezoek verwachten.

Inzenders komt dus in grote getale met flinke volken ter markt en kooplustigen, gij zijt natuurlijk wederom van harte welkom. Neemt de kans waar, met mooie volken Uw stand te verrijken!
DE SECRETARIS.