(Vragen te richten aan dhr. A. Oonk, Warnsveld)


Vraag 238. Hoe kan ik als beginnend imker het gemakkelijkst bijenvolken uit korven overzetten in kasten en wanneer is dit de geschiktste tijd?
W. J. v. K. te R. (Z.H.)

Antwoord: De geschiktste tijd om korven in kasten over te brengen, is ca. half April. Van tevoren hebt U de korven wat gevoerd, zodat zij zich mooi hebben ontwikkeld. Zit de korf nu vol bijen, dan zet U op de plaats van de korf een kast, waarvan de broedkamer met gehele vellen kunstraat is bezet, De korf met bijen wordt dan op de broedkamer gezet en alles wordt van boven flink afgedekt. Het beste is, dat de kast in zulk een geval onder een afdak staat opgesteld, zodat de kast droog blijft. Is er geen gewin, dan gaat U met voeren door.

Blijkt na enige tijd, dat de moer uit de korf in de broedkamer is overgegaan, dan legt U een rooster tussen broedkamer en korf. De moer meet dus in de broedkamer blijven. Het vlieggat van de korf hebt U, toen U de korf op de broedkamer plaatste, direct gesloten, zodat de bijen alleen door de broedkamer konden. Na 21 dagen is al het broed in de korf uitgelopen en kunt U ongeveer een maand, nadat de koningin in de broedkamer zit, de korf op een andere plaats in de stal zetten. De vliegbijen zullen dan naar de kast terugvliegen. Ook zoudt U de bijen uit de korf kunnen stoten, of wat het beste middel is een bijenuitlaat tussen broedkamer en korf leggen. In dat geval hebt U in 't geheel geen bijenverlies.

Vraag 239. Wat kan de oorzaak zijn van het ontstaan van witte vlekken in gevulde flacons honig? Wat kan hiertegen worden gedaan? De honig is rijp geslingerd, hoofdzakelijk gewonnen op klaver- en radijszaad. De bewaarplaats is droog en donker. Het witte laagje bevindt zich tussen glas en honig en treft men ook wel eens boven in een flacon aan, doch dit is voor de verkoop niet hinderlijk.
A. v. d. R. te S. (Z.)

Antwoord: Dit witte laagje vormt zich wel vaker bij goed gewonnen honig, die reeds een tijdlang versuikerd is geweest. Misschien ontstaat het, doordat de honig in vrij stijve toestand in de flacon werd gedaan en dat er nog lucht tussen glas en honig is achtergebleven. Het lijkt alleen wat vreemd, doch heeft niets te betekenen. Misschien kan het worden voorkomen, door de honig in goed vloeibare toestand in de flacons te gieten. Ik weet niet, of de oorzaak hierdoor zal worden opgeheven, doch men kan het eens proberen. In de regel wijst die witte uitslag erop, dat de honig goed rijp is geweest. Bij mij komt het ook meermalen voor.

Vraag 240. Kan men honig even goed in bussen als in glazen flacons bewaren?
A. v. d. R. te S. (Z.)

Antwoord: Zeker. In de handel zijn blikken bussen van 2½, 5, 10 K.G. en nog groter. De honig blijft er zeer goed in, mits het deksel luchtdicht afsluit. Men neemt bij voorkeur nieuwe bussen. Bussen, waarin jam, siroop of iets dergelijks geweest is, gebruikt men liever niet.

Vraag 241. Ik heb 6 bevolkte Simplexkasten, die ik laat zwermen. Ik pas de omhangmethode toe. Dan slinger ik de honing. Ik heb ook 6 korven met bijen. Nu wilde ik de bromzwerm bij de kasten opslaan om het volk sterker te krijgen. Welke is de beste manier? Moet ik de moer van de zwerm doodmaken, of niet? Moet ik de bijen ook besproeien met suikerwater, of niet?
F. VAN P. te D. (Q,)

Antwoord: Om het volk nog sterker te maken, kunt U de bromzwermen bij de kasten opslaan. U behoeft de moer van de zwerm niet dood te maken, doch U moet beide volken wel flink met suikerwater besproeien om afsteken te voorkomen,
U moet dit karweitje dan tegen het vallen van de avond uitvoeren om geen aanleiding tot roven te geven.
Indien de kast gezwermd heeft en de bijen zijn teruggevlogen zonder de moer (welke geknipt was), dan kan men altijd een zwerm toevoegen, zolang de kast in zwermtoestand is, zonder het gebruik van suikerwater. Men kan als volgt te werk gaan: U stoot tegen de avond de bromzwerm in een wan, zoekt de moer uit, laat de bijen dan door het vlieggat in de kast lopen. In dit geval behoeft U de bijen niet te besprenkelen met suikerwater, doch wél, als de kast, waaraan men de bijen toevoegt, een bevruchte moer heeft.

Vraag 242. Wij hebben in onze tuin veel mezen (allerlei soort, broedende in speciaal voor dit doel opgehangen nestkastjes).
Onder de bomen staan de bijenkasten. Gaarne zou ik willen weten, of de standplaats voor de bijen gevaarlijk is? Zoals U misschien weet, heet de mees in Gelderland „biemees". Is deze naam gegeven met het oog op het verorberen van bijen? Mochten de mezen inderdaad voor onze bijen gevaarlijk zijn, is dit dan met alle soorten even erg?
J. B. te O., gem. B. (Gld.)

Antwoord: Er zijn verschillende soorten mezen, waarvan men de kool-of bijmees wel het meeste ziet. Deze is ook veel steviger en groter dan de kuif- of pimpelmees.
Nu versmaadt in een schaarse tijd de koolmees een bijtje niet. Ik heb haar in in een dennenbos wel eens bijen in de vlucht zien wegpikken; zij ging toen op een tak zitten, hield met de poot de bij vast en pikte haar uit.
Dit bijen vangen, zal in het koude seizoen wel het meeste voorkomen. Vooral als er buiten enige tijd een pak sneeuw ligt en er voor de koolmees niets te eten is. Zij komen dan vaak op de bijenkorven af, waartegen zij pikken en waardoor de bijen naar buiten komen.

In zulke schrale perioden verdient het aanbeveling spekzwoerd of noten buiten te hangen, waarop de mezen gaarne afkomen en afgeleid worden.
Ook spant men wel draden op enige afstand der vlieggaten.
In het mooie jaargetijde ziet men de niezen niet in de nabijheid der korven. Ik zou dus zeggen, dat men van de koolmees in de winter bij een vrij langdurig sneeuwdek het meeste hinder heeft. In de zomermaanden, als er volop insecten zijn, zullen zij de bijen niet veel schade berokkenen.
In elk geval hebt U een goede gelegenheid om de mezen ten opzichte van Uw bijen eens nauwkeurig gade te slaan.

Of het woord "bijmees" wat uit te staan heeft met "bij" kan ik niet zeggen. Misschien kan een yogelkenner onder onze lezers ons hieromtrent inlichten? Zo ja, dan horen wij dit gaarne.

A. OONK.