Een handig instrument


In het Groentje van April j.l. las ik de wenken voor beginnende kastimkers, waarin ook het knippen der moer behandeld wordt. Ik ben juist de kinderschoenen van imker aan het ontgroeien, maar een moer knippen vind ik nog steeds een zwaar baantje. Het is zo eenvoudig gezegd, je laat de moer op je duim lopen en zet dan je wijsvinger er op. Ik heb ook al geprobeerd ze loslopende te knippen, dit is mij totnogtoe steeds gelukt, maar met angst en vrees hanteerde ik de schaar. Gelukkig dat onze Vereniging een prachtige bibliotheek heeft.

Op het ogenblik heb ik een prachtwerk voor me liggen „Traïlé complet d' Apicullure" van Alphandéry, een werk, waarover al eens eerder in ons Groentje is geschreven.

Het bevat 900 platen en is hiervoor alleen de vracht al waard. De schrijver heeft het over een eenvoudig instrumentje, hetwelk U op bijgaand schetsje terugvindt. Het is een uitvinding van een mijnheer H. Willis uit Colorado en bestaat uit een stukje hout, uitlopende in twee tanden met een tussenruimte van 13 m.m. Tussen de tanden bevindt zich een stukje elastiek. Dit wordt de moer op het borststuk geplaatst en gevangen is Hare Majesteit. Het lijkt mij een handig dingetje. We kunnen de spanning van het elastiekje op een werkbij proberen.

Een groot voordeel is, dat wij de moer niet met onze handen behoeven aan te raken, dus haar geen vreemde lucht geven. Het hout kan ± 3 m.m. dik zijn, met een figuurzaag is het gemakkelijk te maken. De bevestiging van het elastiek (zo'n gewoon stukje dat we dagelijks om onze pakjes ontvangen) is een eigen vinding en bestaat uit een zaagsnede in elke tand, waarin het elastiekje geklemd wordt. We rekken het even uit en schuiven het er tussen en het zit vast.

De tekeningen werden voor dit doel door een tekenares belangeloos gemaakt.
Ik geloof wel, dat iedereen zo'n instrumentje zelf kan maken, mochten er leden zijn, die het niet kunnen, dan zal ik na toezending van f 0,15 aan postzegels voor port en kosten het gaarne zenden.

Hilversum, Liebergerstraat 84. J.K Vermaas