Wat kost een teeltkeuskoningin.


In een buitenlands tijdschrift vond ik een verhandeling over bovenstaand onderwerp. De schrijver, een koninginneteler, noemde een bedrag van f80. welke hem, een serie van twintig koninginnecellen, zouden kosten.
Nu heb ik van mijn leven ook al een beetje aan koninginneteelt gedaan, en wist ik, dat iedere koningin ons op een behoorlijk bedrag komt te staan, tenminste als men serieus wil fokken; maar toen ik dat bedrag onder de ogen kreeg, schrok ik wel een beetje.

Ik heb mij ook eens aan het narekenen gezet en kwam tot het volgende resultaat: Volgens mijn methode heb ik allereerst nodig een sterk broedvolk. Om dit op tijd voldoende sterk te krijgen moet ik vroeg beginnen 1e voeren en wel met honing. Minstens 10 Kg. voerhoning heb ik hiervoor nodig. Honing van de beste kwaliteit, want voor goede koninginneteelt is juist het beste goed genoeg. Onze toekomstige princessen en hare hofhouding, verpleegsters, moeten nu eenmaal in weelde worden grootgebracht.

Dit pleegvolk kunnen we gerust voor de honingoogst uitschakelen. Reken ik nu, dat mijn volken gemiddeld 30 Kg. per kast opbrengen, en de honing berekenen tegen 40 cent per pond, dan maakt dit ook al een aardig bedrag uit. Zou ik met mijn bijen reizen, b.v. naar de heide, dan zou het verlies nog groter zijn.
Het raam met jonge maden, welke ik mijn stamvolk moet ontnemen, zullen we maar niet rekenen, terwijl dit toch ook een verlies kan zijn.

Verder heb ik nodig 20 bevruchtingskastjes. Deze kosten mij, omdat ik ze zelf maak, fl. per stuk. Als goed zakenman moet ik hiervoor rente en aflossing rekenen. Betrekken we deze van de handel, welke de goedkoopste soort met f 2,25 berekent, dan wordt dit bedrag nog hoger.

Om die bevruchtingskastjes met jonge bijen te bevolken hebben we jonge bijen nodig. Hiervoor gebruik ik als regel het pleegvolk. Echter kom ik met dit alleen niet. uit want voor ieder kastje reken ik op 200 gram bijen, wat dus 8 Kg. bijen uitmaakt.

Een tweede volk moet dus hiervoor worden opgeofferd en is ook hiervan de opbrengst nihil.
Voor voer der bevruchtingskastjes gebruik ik poedersuiker met honing, gekneed tot deeg. Nodig ongeveer 20 Kg. poedersuiker en 8 Kg. honing.

Teelt men koninginnen om deze te verkopen dan moet er ook nog porto gerekend worden. Mijn ervaring is, dat men al heel wat correspondentie moet afdoen voor en aleer men enige koninginnen heeft verkocht.
Voorbouw van de kastjes, alsook het tekenen der koninginnen, zullen we maar niet rekenen.

Wanneer ik nu ons rekensommetje optel kom ik tot het volgende resultaat:



Zegge en schrijve: drie en vijftig gulden, Rekenen we nu dat. in een gunstig geval, van de twintig bezette kastjes, er vijftien bevrucht worden, en de koninginnen aan al de eisen welke we aan een prima koningin van prima afkomst stellen, dan komt mij iedere koningin op f 3,50 per stuk. Ongerekend de tijd welke er aan moet worden besteed, voor en aleer deze verzonden kan worden. Levert het broedvolk minder dan twintig cellen, dan maakt dit de enkel-prijs nog hoger.

Mijn ervaring op dit gebied is dan ook het volgende: wanneer een imker mij in het seizoen om de prijs van een bevruchte teeltkeuskoningin vraagt en ik noem een prijs van f4. per stuk, dan vallen ze schijnbaar in een flauwte, want meestal hoor ik er dan niets meer van.
Koninginnen telen voor de handel is dan ook in ons land een slecht vak. In Zwitserland gaat het schijnbaar beter, want voor een paar jaar terug, toen ik daar voor mijn genoegen was, bracht ik er een mee van de stam Nigra", en betaalde hiervoor: 20 Zwitserse franken of ongeveer f 10.
En toch is naar mijn mening de verbetering van onze inlandse bijenteelt te zoeken in de verbetering van het inlandse ras.

S. FRANKENHUIS.