Bijentransport in de sneeuw.

Sinds enige jaren gaan leden van de Afdeling Ede in het voorjaar met hun bijen naar de Betuwe om de bijtjes te laten profiteren van de bloeiende fruit-bloesems en de Betuwse fruitteler op zijn beurt het voordeel te verschaffen van een kruisbestuiving door de bijen. Het genot is dus wederzijds en dat de Betuwse boer dit waardeert, blijkt uit het feit, dat deze de transportkosten en zorg voor bijenstal enz. voor zijn rekening neemt. De meer grotere imkers hebben vanouds hun vaste standplaats en gaan meestal afzondelijk, doch de amateurimkers, bezitters van enkele bijenvolken, gaan van hier meestal gezamelijk.

Zo ook weer dit jaar en na onderling overleg was bepaald, dat Vrijdag 5 April een 60 tal volken van leden der Afdeling Ede zouden verhuizen naar Randwijk. Toen wij die Vrijdagmorgen vroeg uitde veren moesten, want's morgens half zes zou de auto komen om de bijen op te laden, kwamen wij tot de onaangename ontdekking, dat er een flink pak sneeuw lag, wat ons lang geen ideaal bijenweer leek.

Alles was echter geregeld, dus lieten wij ons niet van ons plan afbrengen en werden de bijenvolken opgeladen, zoals bijgaand kiekje te zien geeft. Wij genoten van het prachtige winterlandschap en wisten nu zeker dat de bijen tijdens het vervoer niet warm zouden lopen.

In de Betuwe aangekomen waren de bomen en velden eveneens met een dikke sneeuwlaag bedekt. De Engelse Krozen stonden echter volop in bloei, doch waren helaas al enigszins bruin getint, zodat deze wel van de vorst geleden zullen hebben. Na een goed uur waren de bijen geplaatst en toen zij wat tot rust waren gekomen werden de vlieggaten opengetrokken. De sneeuw was intussen gesmolten en onze nijvere bijtjes verkenden al spoedig hun nieuwe omgeving, doch zoals begrijpelijk is, met de nodige reserve.

Nu hopen we maar, dat het mooie voorjaarsweer niet al te lang pp zich zal laten wachten, want de meeste kasten en korven waren niet overmatig bevolkt en hebben een goede ontwikkeling hard nodig.


Als goede imkers hebben wij ons maar getroost met de gedachte, dat dezelfde sneeuw, die ons toen niet prettig leek, toch ook onze heidevelden heerlijk doorweekt en ons dit een kans geeft op een goede ontwikkeling der heide, waardoor
de hoop gevestigd wordt, dat wij deze herfst veel heidehoning mogen oogsten.

In de overtuiging dat, op het tijdstip, dat deze mededeling de lezers van ons Groentje onder de ogen komt, de Betuwe in volle bloei zal staan en onze bijtjes daar vol ijver hun nectar zullen verzamelen, trapten we in een dichte sneeuwbui opgewekt huiswaarts.

A. VAN ROOIJEN,
Secr. Afd. Ede.