BOEKBESPREKING.



„Het Bijenboek" Practisch Handboek der Bijenteelt door Joh. A. Joustra (2e druk).
Uitgave F. J. S. van der Peijl te Hansweert.

Reeds voor enige tijd werd de 2e druk van bovengenoemd „Bijenboek" aangekondigd, welke nu intussen verschenen is. Deze tweede druk beslaat ca. 500 pagina's, d.w.z. 100 pagina's meer dan de eerste druk. Meer dan 250 afbeeldingen illustreren het geschrevene, terwijl het boek gedrukt is met duidelijk lettertype en uitgevoerd is op prachtig papier. Het boek is geschreven in de nieuwe spelling. De band is netjes uitgevoerd en stelt vrij gestyleerd een bij voor, terwijl de prijs gelijk bleef aan die der 1e druk.

De schrijver behandelt uitvoerig alle onderwerpen over bijenteelt, waarmede men dagelijks in aanraking komt en dhr. Joustra beheerst zijn stof volkomen en draagt haar enthousiast en vlot voor.

Na een voorwoord en inleiding worden o.m. behandeld: de geschiedenis der bijenteelt, het nut van het bijenhouden, de anatomie, het leven der bijen, het omgaan met bijen, de ontwikkeling en behandeling der bijen in de loop van het jaar, rasverbetering, darren- en koninginnenteelt, de verschillende bijenrassen, het aanschaffen van bijenvolken en het overbrengen van korfvolken in kasten, het reizen met de bijen, het roven der bijen, de vijanden der bijen, bijenziekten, de bijenwoningen, de bedrijfswijzen in de Wolfenbüttler Kuntzsch-Zwilling en in de Tweevolkskast, de bijenstand, behandeling en gebruik van honing en zijn samenstelling, het persen van was, het vervaardigen van kunstraten en het bevestigen ervan, de boekhouding, de bijenweide, bijenteeltgereedschappen, het controleren der bijenvolken op hun gewicht, maandelijkse aanwijzingen, aanhangsel, alfabetisch register.

In het algemeen beleeft een bijenboek in de Nederlandse taal niet zo spoedig een herdruk. Dat zulks met het „Bijenboek" van Joustra wèl het geval is, bewijst, dat het boek grage kopers vindt en wij juichen het dan ook toe, dat in zulk een korte tijd een tweede druk nodig was.

Men zegt wel eens, dat de suiker de kurk is, waarop onze bijenteelt drijft, maar dan zou ik willen zeggen, dat „Het Bijenboek" de bron is, waaruit ieder imker zijn kennis dient te putten.

Als verzorger van de „Vragenrubriek" van ons Maandschrift kom ik met verschillende imkers in schriftelijk contact en er worden vaak vragen gesteld, die men zelf heel gemakkelijk in een werk over bijenteelt kan vinden.
Nu het Bijenjaar weer begonnen is en tal van vragen binnenkomen, zou ik elke imker willen aanraden, schaf U „Het Bijenboek" aan, men kan er in de praktijk veel nut van hebben en mijn arbeid wordt er aanmerkelijk door verlicht. Het boek is tot het laatste toe bijgewerkt.

Ik wens deze tweede druk gaarne een nog ruimer debiet toe, dan de eerste; de prijs is van die aard, dat ieder zich het boek kan aanschaffen n.1. f 2,90 franco.
A. OONK.