De simplex-kast.



Onze Simplex kast is van Engelse oorsprong. Zij werd ons reeds vele jaren geleden door wijlen dhr. Stienstra leraar aan de Gerard Adriaan van Swieten school, aanbevolen als de kast welke door ons gehele land, d.w.z. van Noord tot Zuid het meest zou voldoen. Geen wonder, men zocht naar een eenheidsmaat en eenheidskast, omdat er anders uit die rompslomp van verschillende kasten en maten, geen uitkomen was.

Het dient gezegd; de Simplexmaat is voor ons land niet slecht gekozen maar.....toen onderget. een jaar geleden op ene verg. de vraag stelde: wat denken jullie van de Simplex kast? Toen bracht ik de gemoederen in beweging. Over het algemeen vond men ze te groot maar er waren ook nog andere imkers die er nog wel een raampje bij wensten en zo nog verschillende klachten meer, te vee! om op te noemen.

Hoe het ook zij, verschillende waren gegrond omdat de éne plek wat dracht enz. betrof de andere niet was. Dit alles had mij zo aan het denken gebracht, tot ik op zekere avond een zoete inspiratie kreeg, waardoor niet alleen de hele zaak verholpen kon worden, maar ook nog door een eenvoudig ingrijpen verschillende bedrijfsvormen van diverse bestaande kasten toegepast konden worden zonder iets aan de bestaande Simplex te veranderen, hetgeen voornamelijk voor menig imker een uitkomst is. Wij noemen nu zó'n Simplex
De Simplex-blokkenkast, omdat wij voor het stellen naar klimaat, dracht enz. gebruik maken van drie lege kistjes, kortweg blokken genoemd.

Ieder blok neemt de plaats in van drie ramen en kan, omdat het bovenplankje overschiet, op de draaglijsten rusten. Wij willen hier enige voorbeelden noemen.
1. Zwerm op kast geschud zal voorlopig geen 10 ramen nodig hebben. Zet één blok in om te verkleinen, later er uitnemen. 2. Omhangen. Neem 4 ramen uit broedkamer met twee blokken. In broedkamer één blok bijhangen en één uitgebouwd raam, moer beneden, rooster er tussen.

De bedoeling is niet de gehele honingkamer in eens vrij te geven, waardoor broednest te veel afkoelt en 't volk eerst deze vier ramen vol te laten dragen alvorens verder te gaan met weer uitnemen van één blok. 3. Kast verkleinen is soms ook gewenst. Men hangt één blok boven in honingkamer en één blok in broedkamer. Nu heeft men zeven ramen boven en zeven ramen beneden. Dus Simplex met 14 ramen. 4. Om koningin boven het volk te overwinteren hangt men in honingkamer 2 blokken en overwintert alzo op 6 ramen (koninginnekast). 5. Kuntzsch-methode.

Overwinteren bovenop 10 ramen. Beneden plaatst men drie blokken en één uitgebouwd klimraam. Desgewenst aan de kant of in het midden. In Mei omhangen, moer naar beneden op 7 ramen en één blok. In Juni 14 dagen voor de dracht, moer op 4 ramen sperren, dus nog één blok bijhangen (geeft veel honing). 6. Gewone methode met boven-overwintering gaat ook best. Men zet drie blokken beneden en één klimraam. In 't voorjaar de hele zaak naar beneden, blokken natuurlijk er uit nemen. P. S. Er kunnen zodoende nog véél meer methoden worden toegepast.

Kortom men kan zijn volk nu naar believen stellen. Voor iedere Simplexkast zijn drie blokken nodig. Enige imkers, die van dit jaar van deze nieuwheid gebruik hebben gemaakt, hebben er succes mee gehad en willen ze niet meer missen. De blokken zijn thans bij afd. Handel tegen voordelige prijs te koop en onderget. raadt ieder imker aan ze eens te willen proberen, al is het maar voor één kast. 't Zal U bevallen. Persoonlijk behaalde ik reeds enige eerste prijzen op diverse tentoonstellingen. Zonder opdringen van eigen persoonlijkheid noem ik het een vooruitgang voor de bijenteelt en gaarne hoopt onderget. van hen die ze zullen gebruiken later iets te vernemen.
Hoensbroek.________________ C. DE JONG.